Vágólapra másolva!
Meglehetősen sok találat esett a hét végén Európa pontvadászataiban: három mesternégyes is akadt, és jó néhány olyan találkozó is volt, ahol az egyik fél gólzáporos győzelmet aratott. Ausztriában a tavaszi szezon rajtján viszont a nyolc pályára lépett együttes közül csak a két bécsi csapat talált be, Franciaországban pedig az Olympique Lyon három döntetlen után tudott ismét nyerni.

A sógoroknál a hét végén véget ért a téli szünet, igaz, az egyik találkozót a zord időjárás miatt nem lehetett megrendezni. Négy mérkőzésre azonban sor került, és a pályára lépett nyolc együttesből hat nem tudott betalálni, csak a két bécsi együttes, a Rapid Wien és az Austria Wien voltak eredményesek, a főszerepet pedig az új igazolások vitték.

A téli szünetben az FK Austria Wien állt az élen, annak ellenére is, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a vele azonos pontszámmal rendelkező Red Bull Salzburg. A bécsi lila-fehérek a holtszezonban is igyekeztek erősíteni, és szerződtették azt a Roman Wallnert, aki az őszt az Admira Wacker Mödlingnél töltötte, és csak egy gólt ért el, korábban viszont éveken keresztül futballozott az ősi rivális Rapidnál.

Így aztán az Austria fanatikusai nem vették valami jó néven a csatár leigazolását, és ennek hangot is adtak: amikor az FC Wacker Tirol elleni idegenbeli összecsapáson az utolsó tíz percre becserélték Wallnert, akkor a vendégszurkolók bizony kifütyülték.

A csapat egyébként ekkor már 2-0-ra vezetett, mivel az első félidőben előbb a horvát Mario Tokic, majd a szlovák Filip Sebo is eredményes volt, és az innsbruckiaknak erre nem volt válasza. Mindez azt jelenti, hogy az Austria kapusa, a horvát Joey Didulica immár 651 perce nem kapott gólt, utoljára október 22-én vették be a hálóját - nem csoda, hogy Sáfár Szabolcs nem tudja kiszorítani. Visszatérve a Wallnert szidó kórusokra, az Austria menedzsere, Markus Kraetschmer kifejtette, hogy tárgyalni fog a szurkolókkal, mert számára elfogadhatatlan, hogy a drukkerek a saját játékosukat szidalmazzák.

Ami Wallner egykori klubját, a Rapidot illeti, a zöld-fehérek lemaradása az Austria mögött hat pont volt, és ez a különbség meg is maradt, mivel a másik bécsi gárda is nyerni tudott. A Rapidnál a télen nagy változások voltak: a tréner, Josef Hickersberger átvette a válogatott irányítását, utódja pedig az FC Superfund mestere, Georg Zellhoffer lett, aki most ülhetett le először tétmeccsen a bécsi kispadra.

A klub eladta két legjobbnak tartott játékosát, Andreas Ivanschitzot és Stefan Hoffmannt is, megvette viszont a Grazer AK horvát középpályását, Mario Bazinát, aki tíz találattal vezette a góllövőlistát. Bazina most is eredményes volt, ő szerezte a Rapid második gólját az SV Mattersburg ellen az utolsó előtti percben, majd gólörömében lekapta magáról a mezét - amiért sárga lapot kapott, és mivel már volt egy figyelmeztetése, a piros is érkezett.

A második helyen álló Red Bull Salzburg viszont nem tudott nyerni, és így ponthátrányba került az Austriával szemben. A Bikák a télen alaposan bevásároltak, új szerzeményeik közül ott volt a kezdőben a Rapidtól megvett középpályás, Andreas Ivanschitz, aki azonban meglehetősen szürkén muzsikált. A salzburgiak így is közelebb álltak a győzelemhez az FC Superfund Pasching ellen, de René Aufhauser a kapufát találta telibe egy fejessel, így maradt a 0-0. A klub idegenbeli mérlege tehát továbbra is pocsék, az egyesület eddigi 41 pontjából mindössze tízet szerzett vendégként, márpedig így nagyon nehéz lesz utolérni a listavezetőt.

Mindent egy helyen az Eb-ről