Vágólapra másolva!
Közel húsz évbe tellett, amíg a Wolverhampton Wanderers ismét kiharcolta az élvonalban való szereplés jogát, de úgy tűnik, hogy a Farkasok csak átszállójegyet vettek az első osztályba, hiszen a csapat jelenleg meglehetősen reménytelen helyzetben van. Az együttes az idény során csak egy-két hétre hagyta el a kiesési zónát, jelenleg pedig az utolsó helyet foglalja el a tabellán.

A Farkasok szurkolói rendkívül büszkék klubjuk múltjára, és van is mivel dicsekedniük, hiszen a Wolverhampton az ötvenes években Európa egyik legjobb csapatának számított, és még 1972-ben is UEFA-kupa-döntőt játszott. Nem csoda, hogy miután a fanatikusok évről évre rendkívül csalódottak voltak, amikor kedvenceik képtelenek voltak feljutni a Premiershipbe, így hatalmas örömöt jelentett, amikor ez tavaly sikerült.

A boldogság még akkor is tartott, amikor megkezdődött a bajnokság, és egyre inkább nyilvánvalóvá vált: a Wanderers a nyári erősítések ellenére sem éri el az élvonal színvonalát. Hét forduló után a csapat még mindig nyeretlen volt, és csupán két gólt szerzett, ellenben kapott 18-at, és ezzel természetesen a tabella utolsó helyén szerénykedett.

A nyolcadik játéknapon megszerzett győzelem egy kis időre új lendületet adott a gárdának, és a Farkasok egy öt mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkáltak, amelynek csúcspontja a Leicester City elleni hazai összecsapás volt. Ez a 90 perc remekül példázta, hogy a csapat legfőbb erénye nem a kimagasló játéktudás, hanem az elképesztő küzdőkészség: a Rókák ugyanis a szünetben még 3-0-ra vezettek, de a Wanderersnek a második játékrészben sikerült fordítania, és végül 4-3-as győzelmet aratott. Ez a diadal egyben azt jelentette, hogy a csapat a 15. pozícióig jött fel a tabellán, de mielőtt a drukkerek bizakodóvá váltak volna, ismét sorra jöttek a vereségek, és az együttes megint az utolsó helyen találta magát.

A narancssárga-feketék azonban nem adták fel, és amikor megint mindenki temetni kezdte őket, akkor ismét szenzációs eredményt produkáltak: egy héten belül előbb a bajnoki címvédő Manchester Unitedet győzték le hazai pályán, majd a Liverpool FC ellen játszottak 1-1-es döntetlent.

Mindez elég volt arra, hogy a csapat elhagyja az utolsó pozíciót, és mivel ezt követően a téli átigazolási időszakban érkezett egy-két minőségi futballista, a Molineaux stadionban ismét szépnek látták a jövőt. Dave Jones mester elsősorban a támadósorba keresett új embereket, mert a gólszerzéssel bizony hadilábon állt a gárda (a norvég Steffen Iversen négy találattal már vezethette a házi góllövőlistát).

A Wolves előbb a román Viorel Ganeát szerződtette, aki ingyen érkezett, miután előző klubjával, a török Bursasporral felbontotta kontraktusát; majd pedig viszonylag nagy összeget, 2,9 millió eurót fizetett a Newcastle Unitednek Carl Cortért.

Utóbbi szerződtetése kissé rizikós húzásnak ígérkezett, tudniillik a 26 esztendős támadó az elmúlt másfél évben szinte egyáltalán nem lépett pályára, mivel rengeteget volt sérült, de Jones úgy vélte, érdemes kockáztatnia, hiszen az egykori utánpótlás-válogatott csatár kétségtelenül rendkívül tehetséges.

A harmadik új szerzemény a kapuba érkezett, ahol az előző idényben az első számú portásnak számító Matt Murray súlyos sérülés miatt nem állt rendelkezésre, helyettese, Paul Oakes pedig nem nyújtott meggyőző teljesítményt. A szakvezető nem vett zsákbamacskát: a walesi hálóőrt, Paul Jonest ugyanis eddigi edzői karrierje során immár harmadszor vitte aktuális együtteséhez: anno a Stockport County és a Southampton FC mestereként is szerződést ajánlott neki. Jones most a Szentektől érkezett, viszonylag olcsón, 356 ezer euróért.

Erősítések ide vagy oda, a Wolverhampton eredményei nem nagyon javultak, sőt, az emlékezetes, Manchester United elleni győzelem óta (amelyen az új szerzemények közül még csak Ganea lépett pályára) mindössze egy bajnokit tudott nyerni a gárda. Így aztán a Farkasok ismét az utolsó helyen állnak, és most már kisebb csodára lenne szükség ahhoz, hogy megőrizzék élvonalbeli tagságukat.

A fiúk hozzáállását ismerve azonban abban biztosak lehetünk, hogy egyetlen pillanatig sem fogják feladni, amíg matematikai esélyük van, addig az utolsó leheletükig küzdeni fognak, ahogy az egy farkashoz illik.

Mindent egy helyen az Eb-ről