Vágólapra másolva!
Sok egykori futballista edzőként alaposan megváltozik, ami érthető, hiszen egyrészt tanul saját hibájából, másrészt szeretné, ha minél nagyobb respektje lenne játékosai előtt. Nagy Tamás, az eddig remekül szereplő és az NB I-es tabellát vezető pécsiek fiatal trénere úgy véli, megmaradt olyan bohémnak, ahogy a pécsi közönség labdarúgóként megismerte, ám szakvezetőként következetes, és nem enged az elveiből.

- Fiatal edzőként közvetlen a kapcsolata a játékosokkal, vagy megtartja a három lépés távolságot velük szemben?
- Mindkettő. Igyekszem jó kapcsolatot kialakítani a futballistákkal, ám van egy határ, amit egyszerűen nem léphetnek át. Ez az említett három lépés közelében található. Bevallom, a csapatban mindenkit egyformán kezelek, kivéve Márton Gábort, akivel annak idején együtt játszottunk. Ő a képességei alapján is külön elbírálást érdemel. Arról nem is beszélve, hogy már tavaly, a másodosztályú bajnokság megnyerésekor s az idei három élvonalbeli fordulóban is nagyszerű teljesítményt nyújtott.

- Igaz, hogy tavaly, amikor átvették az NBI/B-ben a vezetést, betette a hűtőszekrénybe a tabellát, és csak a záráskor vette ki onnan?
- Igaz, sőt, idén is kitaláltam valamit.

- Mi az?
- Még a bajnokság elején beírtam a telefonomba, hogy PMFC: 5-8.

- Ezek szerint elképzelhetőnek tartja, hogy az alapszakasz végén az első hatba is bekerülhetnek?
- Erre igazán csak a hatodik forduló után tudnék válaszolni, hiszen akkor dől el, mire lehetünk képesek. Nyáron ugyanis mindössze nyolc nap szabadság jutott a játékosoknak, s ennek előbb-utóbb meglesz a böjtje. Vagyis fejben nem tudták igazán kipihenni magukat a fiúk, ezért számítunk arra, hogy hullámvölgybe is kerülhet a csapat. Persze, azon vagyunk, hogy ez minél később következzen be. Ennek érdekében néhány erőnléti edzést is a programba iktattunk, de azért figyelünk a frissítésre is. Visszatérve az 5-8. hely megszerzésére, azért is írtam elő ilyen magasabb célt magunknak, mert amennyiben eleve a kiesés elkerülését tartanánk szem előtt, amit egyébként a szakmában sokan eleve borítékoltak, akkor biztosan kudarc érne bennünket.

- Edzői ars poeticája?
- Lehet rosszul játszani, de lélektelenül és az elveket feladva sosem. Továbbá vallom azt is, a futballistákat nem egy-egy vereség, hanem jóval inkább a győzelmek után kell kritizálni, mert olyankor könnyen túlértékelhetik magukat. Kudarcok idején viszont rettenetes önbizalomhiányban szenvednek. Hiába, a magyar labdarúgó már csak ilyen, jóllehet, egyre több jel mutat arra, kezdenek profi módon gondolkodni a játékosok.

- Lendületben lévő csapatának jól jött a kéthetes bajnoki szünet vagy sem?
- Azt hiszem jól, mivel felépülhetnek a sérültjeink, többek közt Kulcsár és Márton is.

- Mire számít az Újpest elleni vasárnapi hazai fellépésen?
- Egy rutinos vendégcsapatra, a mieinktől pedig azt várom el, hogy ne ijedjenek meg s ne nyomassza őket az eredménykényszer. Izgalmas 90 perc elé nézünk, remélem, szépszámú publikum biztat majd bennünket, s bizony nagyon szeretnénk újabb örömet okozni szurkolóinknak.

Bánki József

Mindent egy helyen az Eb-ről