Vágólapra másolva!
A Barcelona háza táján manapság meglehetősen nagy a bizonytalanság: a klubnál a nyáron tartanak elnökválasztást, ami jelentősen befolyásolhatja, hogy ki ül majd a kispadon a következő szezonban, és persze azt is, hogy a játékoskeret miként alakul. Ha a katalánok az összes futballistát leigazolnák, akiket manapság kapcsolatba hozzák a klubbal, akkor a következő idényben körülbelül 40 főből állna a keret, érdemes tehát sorra venni, hogy mely focisták szerződhetnek a hírek szerint a Barcához a nyáron.
Forrás: EPA
Frank de Boer nyáron távozhat, Saviola vetélytársat kap Fotó: EPA

Posztonként sorban haladva a kapuspozícióval érdemes kezdeni, hiszen a zuhanyhíradó szerint itt is változás várható az egyesületnél. Jelenleg az argentin Roberto Bonano számít az első számú portásnak a katalánoknál, aki azonban korántsem olyan biztos pont, mint azt a szurkolók szeretnék - igaz, a drukkerek szemében még mindig jobb megoldásnak számít, mint a nyáron a Benficától szerződtetett német Roberto Enke, aki eddig mindössze egy bajnokin védett, és a nyáron minden bizonnyal elhagyja a klubot. Kapusok terán egyébként a Barca Andoni Zubizarreta távozása, 1994 óta nem találta meg az ideális megoldást, kilenc év alatt összesen 11 hálóőre volt a klubnak: Busquets, Angoy, Lopetegui, Vítor Baia, Arnau, Hesp, Reina, Dutruel, Bonano, Enke és Víctor Valdés, akik közül csak a holland Hesp tudott huzamosabb ideig az első számú kapus maradni.

A hírek szerint erre a posztra két kiszemeltje is van az egyesületnek: Leo Franco és Pedro Contreras. Előbbi jelenleg a Mallorca kapusa, és mivel tavaly hosszabbította meg szerződését 2006-ig, megszerzése nem lenne valami olcsó: a pletykák alapján a kontraktusában szereplő kivásárlási záradék 48 millió euró körül van. A fizetése viszont a Barca sztárjaihoz képest meglehetősen alacsony, körülbelül évi 600 ezer euró. Ami Contrerast illeti, mellette szól, hogy a nyáron lejár a szerződése a Málagánál, vagyis érte egyetlen centet sem kellene fizetni. A válogatott portás jelenleg is tárgyal egyesületével a kontraktus meghosszabbításáról, de ha a Barca valóban komolyan meg akarja szerezni, akkor aligha fog új szerződést aláírni az andalúziai klubnál.

A Primera División állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030308aprimera.htmlFC Barcelonahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36311

Áttérve a védelemre, érdekes, hogy ezzel a csapatrésszel kapcsolatban hallani a legkevesebb új kiszemeltről, pedig sokak szerint éppen itt van a legtöbb probléma a klubnál, ráadásul a hírek szerint Frank de Boer a nyáron elhagyhatja az egyesületet. Ennek ellenére a védelem megerősítését illetően csupán a betises Fernando Varela leigazolása merült fel, legalábbis egyelőre, igaz, vele kapcsolatban a Barca már előrehaladott tárgyalásokat folytatott a sevillaiakkal. Varela egyébként valószínűleg akkor keltette fel a katalánok figyelmét, amikor a két együttes őszi meccsén a teljes pályán végigszlalomozva elképesztő gólt rúgott a Barcelona hálójába. Az ő szerződése 2007-ig szól a Betisnél, kivásárlási záradéka pedig 60 millió euróra rúg, ám a sevillai egyesület olcsóbban is elengedné, feltéve, ha végleg megszerezheti a jelenleg náluk kölcsönben lévő Alfonsót, aki papíron a Barcelona futballistája. Egyes sajtóértesülések szerint a két klub már egy előszerződést is aláírt, bár a Betis elnöke, Manuel Ruíz de Lopera mindezt tagadja.

A középpályán elsősorban a baloldal szorul megerősítésre a katalánok vezetősége szerint: ebben a pozícióban az idény során legtöbbször Gaizka Mendieta szerepelt, ám őt aligha tartja meg a klub, elsősorban túlságosan magas fizetése miatt (mint ismeretes, Mendieta csak kölcsönben van a Laziónál, és végleges megszerzése további 23 millió euróba kerülne). Az egyesületnek két kiszemeltje van a bal szélre: az espanyolos Roger García, valamint a Valencia argentinja, Kily González. A drukkerek számára az előbbi megoldás lenne az üdvözítőbb: Roger ugyanis tősgyökeres katalánnak számít, Cruyff idejében rendszeresen ott volt a csapatban, és Van Gaal első regnálása alatt távozott. Ráadásul az ő szerződése a nyáron lejár, vagyis érte sem kellene fizetni, ami szintén jelentős szempont. Ami Kily Gonzálezt illeti, őt már Van Gaal is szerette volna megszerezni, ám a Valencia akkor elutasította a Barca ajánlatát, ami 2,1 milliárd pezetáról plusz Luis Garciáról szólt, aki így az Atlético Madridhoz került.

A legtöbb név persze a csatársor kapcsán forog a Barcelona háza táján, ami azért is meglepő, mert Patrick Kluviert és Javier Saviola személyében a katalánoknak két remek támadója is van, akik ráadásul az utóbbi időben meglehetősen jól működnek együtt. Ennek ellenére az elnökjelöltek számára elsősorban a "nagy nevek" beígérése jelenthet pár plusz szavazatot, így nem csoda, hogy majd mindegyikük egy csatársztár megszerzésével próbálkozik. Az elnöki címért ringbe szállók közül ketten például a Deportivo támadóját, Diego Tristánt környékezték meg, aki kissé elégedetlen azzal, hogy a galíciaiaknál Irureta mester rendre lecseréli őt.

Lluis Bassat és Josep Minguella, akik szintén szeretnének a Barcelona elnökévé válni a nyáron, a Real Madrid fiatal játékosát, Javier Portillót vette célba, amivel ráadásul a fő riválissal is alaposan "kibabrálhatnának", ahogy a Real tette annak idején Luis Figo elcsábításával. Portillo a királyi gárda keretének egyik legrosszabbul kereső tagja, kivásárlási záradéka csupán tízmillió euró körül van, ám a játékos saját bevallása szerint nem szeretné elhagyni a fővárosi csapatot, így valószínűleg ebből sem lesz semmi. A norvég John Carew-val kapcsolatban viszont már megkezdődtek a konkrét tárgyalások a Valenciával: az ő kivásárlási záradéka 60 millió euró, vagyis minden bizonnyal itt is csak olyan transzfer jöhet számításba, amelynek során a pénz mellett egy-két játékos is a Valenciához kerülhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről