Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 12-én!

Hatvan évvel ezelőtt,1945-ben ezen a napon született a legendás északír kapus, Pat Jennings, aki pályafutása során 119 alkalommal húzhatta fel a válogatott mezt, és ezzel sokáig világcsúcstartó volt.

Jennings az Észak-Írországban található Newry városában látta meg a napvilágot, és a helyi klubban, a Newry Townban kezdte pályafutását, de még csak 16 esztendős volt, amikor profinak állt, és az angol harmadik vonalban szereplő Watford FC-hez igazolt.

Fiatal kora ellenére kiválóan teljesített, egy évvel később bemutatkozhatott az északír válogatottban Wales ellen, újabb egy év elteltével pedig már a Tottenham Hotspur hálóőre volt, a londoniak 27 ezer fontot fizettek ki érte. Nem bánták meg: Jennings 13 éven keresztül őrizte a Spurs kapuját, és védéseinek is köszönhetően a csapat 1967-ben FA-kupát, 1971-ben és 1973-ban ligakupát, 1972-ben pedig UEFA-kupát nyert.

Ráadásul Jennings nem csak pazar védéseivel hívta fel magára a figyelmet az 1967-es Charity Shielden még gólt is szerzett a Manchester United ellen, amikor hatalmas kirúgása a MU portását becsapva a hálóban kötött ki. 1973-ban az újságírók őt választották meg az év játékosának Angliában, három évvel később pedig a PFA, vagyis a profi labdarúgók szövetsége szerint volt ő az esztendő legjobbja.

1977 nyarán aztán hatalmas szenzációt keltve a Tottenham ősi riválisához, az Arsenal FC-hez igazolt, és az Ágyúsoknál további hét évet töltött el, 1979-ben itt is FA-kupát nyerve. A válogatottal először az 1982-es világbajnokságon mutathatta meg magát nagy eseményen, és főleg a házigazda spanyolok elleni meccsen nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Ő védett az északír csapatban az 1986-os vébén is, annak ellenére, hogy ekkor már egy éve nem volt klubja. Utolsó hivatalos mérkőzését éppen 41. születésnapján játszotta, a brazilok elleni vébémeccsen 1986-ban. Ezt követően visszavonult, de egészen 1993-ig a Tottenham kapusedzőjeként tevékenykedett.

Mindent egy helyen az Eb-ről