Vágólapra másolva!
Ugyan tehetetlen az MLSZ az A licenc híján vezetőedzőből pályaedzővé visszaminősített szakvezetők, illetve klubok ügyében, a szövetségben úgy döntöttek: jövőre ez a probléma egyszer és mindenkorra meg fog szűnni. Mindezt dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke jelentett ki, hozzátéve, hogy az említett jogosítványokat a következő idényben már nem a magyar szövetség, hanem az UEFA követeli majd meg.

A magyar futball jelenlegi helyzetében pedig kifejezetten jókor jött az UEFA engedélye, amellyel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megadta a jogot az MLSZ-nek a Pro-licenc kiadására. Mindezt velünk együtt az angol, a szlovén és a lengyel szövetség is megkapta, így tizenötről tizenkilencre emelkedett azon országok száma, ahol a legmagasabb edzői képesítéshez hozzá lehet jutni, ami, nem mellékesen, a jövőben alapfeltétel lesz a nemzetközi labdarúgásban.

Ha nem is napi téma, de mindenesetre foglalkoztatja az embereket, hogy a magyar szövetség és a liga miként próbálja rávenni a kiskapukat megtaláló klubokat a szabályok betartására. Mint azt korábban jeleztük, erre kevés esélye van az illetékeseknek, elvégre magukat nevettetnék ki, ha például a vezetőedző vagy a pályaedző viselkedését vizsgálnák a kispadok mentén, esetleg a nyilatkozatok számából vonnának le - hivatalos - következtetéseket. Ezért is mondta azt az MLSZ-elnök, hogy jövőre ilyen gond nem adódhat, hozzátéve: a csapatok zöme idén is megértette a szabályok betartásának szükségességét.

Hasonlóan nyilatkozott Garami József, a Ferencváros mestere is, aki szerint neki páldául a Pro-licencre különösebb szüksége nem lenne, mégis kötelességének érzi annak megszerzését. A mesteredző halkan megjegyezte, furcsállja, hogy sokan azt hiszik, nem tanulhatnak ezeken a tanfolyamokon. Garami végezetül ennél is tovább ment: megköszönte az MLSZ-nek ezt a lehetőséget, elvégre az UEFA által megadott joggal a magyar futball a legnagyobb futballkultúrájú országokkal került egy csoportba. Természetesen ez csak az edzőképzésre értendő, amely rendszer vezetésével továbbra is Mezey Györgyöt bízta meg a szövetség.

Bánki József

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!