Vágólapra másolva!

UEFA-kísérlet miatt nem lett bélyeg a bíróból

Sorozatunk előző része szerint az angoloknak sikerült megoldaniuk, hogy úgy tegyenek felismerhetetlenné egy futballistát, hogy tulajdonképpen mégis nyilvánvaló legyen a kiléte, Norvégiában pedig ennek a fordítottja történt meg.

Néhány éve a Norvég Posta ugyanis úgy szeretett volna tisztelegni a Norvég Labdarúgó-szövetség centenáriuma előtt, hogy egy játékvezetőt ábrázoló bélyeget ad ki. A tervek szerint egy norvég sípmester, Lars John Hammer került volna a bélyegre. A játékvezető nagyon megörült a dolognak, jó előre szólt az összes rokonának és ismerősének, és alig várta, hogy kezébe vegye az őt ábrázoló bélyeget, amelyből "csupán" 1,3 millió példányt nyomtak ki.

Annál nagyobb volt a meglepetése, amikor arról egy szakállas bíró tekintett vissza rá, ő ugyanis soha az életében nem viselt ilyen arcszőrzetet. Később aztán kiderült, hogy mi volt a probléma: a posta az 1997-es norvég ifjúsági kupa döntője alkalmából készült képet vette meg Hammerről, ám azt az ominózus találkozót az UEFA kísérleti programja keretében két játékvezető vezette, és a postánál rosszul választottak, balszerencséjükre a másik bíró arcképét tették a bélyegre. A Norvég Labdarúgó-szövetség fennállásának 100. évfordulóját tehát a német Peter Hertel arcképével díszített bélyeggel ünnepelték meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről