Vágólapra másolva!
Sergio Cragnotti, a Lazio elnöke húszmillió eurót kínált az Atlético Paranaensének a világbajnok brazil középpályásért, Jose "Kleberson" Pereiráért, akit 2005-ig köt szerződése jelenlegi csapatához.

Kleberson e sorok íróját egy kicsit Clodoaldóra emlékezteti. Az 1970-es világbajnokság előtt azt sem tudtuk, hogy a világon van ez a fekete gyerek, aztán ma minden idők legjobb futballcsapatának tartott brazil világbajnok együttes szürke eminenciásává nőtte ki magát. Kleberson mindössze hat válogatottsággal a háta mögött érkezett a Távol-Keletre, előbb beverekedte magát az "auriverde" kezdő tizenegyébe, majd a döntő - Ronaldo után - legjobbjává avanzsált. Luiz Felipe Scolari mester világra szóló találmánya tucatember minőségében fért be - éppen, hogy - a világbajnoki brazil keretbe.

Jose "Kleberson" Pereira
1979. június 19./Uraí (Paraná állam)
175 cm/64 kg
Klubja: Atlético Paranaense
11-szeres válogatott/2 gól
Világbajnok (2002), brazil bajnok (2001)


Klebersont 2002. január 31-én, a Bolíviai elleni felkészülési meccsen próbálta ki először Scolari, s a fiú rögtön lőtt egy szép gólt a 6-0-s sikerrel végződött találkozón. Ha égi jeleket keresne Kleberson, akkor utólag visszagondolva emlékeznie kell arra, hogy a 10-es mezt kapta élete első válogatott mérkőzésén, ugyanazt a trikót, amelyikben a legendás Pelé vagy Zico játszott.

Brazília ötödször világbajnokhttp://origo.hu/focivb/20020630brazilia.htmlBrazília ötszörös világbajnokhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=43323

Kleberson sajtója azóta jó volt, mégis úgy tűnt, Vampeta kerül be a kezdő tizenegybe a Törökország elleni vébé-rajton, ám Emerson megsérült az egyik edzésen, s helyére olyasvalakit kellett betenni, aki ért a védekezéshez. Ez első megközelítésben Juninho Paulista volt, aztán kiderült, hogy ez teljes félreértés: a Middlesbrough és az Atlético Madrid egykori csillaga mindenhez ért, csak egyvalamihez nem: a védekezéshez.

Anglia ellen Kleberson bekerült a kezdőbe, s utána már nem is lehetett kirobbantani onnan. A futbrasil.com című internetes magazinnak adott interjújában úgy jellemzi saját játékát, mint aki támadó szellemben futballozik, amikor nála van a labda, ha viszont az ellenfél támad, akkor a védők vonalában fog embert. Legnagyobb erényének a remek passzolóképességet tartja, legsúlyosabb hiányossága pedig az, hogy nem nagyon tud fejelni.

A curitibai piros-feketék csillaga Scolarit minden interjúban nemes egyszerűséggel csak "professzornak" titulálja, amiben persze semmi szervilizmus nincs: Brazíliában a testnevelési főiskolát végzett, azaz tanári képesítésű edzőket mindenki "profesornak" hívja.

Amúgy Kleberson nem sokban különbözik a vele egykorú brazil fiataloktól. Egy - a világbajnokság előtt készült - interjúban arról vallott, hogy kedvenc időtöltése a videojátékok nyüstölése, a "quaibo" nevű dél-brazíliai specialitás a kedvenc csemegéje, Jeep Cherokee márkájú terepjáróval közlekedik (akárcsak Dávid Kornél egykoron Chicagóban és Torontóban), a szakmában Pelé a bálványa, amúgy meg Gugát, a brazil szupermodellt csodálja. Még nem nős, de már van menyasszonya (Priscilának hívják), s a legrosszabb tulajdonságának az előítéletességet tartja. A létező legnagyobb öröm számára a gól (már amit ő rúg), minden idők legnagyobb futballistájának Pelét tartja, napjaink legjobbjának pedig Figót, a Real Madrid portugál zsenijét. Élete legnagyobb meccse az Atlético Paranaense 4-0-s győzelme volt 2001-ben a Flamengo ellen, persze ma már nyilván azt mondaná, hogy a vébé-döntő. Élete nagy álma: pentacampeonnak lenni, azaz Brazília számára megnyerni az ötödik világbajnoki címet.

Ha minden álma ilyen biztosan teljesül, akkor nem sok gondja lesz élete hátra lévő részében.

Ch.Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről