Vágólapra másolva!
A France Football immár hagyományosan közzéteszi azon ötven játékos listáját, akiket érdemesnek tart a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjra, az Aranylabdára. A trófea győztesét december 14-én hirdetik ki, addig is szeretnénk bemutatni az ötven jelöltet, némi esélylatolgatással fűszerezve.

Első klubja a Toulouse volt, ahol húszévesen vitték fel az első csapathoz. Játéka megtetszett az OM akkor még mindenható elnökének, Bernard Tapie-nak, és nem sokkal később a marseille-iek meg is tették ajánlatukat a fiatal kapusnak. Hamarosan Marseille-ben is ő lett az első számú portás, és természetesen ő védett az 1993-as Bajnokok Ligája-döntőn is Münchenben az AC Milan ellen.

Hamarosan bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben, klubcsapatát azonban az emlékezetes vesztegetési botrány miatt kizárták a francia első osztályból. A csapat hiába nyerte meg a másodosztály küzdelmeit, a szövetség döntése értelmében az első hely ellenére sem juthatott fel a legjobbak közé, Fabien pedig úgy érezte, a válogatottba kerülés érdekében neki az élvonalban kell védenie. A lehető legjobbkor jött tehát az AS Monaco ajánlata, amelyet el is fogadott, ám a nagyhercegségbeli kaland nem a legjobban kezdődött számára.

Az egyik doppingvizsgálaton ugyanis kábítószert, cannabis-származékot mutattak ki szervezetében. Szerencséjére nem voltak komolyabb következményei az ügynek, és a két hónapos eltiltást követően sikeresen tért vissza a pályára. Bajnokságot nyert a Monacóval, amelynek ő lett a csapatkapitánya, az UEFA-kupában az elődöntőig jutott, és visszakerült a válogatottba is, ahol azóta is alapember.

1998-ban vébét, két évvel később Európa-bajnokságot nyert, utóbbit követőem MU-ba igazolt 7,8 millió fontért. Eleinte nem volt sok panasz rá Manchesterben, később viszont sorsdöntő meccseken vétett végzetes hibákat, amit a tréner is megunt, és a cserepadra ültette a portást, majd kölcsönadta a Mairselle-nek, amely később végleg megvette.

Januárban költözött tehát vissza Franciaországba, és rögtön ő lett az első számú portás az OM-nél, amivel a szurkolók egy része nem értett egyet, mivel elődje, a horvát Vedran Runje remekül védett, és közönségkedvenc volt. Barthez azonban gyorsan meggyőzte a fanatikusokat, hogy érdemes volt visszahívni, hiszen rá sem lehetett panasz.

Főleg a nemzetközi porondon teljesített remekül, az UEFA-kupában az Internazionale elleni negyeddöntőkön és a Newcastle elleni elődöntőkön sem kapott gólt. A finálé azonban nem az ő meccse volt: kevéssel a szünet előtt tizenegyest érően buktatta a Valencia támadóját, amiért ráadásul ki is állították, és a Marseille így elbukta a döntőt.

Ennek ellenére a francia válogatottban továbbra is az övé maradt az egyes mez, és a kontinensviadal nyitómeccsén hatalmas bravúrral kivédte David Beckham tizenegyesét, aminek nagy szerepe volt abban, hogy a gallok végül megnyerték a meccset. Később is jól védett a tornán, és nem ő tehetett arról, hogy a címvédő korai búcsúra kényszerült, és nem jutott be a legjobb négy közé.

A nyáron aztán az OM végleg megvette a Manchestertől, és az ősszel is kiváló teljesítményt nyújt, csapata legjobbjának számít. Ezzel együtt az ötvenes listára való felkerülése kissé megkérdőjelezhető, ha nem francia klubban védene, akkor aligha jelölték volna.

Mindent egy helyen az Eb-ről