Vágólapra másolva!
Az igen aktív európai játékospiac helyett ezúttal vessük pillantásunkat Dél-Amerika legerősebb bajnokságára, az argentinra, ahol a közelmúltban kezdődött meg a pontvadászat. Az átigazolási időszak végén megállapítható, hogy a tendenciák továbbra sem változtak, a legjobb argentinok továbbra is tucatszámra repülik át az óceánt, hogy pályafutásukat Európában folytassák.

A friss Libertadores-kupa győztes Boca Juniors a szokásoknak megfelelően ismét elveszítette két kulcsemberét. A válogatott csatár Marcelo Delgado a mexikói Cruz Azulhoz szerződött, a jobbhátvéd Hugo Ibarra, aki az FC Portótól volt kikölcsönözve a szezonra, az AS Monacóban folytatja.

A csapatból ketten még náluk is messzebb folytatják, Héctor Bracamonte és Gustavo Pinto ugyanis az orosz Torpedo Metallurghoz írt alá. Pótlásukra Carlos Bianchi elsősorban Kolumbiából igazolt, Facundo Imboden, Luis Perea, valamint Fabián Vargas is onnan érkezett, de a legnagyobb érdeklődés a brazil Paysandútól elcsábított csatár, Iarley érkezését kísérte. A támadó a Libertadores-kupában bevette a Boca kapuját!

Szintén nagy mozgás volt a bajnok River Plate-nél, a Milliomosok féltucat meghatározó játékosukat veszítették el. Az ismertebb távozók (D'Alessandro, Demichelis, Lequi) mellett elhagyta a Monumentalt Leonardo Astrada is, aki páratlanul sikeres pályafutását zárta le az elmúlt szezonnal.

Búcsút vett a klubtól Andrés Aimar (a Valenciában futballozó Pablo öccse), aki kölcsönbe az Estudianteshez került. Jóval kisebb létszámú az érkezők tábora, de egy-két jól csengő név azért szerepel köztük: Marcelo Salas és Nélson Vivas Olaszországból tért vissza az argentin ligába, de Fernando Crosa és Daniel Montenegro is futballozott már korábban az öreg kontinensen. Sokat várnak ellenben a szakemberek az ismeretlen, de igen tehetséges kolumbiai Kilian Virviescastól (ex-América Cali).

A legjobbak továbbra is Európában keresik boldogulásukat és pénzüket, de évről-évre jó páran haza is térnek. Ellentétes utat járt be Féderico Arias (Southamptonból a Vélezhez), Mauro Óbolo (Piacenza - Vélez), Gastón Casas (Real Betis - Racing Club), Aldo Osorio (Lecce - Talleres Córdoba), Andrés Yllana (Hellas Verona - Gimnasia La Plata), Gustavo Bartelt (AS Roma - Gimnasia La Plata), Martín Herrera (Fulham FC - Estudiantes), Claudio Arzeno (Racing Santander - Chacarita Juniors).

Közülük van, aki hosszú légióskodás után, elégedetten tér haza, de van, aki alig várja, hogy máris klubot találjon magának Mexikóban vagy Kolumbiában.

Mindent egy helyen az Eb-ről