Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Lapunk "hasábjain" hétről hétre összeállítottuk az elmúlt hét nap álomtizenegyét, ez adta az ötletet ahhoz, hogy ezen csapatok felhasználásával megalkossuk az esztendő világválogatottját. Az elv nagyon egyszerű volt: megvizsgáltuk, hogy az adott posztokon ki szerepelt legtöbbször a hét világválogatottjában. Mint kiderült, a feladat nem is olyan egyszerű, amilyennek tűnik, hiszen nagyon sok pozícióban alakult ki holtverseny - ez esetben igyekeztünk olyan focistát választani, aki nem pár héten belül, hanem nagyobb időmegoszlással verekedte be magát álomcsapatunkba.
Gianluigi Buffon (olasz, Juventus): A kapusposzton rögtön többszörös holtverseny alakult ki, hiszen Shaka Hislop, Rogerio Ceni és Buffon is kétszer-kétszer került be az álomcsapatba - ebből is látszik, hogy 2004-ben nem volt egyetlen kiemelkedő kapusteljesítmény. Közülük a mi választásunk az olasz hálóőrre esett, aki az év első és második felében is szerepelt kiválasztottjaink között.
Maicón (brazil, Cruzeiro, AS Monaco): A jobbhátvéd pozíciójában nem volt nehéz dolgunk, hiszen itt a brazil Maicón háromszor is is kiválasztásra került - két jelöléssel rendelkezett Cafú, Paulo Ferreira, Belletti és Pamarot. Maicón rögtön januárban, még a Cruzeiro focistájaként szerepelt heti álomcsapatunkban, majd miután nyáron a Monacóba igazolt, a francia klubból is bekerült kétszer.John Terry (angol, Chelsea FC): A középhátvédeknél a londoniak focistája vitte el a prímet, hiszen nem kevesebb, mint négy alkalommal tettük be az adott hét álomcsapatába - egyszer tavasszal, háromszor pedig ősszel. Az év világválogatottjában való szereplése nem lehet vita tárgya, az egész esztendőben remekelt, arról nem is beszélve, hogy meglepően gólerősen futballozott.Álvaro (brazil, Real Zaragoza): A másik középső védő személye viszont már meglepetésnek számít, hiszen nem valamelyik hátvédsztár került be, hanem a Zaragoza focistája, a brazil Álvaro, aki három jelöléssel rendelkezett. Rajta kívül ezt még a francia Metz focistája, Mehdi Meniri, illetve az Auxerre-ben futballozó Jean Pascal Mignot mondhatta el magáról - utóbbi azonban egyszer balhátvédként szerepelt, Meniri pedig csak a tavasszal került be, míg Álvaro az év mindkét felében be tudta verekedni magát az álomcsapatba.Giovanni van Bronckhorst (holland, FC Barcelona): A balhátvéd pozíciójában ketten versengtek az él álomcsapatába kerülésért: Gabriel Heinze és Van Bronckhorst is három-három jelöléssel bírt. Ráadásul mindketten az ősszel és a tavasszal is szerepeltek a hét tizenegyében - Van Bronckhorst mellett végül az döntött, hogy ő gólerősebb futballista. Érdekesség, hogy a legelismertebb balhátvédek közül Ashley Cole és Roberto Carlos is csak egy-egy alkalommal szerepelt heti álomcsapatunkban.
Fredrik Ljungberg (svéd, Arsenal FC): A jobb oldali középpályások közül a svéd mellett a Deportivo spanyol labdarúgója, Víctor volt esélyes az év álomcsapatába kerülésre, mivel mindhárman három-három szavazattal rendelkeztek. Választásunk végül Ljungbergre esett, mivel ő az év első és második felében is kapott jelölést, arról nem is beszélve, hogy az Európa-bajnokságon is jól futballozott.Ronaldinho (brazil, FC Barcelona): A katalánok sztárja az összesített listán a második helyet szerezte meg, az év során ötször tettük be heti álomcsapatunkba, aminél csak honfitársa, Adriano kapott több szavazatot. Ronaldinho szereplése nem meglepetés, hiszen a FIFA szavazásán ő lett az év futballistája, és Aranylabda-szavazáson is előkelő helyen végzett.Frank Lampard (angol, Chelsea FC): Az elsősorban védekező középpályásnak tartott labdarúgók között is többen álltak azonos jelöléssel: három-három alkalommal szerepelt az álomcsapatokban Rubén Baraja, Steven Gerrard, Thomas Gravesen és Lampard is. Végül Lampardot tettük be az év csapatába, hiszen hármójuk közül ő szerezte a legtöbb gólt, és egyes jelölése között nála telt el a legtöbb idő.Clarence Seedorf (holland, AC Milan): A bal oldalon bevethető középpályásoknál a bőség zavara állt elő, hiszen Pavel Nedved, Vicente és Seedorf is három-három szavazattal rendelkezett. A holland mellett végül az döntött, hogy az ő jelölése között több idő telt el: az év elején, majd novemberben is bekerült az aktuális heti álomcsapatba.
Adriano (brazil, Internazionale): A csatársorban találhatjuk az abszolút győztes Adriano személyében, aki az év során hatszor került be álomcsapatunkba - ennél több jelöléssel senki sem büszkélkedhet. Igaz, tavasszal egyszer sem került be a hét tizenegyébe, a nyári Copa Américától kezdve azonban alaposan belehúzott, és végül hat olyan hét akadt, amikor betettük az ideális együttesbe.Samuel Etoo (kameruni, FC Barcelona): Nagy dilemmát jelentett, hogy ki legyen Adriano partnere a csatársorban, ugyanis Thierry Henry és Etoo is egyaránt négy-négy szavazattal rendelkezett. A kameruni mellett végül az döntött, hogy a francia az év második felében kevesebb jelölést kapott, míg Etoo álomcsapatbeli szereplései egyenletesen oszlottak meg.




Mindent egy helyen az Eb-ről