Vágólapra másolva!
Az afrikai labdarúgás évtizedeken keresztül próbált megszabadulni a különböző rituálék, varázslók és egyéb bűbájosságok kapcsán felmerült előítéletektől, kevés sikerrel: a legutóbbi Afrika-kupa előtt ismét sokan emlegették a dzsudzsut, a fekete kontinensen közismert vallást. A jelek szerint a dzsudzsu immár a Premier League-ben is megvetette a lábát, köszönhetően a Fulham FC szenegáli középpályásának, Pape Bouba Diopnak, aki a Craven Cottage-en hajtott végre egy szertartást.

A focista a csapat szerencséjét javítandó állati vérből, tömjénből és egy dzsudzsu-pap által felszentelt földből összeállított keveréket helyezett el a pálya több részén, valamint a kapufák tövében, és a jelek szerint a mágia működött, hiszen a londoniak a következő hat bajnokiból csupán egyet veszítettek el, Diop három gólt is szerzett, az Aston Villa elleni összecsapáson pedig a Fulham FC portása, Edwin van der Sar két tizenegyest is kivédett.

"A világ azon részén, ahol én születtem, a mágia része a mindennapoknak, és ha a klubomnak erre van szüksége, akkor szívesen ismét végrehajtom a szertartást" - jelentette ki Diop, aki arról nem nyilatkozott, hogy a szenegáliak a 2002-es világbajnokság nyitómérkőzése előtt valóban hasonló rituálét hajtottak volna végre. Az mindenesetre immár sporttörténelem, hogy Szenegál akkor hatalmas meglepetésre 1-0-ra legyőzte a címvédő franciákat, a mérkőzés egyetlen gólját pedig éppen Diop érte el...

Néhány éve a másodosztályú Queen's Park Rangers pályáján nem az eredménytelenség okozott gondot (bár a QPR a remek szezonkezdet után kissé visszaesett a tabellán), hanem az, hogy az együttes kabalafiguráját, Jude-ot, a macskát az egyik mérkőzésen elküldték a pálya széléről. A Preston North End elleni találkozón ugyanis a játékvezető úgy ítélte meg, hogy a csapat mezébe öltözött kabala túlságosan is zavaró, amint az oldalvonal mellett fel és alá rohangál.

Jude persze igencsak felháborodott a dolgon. "Nagyon csalódott vagyok, ilyen még sohasem történt velem. Hogy a fenébe keverhetnek össze akármelyik játékossal is, hiszen én egy több mint kétméteres fekete macska vagyok!" - mondta a kabala, aki támogatóra talált kollégája, Wolfie, a farkas személyében.

A Wolverhampton Wanderers szolgálatában álló "ragadozó" ugyanis kijelentette, hogy ha Jude nem térhet vissza a megszokott helyére a pálya mellé, akkor ő sem jelenik meg az oldalvonal mellett, hanem sztrájkot hirdet.

Mindent egy helyen az Eb-ről