A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

A Bild című német lap szerdai számában Beckenbauer ex-menedzsere, Robert Schwan mellett a Bayern München játékosa, Stefan Effenberg, a Hamburger SV edzője, Frank Pagelsdorf és az 1860 München mestere, Werner Lorant is Beckenbauer elnöksége mellett tette le a voksát.

A Bayern München első embere ugyanakkor nem vállal kettős funkciót, vagyis nem lesz egyszerre a 2006-os vb szervezőbizottságának és a szövetségnek is elnöke.

Schwan szerint Beckenbauert kötelezni kellene arra, hogy vállalja el az elnöki tisztet, hiszen nála megfelelőbb személyt nem lehet találni. Ha a menedzser a "Császár" helyében lenne, nem gondolkodna, akár mindkét posztot betöltené.

Dieter Hoeness, a Hertha BSC menedzsere és Effenberg is úgy véli, a német futball számára egyetlen tökéletes megoldás létezik, ez pedig Beckenbauer, csak ő állhat a DFB csúcsán. A választásra tavasszal kerül sor.

A DFB úgy határozott, hogy legkorábban szeptember végére állítja össze a 2006-os labdarúgó világbajnokság szervezőbizottságát. Franz Beckenbauer szerint semmi ok a sietségre, "sokkal egyszerűbb nyugodtan leülni, egyeztetni a dolgokat", és azután megtenni a megfelelő lépéseket. Ezzel Egidius Braun, a DFB elnöke is egyetért.

A DFB szerdai sajtóközleménye szerint a jövő héten megkezdődhetnek az egyeztető tárgyalások Beckenbauer, Braun, az elnökhelyettes Gerhard Mayer-Vorfelder és a főtitkár, Horst R. Schmidt között.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarugó Szövetség elnöke cáfolta, hogy bármilyen nyomást gyakorolt volna a végrehajtó bizottsági tagokra a 2006-os világbajnokság helyszínét eldöntő múlt csütörtöki szavazásnál.

Blatter azt az általánosan elterjedt történetet is tagadta, hogy a szavazás előtt, még reggel öt órakor elment volna az ázsiai képviselőkhöz, és megpróbálta rábeszélni őket arra, ne Németországra szavazzanak.

- Ez csak mese. Az adott időpontban a szobámban voltam, ezt a lányom is tanúsíthatja - mondta a FIFA-elnök a Frankfurter Rundschau című német újságnak adott interjújában.

A sorsdöntő szavazást 12-11 arányban nyerte Németország a Blatter által is favorizált Dél-afrikai Köztársaság előtt, s többek között a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, Thabo Mbeki is éles kritikát gyakorolt a döntéssel kapcsolatban.

Mbeki Afrika-ellenes támadásnak tartja, hogy nem országa rendezheti a vb-t, ráadásul a FIFA szavazásán az új-zélandi Charles Dempsey tartózkodott. Az elnök a parlamentben arra kérdésre akart választ kapni, mikor fogadják el Afrikát, mint a világ nagy családjának tagját. Mbeki szerint a "túlfejlett Európában egyesek úgy kezelik az afrikai kontinenst és a Dél-afrikai Köztársaságot is, mintha kolonc lenne, és egyszerűen félredobják".

Kamerun élőfutball-legendája, Roger Milla ennél is tovább ment: felszólította Németországot, hogy mondjon le a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogáról. Milla végig a dél-afrikai pályázatot támogatta, és megkérdőjelezi a múlt heti szavazás tisztaságát, amikor az új-zélandi Charlie Dempsey tartózkodott.

A góljai után előadott táncáról is elhíresült labdarúgó úgy véli, az egyetlen tisztességes dolog az lenne, ha Németország lemondana a vb-ről, és a FIFA a Dél-afrikai Köztársaságnak adná a rendezést.

(MTI)

Ajánló:

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség honlapja

Korábban:

Csütörtök óta egy megtört, 79 éves új-zélandi öregúr szeretne elbújni a világ elől, de ez még hazájában, a földgolyó túlsó felén sem egyszerű feladat. Charles Dempseyt egy egész kontinens, Afrika tekinti az ellenségének, amióta a FIFA végrehajtó bizottságának ülésén a szavazásnál tartózkodásával gyakorlatilag ő juttatta Németországnak a 2006-os labdarúgó-vb rendezési jogát a Dél-afrikai Köztársaság ellenében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!