A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Másfél héttel a bajnokság kezdete előtt a legtöbb klubnál már nem nagyon akarnak változtatni a játékoskereten, az edzők jobban szeretik, ha ilyenkor már csak a csapatépítés utolsó simításait kell végrehajtaniuk. A Borussia Dortmundnál azonban éppen most élénkültek meg az ügyek: a nyár nagy részében a keret csak minimálisan változott, hogy most hirtelen minden felbolyduljon.

A dortmundiak az előző idényben csalódást okoztak azzal, hogy nemhogy nem voltak komoly vetélytársai a Bayern Münchennek, hanem még a második helyről is lecsúsztak a szezon meglepetéscsapata, a VfB Stuttgart jóvoltából. Mindez azok után, hogy 2002-ben a gárda bajnokságot nyert és az UEFA-kupában is döntőt játszott, valamint hatalmas összegeket költött olyan sztárokra, mint Tomás Rosicky, Jan Koller és Márcio Amoroso, igencsak halovány teljesítmény volt.

A játékoskeret ugyan megfelelőnek látszott, de éppen a sztárok (főleg Amoroso és Rosicky) betliztek, és sokak szerint a tréner, Matthias Sammer sem állt a helyzet magaslatán. A szakvezető nagyon fogadkozott, hogy a 2003-2004-es szezonban ismét ott lesznek a topon, és mivel az egyesület korábban alaposan kiköltekezte magát, így ha akart volna, akkor sem nagyon tudott volna nagy neveket igazolni. Ennek megfelelően sokáig úgy tűnt, hogy a BVB változatlan kerettel vág neki az idénynek, csak néhány tehetséges ifista kerül fel a felnőttek közé, illetve a válogatott védő, Christoph Metzelder öccse, Malte érkezett a Preussen Münstertől, teljesen ingyen.

Végül mégsem így történt, és a láncreakciót a tavaly nyáron szerződtetett argentin védő, Juan Ramón Fernández indította el, aki az elmúlt szezonban nem sok mindent tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez, csak elvétve lépett pályára. A fiatal focista nem is érezte jól magát Dortmundban, és a felkészülési időszak közepette a vezetőség engedélye nélkül, se szó, se beszéd, hazautazott, és kijelentette, hogy élő szerződése ellenére nem is akar visszatérni.

A dortmundiak jobb híján kénytelenek voltak beletörődni Fernández döntésébe, és megpróbálták a focistát eladni az Independientének, majd viharos gyorsasággal új embert kerestek a baloldalra, ahol Fernández és Jörg Heinrich távozásával a brazil Dedének nem volt alternatívája. A megoldás végül a dán Niclas Jensen lett, akit az egykori Dortmund-játékos Flemming Poulsen ajánlott be, és akiért a Manchester Citynek 1,25 millió eurót fizettek a sárga-feketék.

Úgy látszott, hogy a problémát sikerült orvosolni, és a csapat bizakodva várhatja a bajnoki rajtot, amikor jött a VfB Stuttgart elleni Ligakupa-elődöntő, ahol a pechsorozat ismét utolérte a BVB-t. A mérkőzésen ugyanis két alapember is súlyos sérülést szenvedett: a középpályás Torsten Frings ugyan végigjátszotta a meccset, de utána kiderült, hogy meg kell operálni, míg a brazil Evanílson a második félidőben rosszul lépett, és kifordult a térde. A játékosnak láthatóan nagy fájdalmai voltak, ahogy levitték a pályáról, és akárcsak Fringsnek, neki is fél évet ki kell hagynia.

A klubnak tehát megint váratlanul kellett új játékost keresnie, és több megoldás is felmerült: az egyik variáció a Sparta Praha cseh játékosának, Zdenek Grygerának a leigazolása volt, ám ő inkább az Ajax Amsterdam ajánlatát fogadta el, míg az egykori dortmundi Steffen Freund szerződtetése azon bukott meg, hogy a Tottenham Hotspur középpályása hároméves szerződést szeretett volna, míg a BVB csak egy szezonban gondolkozott.

Miközben Fernández visszatért Dortmundba (a BVB végül egy 100 ezer eurós pénzbüntetéssel megbocsátott neki, hiába, a szükség nagy úr), a sportigazgató Michael Zorc ismét szétnézett a nemzetközi játékospiacon, és a Real Madrid keretén akadt meg a szeme. Mint ismeretes, a királyi gárda szeretné szűkíteni állományát, így több futballistát is átadólistára tett, akik közül leginkább Flávio Conceicao felelne meg a Borussiának. A brazil játékos azonban inkább Anglia felé tart, ahonnan a Middlesbrough FC-től van ajánlata. A dortmundiak egy másik madridit is kiszemeltek arra az esetre, ha Flávio nemet mond, és az argentin Esteban Cambiasso már szívesebben igazolna Németországba (korábban az 1. FC Kaiserslauternnel is tárgyalt), így nem lehet kizárni, hogy végül ő jelent majd megoldást Sammer problémáira.

Amelyek a hét elején tovább gyarapodtak azzal, hogy a kapus Jens Lehmann iránt bejelentkezett az angol Arsenal FC. Az Ágyúsok már több mint egy éve keresnek egy megbízható kapust, aki pótolhatná David Seamant, és most eljutottak Lehmannig, akit Arsene Wenger nagyra tart. A játékos is szívesen kipróbálná magát még egyszer külföldön, hiszen első idegenbeli kalandja az AC Milannál korábban balul sült el, és már meg is egyezett a londoniakkal.

Eladása mellett szól, hogy szerződése jövő nyáron lejár, vagyis egy év múlva ingyen távozhatna, míg most körülbelül 3,5 millió eurót lehetne bezsebelni érte. Abból a szempontból nem is okozna túl nagy gondot a távozása, hogy Roman Weidenfeller személyében megfelelő helyettes áll a Dortmund rendelkezésére, de Sammer azt szeretné, ha a biztonság kedvéért egy rutinos tartalékportása is lenne a csapatnak.

A két kiszemelt az élvonalból kiesett 1. FC Nürnberg portása, Darius Kampa, akinek 800 000 euró a vételára, illetve Robert Enke, aki az FC Barcelonánál a tartalékok kenyerét ette, ám számára nem jelentene túl nagy előrelépést, ha a katalánok harmadik számú portásából a Dortmund második számú kapusa lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!