Vágólapra másolva!
Már vasárnap este látszott, hogy valami nincs rendjén Jarque góljával az Espanyol-Real Madrid spanyol bajnoki mérkőzésen. A 69. percben fejelt találatot követően a barcelonaiak csatára először nem is örült, testbeszédéből úgy tetszett, a bíró kifelé ítélt szabadrúgást, s csak jókora késéssel kezdődött meg a gólöröm. A visszajátszásokból egyértelműen kiderült, hogy Julián Rodríguez Santiago már akkor a sípjába fújt, amikor még el sem jutott a labda Jarquéhoz. Aztán amint az Espanyol játékosa a hálóba fejelt, a 40 éves valladolidi játékvezető - érthetetlenül - megadta a gólt.

Nos, az AS keddi jelentése szerint a Real Madrid vezetősége a nap folyamán megóvja a mérkőzést bírói műhiba miatt, s a találkozó újrajátszását fogja kérni.

Az óvás alapja a szabálykönyv 9. fejezetének 1-es pontja, amely kimondja: "A labda abban a pillanatban megszűnik játékban lenni, amint a játékvezető a sípjába fúj valamilyen szabálysértést jelezve."

Márpedig - érvelnek a madridiak - Rodríguez Santiago a videofelvételek tanúsága szerint egyértelműen sípolt, méghozzá az Espanyol játékosa, Lopo és a madridi védő, Sergio Ramos irányába mutatva. Logikusan tovább gombolyítva a gondolatot, csakis kifelé ítélhetett szabadrúgást, ugyanis ha fordítva történik, akkor a tizenegyes pontra kellett volna mutatnia, ő azonban ezt nem tette meg. Majd amikor látta, hogy Jarque fejese nyomán Iker Casillas hálójába kerül a labda, hirtelen megváltoztatta döntését, és középre mutatott.

A madridiak állítják: hallható az első és a második sípszó is, ráadásul az első füttyszót követően mindenki le is állt, kivéve a gólszerző Jarquét. Aki - egyébként - nem kezdett el lelkendezni, mert meg volt győződve róla, kifelé következik szabadrúgás.

Érdekes a nyilatkozat, amit maga Daniel Jarque adott: "Én csak azt a sípszót hallottam, amellyel a bíró megadta a gólomat. Az viszont tény, hogy azt hittem, nem érvényes a gól, mert mindenki leállt, már a fejesemet megelőzően."

Ettől függetlenül az az általános vélemény, hogy nem éppen ízléses húzás a Real Madrid részéről az óvás, hiszen a pályán nyújtott gyenge teljesítményt nem a zöld asztalnál kell korrigálni. Ugyanakkor az AS honlapján a megkérdezettek 53 százaléka úgy véli, óvni kell, mert a Madridnak igaza van.

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről