Vágólapra másolva!

Büntet a FIFA az enyhe doppingeltiltások miatt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 10 ezer svájci frankra büntette az olasz és a holland, valamint 14 500-ra a francia szövetséget, amiért egyes doppingesetekben még a minimum eltiltással sem sújtották az érintett játékost.

A FIFA szabályzata szerint lebukás esetén legalább fél évre kell száműzni a futballistát, s emellett pénzbüntetéssel is lehet élni. A hollandoknál Pető Tamást, a magyar válogatott középpályását csupán 20 mérkőzésre tiltották el, s ebből tíz találkozó kihagyását felfüggesztették. A NAC Breda légiósa norandroszteronnal akadt fenn a vizsgálaton csapata február 4-i, PSV Eindhoven elleni összecsapását követően.

Olaszországban a hazai szövetség még az elmúlt szezonban öt hónapra csökkentette Manuele Blasi féléves, illetve Mohamed Kallon nyolc hónapos eltiltását. A Juventus középpályásnak szervezetében - aki még a Parma színeiben produkált pozitív eredményt - Petőhöz hasonlóan norandroszteront találtak, míg az AS Monaco Sierra Leone-i csatára még az Internazionale játékosaként nandrolonnal bukott meg.

A franciáknak azért kell fizetniük, mert annak ellenére tisztázták a morfiumhasználaton ért cseh Vaclav Drobnyt, hogy csapatának, a Stade Rennes-nek az orvosa kijelentette: semmi olyan készítményt nem írt fel a labdarúgónak, amely tartalmazta volna a tiltott anyagot.

Mindent egy helyen az Eb-ről