Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) új határozata szerint a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában szereplő csapatok keretében 2006-tól minimum négy hazai játékosnak kell lennie, akik közül kettő a csapat futballakadémiáján nevelkedett.

Az UEFA a nemzeti bajnokságokra is szeretné kiterjeszteni a szabályt, de ehhez még egyeztetni kell az egyes országok vezetőivel, a végső döntést áprilisban hozzák meg a szövetség tallinni kongresszusán.

További változások várhatóak, ugyanis 2007-től már hat, 2008-től nyolc hazai játékosnak kell helyet szorítani a keretben, úgy, hogy a létszám felét saját nevelésű játékosoknak kell kitennie.

Saját nevelésű játékoson azt érti az UEFA, hogy az illető az adott klubban 15 és 21 éves kora között legalább három évet eltöltött. A további négy hazai játékosnál is van kikötés, rájuk is vonatkozik az, ami a saját nevelésűekre, de ha az adott ország másik csapatánál voltak leigazolva minimum három évig 15 és 21 éves koruk között, akkor is beleillenek a hazai játékos kategóriába.

A határozat hosszas tárgyalások után született meg, az UEFA az egyes szövetségekkel, játékosszervezetekkel, edzőkkel és politikusokkal is egyeztetett a döntés előtt. Bár a Premiership és az olasz bajnokság csapatai már hangot adtak elégedetlenségüknek az ügy kapcsán, az UEFA vezetői úgy vélik, hogy mivel a fiatal tehetségek fejlődését segíti elő a döntés, hosszú távon minden klubnak a hasznára válik majd.

Érdekesség, hogy ha az idei szezonban is érvényben lett volna a határozat, akkor a Bajnokok Ligája 32-es mezőnyéből az Arsenal, a Chelsea, a Rangers, az Ajax és a Celtic sem felelt volna meg a követelményeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!