A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Pavel Nedved, a Juventus 30 éves cseh középpályása nyilatkozott az AS című madridi sportnapilapnak a közelgő, május 6-i Real Madrid-Juventus Bajnokok Ligája-elődöntő felvezetéseképpen. Az élete talán legjobb formájában futballozó "Cseh Ágyú" bevallotta, ilyenkor, a szezon végén már félholt, alig áll a lábán, ezért kellett lecserélni őt a legutóbbi, Brescia elleni bajnoki mérkőzésen is.

Mindez azért meglepő, mert Nedvedet tartják a modern futball megtestesítőjének, aki elnyűhetetlen, és látszólag sohasem fárad el. Ám a jelek szerint őt is csak anya szülte.

"Ha Marcello Lippi nem cserél le vasárnap a Brescia ellen, akkor tíz emberrel fejezzük be a meccset, ugyanis már lépni sem tudtam" - mondta a korábban a Dukla Praha, a Sparta Praha és a Lazio csapatát erősítő sztár, a 2003-as Aranylabda egyik esélyese.

A szezon végére annyira felemésztette erőtartalékait a szőke középpályás, hogy nem vállalta a részvételt a szerdai, Törökország elleni válogatott mérkőzésen: "Bármennyire is szerettem volna pályára lépni a világbajnoki bronzérmes ellen, be kellett látnom, hogy amikor a Juventus a BL döntőjébe jutásért küzd és itt van az olasz bajnoki hajrá, egy egyszerű barátságos mérkőzés kedvéért nem szabad megszakadnom. Roppant fárasztó ez az évad, egyetlen dolog vigasztal: amikor győzünk, pillanatok alatt regenerálódom."

Szombaton matematikailag is bajnok lehet a Juventus, ha legyőzi a Laziót, Nedved korábbi csapatát a római Stadio Olimpicóban: "Nincs bennem nosztalgia, bár kétségtelenül emlékek kavarognak a fejemben, hiszen öt évet lehúztam a Lazióban. A profi futballban azonban nincs helyük az érzelmeknek, győzni akarok Rómában, hogy bebiztosítsuk a scudettót."

És utána már a szerdai Real Madrid-meccsel lehet foglalkozni: "Megmondom őszintén, meg sem fordult a fejemben a Real-mérkőzés. Szerencsés természetem van, mindig csak az éppen aktuális feladatra tudok összpontosítani. Persze megértem, hogy a szurkolóinknak már a Real Madrid jár az eszében. Nem is csoda, ha le tudnánk győzni ezt a fantasztikus csapatot, az tényleg nagy szám lenne."

De vajon le lehet-e győzni ezt a szupercsapatot: "Minden csapat verhető, de a Madrid ellen jobb teljesítményt kell nyújtanunk, mint eddig bármikor."

Meglehet, a Real-Juve párharc kimenetele befolyással lesz az Aranylabda sorsára is: "Nem foglalkozom az Aranylabdával, kizárólag a Bajnokok Ligája és a scudetto elhódítása érdekel. Megjegyzem, vannak nálam érdemesebbek is az Aranylabdára, például Raúl."

Nedved 2001 nyarán "melegváltással" érkezett a Madridba távozó Zinedine Zidane helyére. Most a két fenomenális középpályás a pályán kerül szembe egymással: "Nem hinném, hogy engem Zizou helyetteseként igazoltak volna. Mindketten mást játszunk. Nagy élmény lesz egy ilyen remek labdarúgó ellen futballozni."

Nedvedről egyre inkább azt tartják, hogy napjaink Juventusának jelképe: "Nem hinném, hogy ez így lenne. Akármilyen jól is menjen a játék, a Juventusnak - amíg lépni tud - Alessandro Del Piero lesz a szimbóluma."

Ch. Gáll András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!