Vágólapra másolva!
Manapság az egyes klubok játékosmegfigyelő rendszere az egész világra kiterjed, a nagyobb egyesületek rengeteg szakembert foglalkoztatnak annak érdekében, hogy a föld legtávolabbi szegletéből is napvilágra kerüljenek a talentumok.

Hasonló a helyzet a nemzeti válogatottaknál, gondoljunk csak az egyes afrikai országok által honosított focistákra, akik valamelyik távoli felmenőjük lévén játszhatnak olyan ország képviseletében, amelyben korábban sohasem jártak. Nem minden nemzetnek van azonban lehetősége, na meg pénze arra, hogy ilyen szinten nyomozzon az esetleges tehetségek után, de a Fülöp-szigetek szövetsége meglepő segítségre lelt.

A válogatott a saját rendezésű délkelet-ázsiai játékokra készült éppen, és a felkészülés közben a szövetség egyszer kapott egy névtelen e-mailt, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a filippinók akár Angliából is erősíthetnének. "Egy srác valamilyen menedzserprogrammal játszott a számítógépén, és kiszúrta, hogy a Chelsea FC tartalékjai között van két Fülöp-szigeteki származású játékos" - mondta a válogatott szövetségi kapitánya, José Ariston Caslib, és mint kiderült, a levélírónak igaza volt.

A Chelsea ifistái között játszanak ugyanis a Younghusband testvérek, James és Phillip, akik ugyan a Londonhoz közeli Ashtonban születtek, de édesanyjuk a Fülöp-szigetekről vándorolt be Angliába, így aztán valóban jogosultak voltak arra, hogy az ázsiai ország válogatottjában szerepeljenek.

A szövetség fel is vette a kapcsolatot velük, illetve a Chelsea-vel, és a Younghusband fivérek meghívót kaptak a délkelet-ázsiai játékokra, ahol be is mutatkoztak a válogatottban. Nem is akárhogyan: a Kambodzsa elleni találkozón James volt eredményes, majd az elődöntőben Phillip rúgott két gólt Malajziának, és bár utóbbi meccsen a filippínók kikaptak, így is sikerként könyvelték el, hogy ott voltak a legjobb négy között.

A Younghusband testvérek (akik egyébként rendszeresen játszanak a Chelsea tartalékcsapatában) pedig hatalmas népszerűségre tettek szert a szigetországban, a mérkőzések után fiatal lányok százai tolongtak, hogy autogramot kérjenek tőlük, ami érthető módon tetszett a két ifjú focistának, akik rögtön ki is jelentették, hogy legközelebb is szívesen állnak a nemzeti csapat szolgálatára.

Mindent egy helyen az Eb-ről