Vágólapra másolva!
Az Arsenal FC hívei sokáig nem békültek ki német kapusukkal, Jens Lehmannal, de már maximálisan elfogadták a germán portást, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a csapat az előző idényben BL-döntőt játszott. Lehmann szerződése azonban a nyáron lejár, és nem tudni, hogy marad-e az Ágyúsoknál - a londoniakat mindenesetre az utóbbi időben több fiatal, tehetséges kapussal is kapcsolatba hozták.

Az Ágyúsok kapusa Lehmann előtt több mint egy évtizeden keresztül, David Seaman volt, aki első számú közönségkedvencnek számított a Highburyben, nem véletlenül, elvégre valóban fantasztikus játékosról volt szó - aki hatalmas bravúrokra volt képes, ugyanakkor kapott néhány emlékezetes potyagólt. Amikor 2003-ban távozott az Arsenaltól, sokan azt gondolták, hogy utódja az évek óta a kispadon ülő, saját nevelésű Stuart Taylor lesz, de Wenger másként oldotta meg a kapusproblémát, hiszen kisebbfajta meglepetést okozva 3,5 millió eurót adott ki a Borussia Dortmund rutinos kapusáért, Jens Lehmannért.

Az akkor 34 esztendős német hálóőrt az Arsenal hívei bizony nehezen fogadták el, és az első években az sem volt biztos, hogy ő lesz az első számú portás a csapatnál - volt, hogy az egyiptomi származású svéd Rami Shaaban védett, és nem sokkal később érkezett a spanyol Manuel Almunia is. Lehmann azonban fokozatosan kiszorította őket a kezdő tizenegyből, és az előző idényben már egyértelműen az övé volt az egyes számú mez, amikor egészséges volt, akkor ő állt az Arsenal kapujában - és hogy nem védett rosszul, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Bajnokok Ligájában az egyenes kieséses szakaszban egészen a döntőig egyetlen találatot sem kapott, az elődöntőben a Villarreal CF ellen pedig Juan Román Riquelme tizenegyesének kivédésével igazi hőssé vált. A fináléban ugyanakkor már az első félidőben piros lapot kapott, így a finálé nagy részében Almunia védett.

A jelenlegi idényben természetesen Lehmann az első számú portás az Arsenalnál, azonban szrződése a nyáron lejár, és Arsene Wenger nem az a szakember, aki nem tervez előre, főleg egy ilyen fontos poszton. Nem csoda, hogy az elmúlt hetekben két fiatal, tehetséges portással is kapcsolatba hozták a klubot, és abban sincsen semmi meglepő, hogy egyikük francia. A gall élvonalban szereplő Le Mans UC saját nevelésű kapusáról, Yohann Peléről van szó, aki az előző szezonban vált stabil élvonalbeli hálóőrré. A 2005-2006-os pontvadászatban kiválóan védett, a L'Equipe osztályzatai alapján ő volt a Ligue 1 második legjobb kapusa a válogatott Grégory Coupet mögött. A 23 esztendős focistát az Arsenal egykori focistája, Gilles Grimandi (aki jelenleg játékosmegfigyelőként dolgozik az Ágyúsoknál) többször is megnézte, és sokan azt gondolták, hogy Pelé már a nyáron a londoniaknál köt ki - de a portás júniusban inkább meghosszabbította szerződését a Le Mansnál 2008-ig. Ettől persze még távozhat a bajnokság végén, elvégre a klub elnöke, Henri Legarda kijelentette, hogy megfelelő ajánlat esetén nem állnak a portás útjába.

Az Arsenal másik kiszemeltje valamivel ismertebbnek számít a nemzetközi piacon, pedig fiatalabb Pelénél. Az argentin Óscar Ustari még csak húszesztendős, de az idei vébén ő volt az albiceleste harmadik számú portása, tavaly pedig U20-as világbajnokságot nyert a gauchókkal. Az Independiente portását, aki fiatal kora ellenére már másfél éve első számú kapusnak számít a klubjában, azonban a hírek szerint az FC Barcelona is szeretné megszerezni.

Nem lehet kizárni egy harmadik lehetőséget sem, vagyis azt, hogy az Arsenal szerződést hosszabbít Lehmannal. Emellett szól, hogy a jelek szerint Wenger a rutinos portásokat részesíti előnyben, és a német hálóőr a minap a Bildnek úgy nyilatkozott, hogy szívesen maradna még egy évig az Ágyúsoknál.

Mindent egy helyen az Eb-ről