Vágólapra másolva!
A bajnokság felénél még minden a legnagyobb rendben volt a Bolognánál: a csapat a hatodik helyen állt a tabellán, hazai mérlege százszázalékos volt, és minden esélye megvolt arra, hogy a tavalyi hetedik pozíción javítva kilépjen a nemzetközi porondra. A pontvadászat második felére azonban minden összeomlott, a gárda végül a 11. helyen zárta a Serie A-t, és a drukkerek a tréner, Francesco Guidolin ellen fordultak - akit azonban a vezetőség megerősített pozíciójában, így nem ő, hanem a csapatkapitány és közönségkedvenc Giuseppe Signori távozott.

A Bologna gárdája az elmúlt három évben Guidolin irányítása alatt folyamatosan fejlődött, egyre feljebb lépett a tabellán, és a tavalyi hetedik helyezés után a 2002-2003-as pontvadászatra a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt a célkitűzés. Eleinte úgy tűnt, hogy ez az elképzelés megvalósítható: 15 forduló után a csapat a hatodik helyen állt, és különösen hazai mérlege volt elképesztő, a Renato dall'Ara-stadionban ugyanis mindegyik mérkőzését megnyerte az együttes. A 16. játéknapon aztán a Milan látogatott Bolognába, és a rossonerók megszakították a remek sorozatot, nyerni tudtak Signoriék otthonában, és ezzel valami elpattant a bolognaiaknál: a hátralévő 18 találkozóból mindössze hármat tudtak megnyerni, és a korábban hazai pályán veretlen gárda négy alkalommal is kikapott otthonában.

Ahogyan a csapat egyre lejjebb csúszott le a tabellán, úgy romlott el egyre inkább a viszont a drukkerek és a szakvezető, Francesco Guidolin között, aki elsősorban azért veszítette el a fanatikusok szimpátiáját, mert konfliktusba keveredett a legnagyobb közönségkedvenccel, a csapatkapitány Giuseppe Signorival. Az egykori olasz gólkirály a bajnokság első felében sérülés miatt több mérkőzést is kihagyott, ám amikor végre felépült, akkor három egymást követő meccsen négy gólt szerzett. Ennek ellenére a tréner csak a kispadra akarta őt ültetni az Empoli elleni hazai találkozón, ami viszont Signorinak nem tetszett, és csereként nem volt hajlandó a gárda rendelkezésére állni. Az áldatlan állapotot később valamelyest sikerült rendezni, és Beppe a következő játéknapon már leült a kispadra, sőt, a hátralévő mérkőzések mindegyikén pályára lépett, és újabb öt gólt ért el, de ennek ellenére köztudott volt, hogy nem nagyon kedvelik egymást a mesterrel. A szurkolók pedig a játékos mellé tették voksukat, és a hazai meccseken Signorit éltető, illetve Guidolint gyalázó rigmusokat skandáltak, például még akkor is, amikor a listavezető Juventus ellen 2-1-es győzelemre állt a csapat (a végeredmény végül 2-2 lett).

Mindezek alapján felmerült annak lehetősége, hogy a szezon végeztével Guidolint menesztik a klubtól, annál is inkább, mert a gárda nem tudta megvalósítani az előzetes célkitűzéseket. Pár nappal a bajnokság befejezte után a vezetőség össze is ült, hogy megtárgyalja a helyzetet, és az elnökség végül úgy határozott, hogy kitartanak a tréner mellett, akinek szerződése egyébként 2005-ig szól. Mindez azonban egyet jelentett azzal, hogy a csapatkapitány Signori további szolgálataira nem tartanak igényt: a focista szerződése a bajnokság végeztével lejárt, és bár korábban arról lehetett olvasni, hogy meghosszabbította kontraktusát, most kiderült, hogy erről szó sem volt.

A focista állítása szerint ő szívesen maradt volna, és ügynöke, Oscar Damiani megtette ajánlatát a klubnak, ám az egyesület még csak tárgyalni sem volt hajlandó, így Beppegól öt év után elhagyja a Bolognát. A hírek szerint egyébként egykori klubja a Lazio szívesen látná őt, de az sem elképzelhetetlen, hogy Angliában folytatja pályafutását.

Nem Signori az egyetlen távozó a klubnál, az egyesület egy másik veterán focista, Michele Paramatti kontraktusát sem hosszabbította meg. A védő hat éve focizik Bolognában, és a nemrég véget ért bajnokságban alapembernek számított, csak négy meccset hagyott ki, de rá sem tartottak igényt. Mindkét focista ingyen távozott, mivel lejárt a szerződése, és mivel a klub nem kvalifikálta magát az UEFA-kupára, így könnyen előfordulhat, hogy további focistákat lesz kénytelen eladni. A legesélyesebb a távozásra az argentin támadó, Julio Cruz, aki tíz találattal házi gólkirály lett Signorival holtversenyben. Iránta az AS Roma és a Juventus is érdeklődik, és az olasz sajtó szerint biztos, hogy eladják. Ebben az esetben viszont a csapat alaposan meggyengülne, hiszen két legeredményesebb focistáját veszíteni el. Természetesen megvannak a kiszemeltek a pótlásukra (Emiliano Bonazoli, aki a Parma focistája, de a bajnokság második felét a Regginában töltötte kölcsönben, illetve az argentin Vélez Sarsfield támadója, Nanni), de semmi garancia nincs arra, hogy valóban sikerül őket leigazolni.

Mindent egy helyen az Eb-ről