A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A France Football immár hagyományosan közzéteszi azon ötven játékos listáját, akiket érdemesnekt art a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjra, az Aranylabdára. A trófea győztesét december 14-én hirdetik ki, addig is szeretnénk bemutatni az ötven jelöltet, némi esélylatolgatással fűszerezve.

1980. októberében született Prágában, és a CKD Kopmresory Praha nevű klubban ismerkedett meg a sportág alapjaival. A Sparta tehetségkutatói azonban hamar felfigyeltek rá, és még tizenévesen szerződtették. Rendszeresen pályára lépett a különböző korosztályos válogatottakban, és nem sokat kellett várni a felnőtt csapatban való bemutatkozására sem: már az 1998-99-es pontvadászatban pályára lépett három mérkőzés erejéig.

A következő szezontól már meghatározó embere volt a Spartának, 24 mérkőzésen öt gólt ért el, és 2000 februárjában a válogatottban is bemutatkozhatott. 2001 januárjában a Dortmund 25 millió márkát fizetett ki érte, és a féléves beilleszkedési időszak után a BVB-nak is vezéregyénisége lett. Időközben 2001-ben őt választották az év játékosának Csehországban (ilyen fiatalon korábban senki sem kapta meg ezt a címet), amit egy évvel később megismételt. Első teljes idényében a dortmundiaknál 30 meccsen öt gólt ért el, és bajnoki címhez segítette a csapatot.

Nem mondhatni, hogy a cseh középpályás a 2004-es esztendőben kiemelkedő teljesítményt nyújtott volna, klubcsapatában legalábbis nem váltotta meg a világot. A Dortmund az idén messze várakozáson alul szerepel, és ebben nagy része van Rosickynek is, aki már tavasszal is elmaradt a tőle megszokott színvonaltól. Nem nagyon ment neki a játék, ráadásul megsérült (kéztörést szenvedett), ami miatt a tavaszi idény nagy részét ki kellett hagynia, és még az Európa-bajnoki szereplése is veszélybe került.

A kontinensviadalra aztán felépült, és Portugáliában már ismét a régi Rosickyt lehetett látni a pályán. Sőt... a válogatottban az Eb-n a tőle megszokottól védekezőbb szerepkörben futballozott, de kiváló teljesítményt nyújtott. Gólt ugyan nem szerzett, de egyik vezéregyénisége volt a cseh gárdának, és a németek elleni találkozó kivételével mindegyik meccset végigjátszotta.

A dortmundi drukkerek tehát joggal bíztak abban, hogy az ősszel Rosicky megint a régi lesz, azonban csalódniuk kellett. Ugyan a középpályás végre megint eredményes volt a Bundesligában (közel egy év elteltével tudott megint betalálni), ám az első fordulókat követően megint csapnivalóan futballozik - a BVB pedig lassan a kiesőzónába csúszik vissza. Ez alapján az ötvenes listára való felkerülése kissé erőltetett, igaz, az Európa-bajnokságon viszont a legjobbak közé tartozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!