A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Miközben az Arsenal FC a Tottenham Hotspur elleni döntetlennel szinte biztos lehet a negyedik helyben, vagyis abban, hogy a következő idényben is a BL-ben szerepelhet majd, a klub háza táján mégis nyugtalan a hangulat. Pár napja ugyanis lemondott posztjáról a klub alelnöke, David Dein, aki rendkívül fontos szerepet töltött be az egyesület életében, és távozását követően az angol lapok már Arsene Wenger maradását is megkérdőjelezték.

Az alelnök április 18-án jelentette be, hogy 24 esztendő után távozik az Arsenal FC-től, mivel a hivatalos közlemény szerint közte és a vezetőség többi tagja között "kibékíthetetlen ellentétek" találhatóak. A nézetkülönbség nyílt titoknak számít Angliában: arról van szó, hogy míg Dein teljes mellszélességgel támogatta, hogy az amerikai üzletember, Stan Kroenke többségi részesedést szerezzen az egyesületetben, addig az elnökség ellenzi a tulajdonosváltást, legalábbis jelenleg (vagyis éppen fordítva van, mint azt pár magyar sajtóorgánum megírta).

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Kroenke április 12-én 10,22 százalékos részesedést szerzett a londoni klubban, amely pár nappal később 12,19 százalékra nőtt. Az NBA- (Denver Nuggets), NHL- (Colorado Avalanche), NFL- (St. Louis Rams) és MLS-csapattal (Colorado Rapids) is rendelkező Kroenke további részvényeket is venne az Arsenalban, követve a legújabb trendet, amelynek során a Manchester United vagy éppen a Liverpool FC is amerikai tulajdonosok kezébe került.

A jelek szerint azonban az Arsenal FC elnöksége nem szeretné a fent említett klubok példáját követni, és ez volt az oka Dein távozásának. Olyannyira, hogy a vezetőség tagjai megállapodást kötöttek, amely szerint legalább egy évig nem adják el a tulajdonrészüket. Maga Dein jelenleg 14,6 százaléknyi részeseséddel rendelkezik az Arsenal FC-ből, és ezzel ő a harmadik legnagyobb tulajdonos Danny Fiszman (24%) és Lady Bracewell-Smith (15,8%) mögött - ők mindketten tagjai az elnökségnek.

Külön érdekesség, hogy Fiszman a maga részét éppen Deintől vette meg, aki még 1983-ban került az Arsenalhoz azzal, hogy 16,6 százaléknyi részesedést vette benne, és 1991-re már az egyesület tulajdonának a 42 százaléka az övé volt. Dein 24 esztendővel ezelőtt a 16,6 százalékért alig háromszázezer fontot fizetett, és szerény számítások szerint is a későbbiekben több mint tízmillió fontot keresett azzal, hogy eladta részesedésének egy részét.

Ennek ellenére sok más angol klubelnökkel és sportvezetővel ellentétben Deint nem vádolták azzal, hogy meggazdagodott volna az egyesületből anélkül, hogy sokat tett volna annak felemelkedéséért - éppen ellenkezőleg, az Arsenal, sőt, a többi angol csapat is nagyon sokat köszönhet neki. A kilencvenes évek elején ugyanis ő volt az egyike azoknak, akik szorgalmazták a Premier League létrejöttét, ami aztán hatalmas bevételi forrást jelentett a kluboknak. Ami pedig az Ágyúsokat illeti, Dein volt az, aki 1996-ban az akkor csak kevesek által ismert Arsene Wengert szerződtette az Arsenal kispadjára.

Ez akkoriban nem volt valami népszerű lépés, hiszen az előző szakembert, Bruce Rioch-ot öt nappal a bajnokság augusztusi rajtja előtt menesztették, míg Wenger csak szeptember végén kezdhette meg a munkát. Az alelnök azonban keresztülvitte akaratát, és a többi már történelem: Wengerrel a kispadon az Arsenal három bajnokságot és három kupát nyert (ebből kétszer duplázva), és a Chelsea FC "abramovicsosodásáig" a Manchester Uniteddel egyeduralkodó volt a Premier League-ben.

Dein az elmúlt években is nagyon fontos munkát végzett: mivel az Angol Labdarúgó Szövetségben (FA) is vezetőségi tag volt - 2000 és 2004 között ő volt a szervezet alelnöke -, így alighanem jobban tudta az Arsenal érdekeit érvényesíteni (ami miatt bizony nagyon sok kritikát is kapott). Ezen kívül nagy szerepe volt abban, hogy az Arsenal is bekerült a legbefolyásosabb európai egyesületeket tömörítő G-14-be, amelynek egyébként 2006 októbere óta Dein az elnöke.

Kiterjedt kapcsolatrendszerét felhsználva szinte minden átigazolás során ő vezette a tárgyalásokat, miközben maximálisan támogatta Wenger elképzeléseit, és szoros kapcsolatot alakított ki a francia trénerrel. Sokak szerint ez is közrejátszott abban, hogy Wenger két éve visszautasította a Real Madrid ajánlatát - így aztán most sok az Arsenal-drukker tart attól, hogy a francia szakembernek legnagyobb szövetségese távozásával nem lesz maradása.

Forrás: EPA

Arsene Wenger jövőjével kapcsolatban egyből megindultak a találgatások

Noha a klub hivatalos közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a trénernek a vezetőség többi tagjával is jó a kapcsolata, tény, hogy Wenger szerződése a következő szezon végéig szól, nem csoda, hogy máris megindultak a találgatások vele kapcsolatban. De Dein nem csak Wengerrel volt kitűnő kapcsolatban, hanem például a gárda legnagyobb sztárjával, Thierry Henryval is - akinek az esküvőjén például David Dein fia, Darren volt a tanú.

Így aztán persze a pletykalapok rögtön Henry távozását is megjósolták, de ezt körülbelül annyira kell komolyan venni, mint általában az ilyen stílusú újságok szalagcímeit. Ezzel együtt a rendkívül sokat dolgozó, és rengeteg fontos feladatot magára vállaló alelnök távozása mindenképpen problémát jelent az Arsenalnak

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!