Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság rajtja előtt a legtöbb szakember megegyezett abban, hogy a nyáron jelentősen átalakuló Real Madridnak bizony idő kell majd ahhoz, hogy igazán összeálljon, és az első fordulókban a királyi gárdának gondjai akadhatnak. Ehhez képes a klub az első játéknapon legyőzte a városi rivális Atlético Madridot, és nem is játszott rosszul - pedig a nyári sztárigazolások közül nem is szerepelt mindenki.

A Real Madrid az elmúlt években fennállása egyik legrosszabb periódusát élte, legalábbis ami az eredményeket illeti: a klub helyzete ugyan financiálisan stabilizálódott, és a keretben lévő világsztároknak köszönhetően rengeteget szerepelt a médiában, ugyanakkor a pályán nem tudta megvalósítani céljait.

A 2003-ban megszerzett bajnoki címet követően a klub három szezonon keresztül semmilyen trófeát nem tudott nyerni, márpedig ilyen periódusra az 1950-es évek eleje óta nem volt példa az egyesület történetében. Ennek a rossz sorozatnak a megszakítása érdekében szerződtették a kispadra tavaly nyáron Fabio Capellót, akiről akkor is mindenki tudta, hogy futballfilozófiája jelentősen különbözik a Realnál elvárttól, de az olasz mester hozta azt, amiért leigazolták, hiszen megnyerte a bajnokságot a csapattal - ráadásul azt sem lehet állítani, hogy az utolsó mérkőzéseken a Real ne játszott volna látványosan.

Ennek ellenére Capellót a szezon végén menesztették, így pályafutása során másodszor fordult elő vele, hogy egy aranyérem után rúgták ki a Realtól - 1996-ban hasonló volt a helyzet. A Realnál a jelek szerint egyébként is nagykanállal eszik az edzőket, hiszen 1989 óta egyetlen olyan tréner akadt, aki két teljes idényen keresztül irányíthatta volna a csapatot: Vicente del Bosque.

Ugyanakkor 18 esztendő alatt 19 edzőcsere történt - ebből az utolsó volt Capello elküldése, akinek a helyére a német Bernd Schuster került. A focistaként egykoron a Realban, az Atléticóban és az FC Barcelonában is megfordult szakember az előző két idényben a Getafe CF-et irányította, és a kiscsapatot nem csak hogy benntartotta az élvonalban, de a spanyol kupa döntőjéig vezette, szakmai tudását tehát nem nagyon lehetett kétségbe vonni.

Ilyen kaliberű egyesületnél azonban korábban sohasem dolgozott (a Getafe előtt a Levantét és a Xérez CF-et irányította Spanyolországban), és nagy kérdés volt, hogy miként alkalmazkodik a Real Madridnál kialakult körülményekhez, na meg a hatalmas elvárásokhoz. A vezetőség mindenesetre igyekezett valamennyi kívánságát teljesíteni, aminek köszönhetően a királyi gárda óriási összeget költött új focistákra: egészen pontosan 118 millió eurót.

Ugyanakkor nagyon úgy tűnt, hogy a transzfereket kissé kapkodva hajtottak végre, mintha hiányzott volna valamiféle előzetes elképzelés vagy koncepció. Roberto Carlos távozásával például mindenképpen szükség volt új balhátvédre, ám az erre a posztra megvett Royston Drenthéről hamar kiderült, hogy inkább balszélsőként érzi jól magát, ezért az utolsó pillanatokban még szerződtették Gabriel Heinzét is - ám az Atlético Madrid ellen a nyitófordulóban még Drenthe volt a balbekk (miközben a brazil Marcelo ott ült a kispadon...).

Ugyanakkor a középpálya bal oldalára érkezett még Arjen Robben is (ő volt a legdrágább új szerzemény 36 millió eurós vételárával), aki szintén kihagyta az első bajnokit, így aztán Sneijder játszott a bal szélen, mégpedig kiválóan. Eközben a védelem jobb oldalára senkit sem igazoltak (legalábbis egyelőre), viszont Míchel Salgadóra már az előző idényben sem nagyon számíthattak a sok sérülés miatt, Cicinhót pedig eladták az AS Romának, így az elmúlt két szezonban inkább középhátvédként szerepelt Sergio Ramos húzódott ki a jobb szélre.

Christoph Metzelder és Pepe nyári leigazolásával a középhátvéd posztján viszonylag jól állnak a Madridnál, de Sergio Ramos jobbhátvédként szerepeltetésével azért így erre a pozícióra csak egy csereember akad - mivel a nyáron Mejía, Iván Helguera és Pavón is elment. Bizonyos posztokon tehát mintha túlkínálat lenne a Realnál, miközben más pozíciókban gondjai lehetnek Schusternek, ha eléri egy sérüléshullám a gárdát - az ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a rendelkezésére álló keretből a német szakember egy rendkívül ütőképes gárdát is összerakhat.

Forrás: EPA

Robinho ismerkedik két új fiúval, Sneijderrel és Drenthével

Az Atlético ellen látott tizenegy, illetve taktikai felállás alighanem jól mutatja a szakvezető elképzeléseit, és egyelőre úgy tűnik, hogy csak a balhátvéd posztján tér el az általa ideálisnak tartott csapattól: ebben a pozícióban valószínűleg Heinze lesz az első számú ember.

A legnagyobb harc a csapatba kerülésért a középpálya bal oldalán lehet, ahol Sneijder mellett Drenthe és Robben is bevethető: utóbbit aligha azért vették meg, hogy a kispadon üljön, viszont a remek formában lévő Sneijdert sem nagyon lehet kihagyni. Ő ugyan beljebb tud húzódni az irányító szerepkörébe, de itt meg Guti játszik kiválóan, ráadásul ő saját nevelésű, és a spanyol sajtó kedvence. Eddigi edzői pályafutása során Schusternek ilyen problémával még nem kellett megküzdenie...