Vágólapra másolva!
Az olimpiai sohasem számított olyan fontos eseménynek a futballban, mint más sportágakban, amit jól jelez, hogy utoljára 1992-ben nyerte meg európai válogatott. Dél-Amerikában azonban az ötkarikás játékok focisták számára is nagy jelentőséggel bírnak, a 2008-as, pekingi viadalra a szubkontinensről Argentína és Brazília jutott ki - hamarosan meg is kezdik a felkészülést.

A labdarúgásban az olimpia a világbajnokság kiírása óta sosem volt olyan nagy fontosságú az olimpia - köszönhetően részben annak, hogy sokáig elméletileg csak amatőr futballisták szerepelhettek az ötkarikás játékokon. Ez aztán azt eredményezte, hogy a második világháborút követően egészen 1984-ig csak a keleti blokkba tartozó, szocialista országok nyerték meg az olimpiát, hiszen ebben a régióban papíron minden labdarúgó "amatőr" volt, vagyis kis túlzással a valódi nagyválogatottak szerepelhettek, ellentétben a nyugati államokkal.

A NOB és a FIFA ezen változtatva 1980-tól engedélyezte a profik részvételét, ám különböző megkötésekkel: előbb az volt a feltétel, hogy csak azok játszhattak olimpián, akik még nem léptek pályára világbajnokságon vagy selejtezőn, később pedig az életkori szabályozás jelent meg. Ennek megfelelően az olimpiai labdarúgó-torna tulajdonképpen egy U23-as, korosztályos viadalnak felel meg - azzal az el nem hanyagolható ténnyel, hogy három túlkoros játszhat a csapatokban.

Ezzel együtt az európai futball-nagyhatalmak számára az ötkarikás játékok egyáltalán nem számítanak fontosnak, még annyira sem, mint mondjuk az U20-világbajnokság. A spanyolok 1992-es győzelme óta (ami a barcelonai helyszín miatt volt fontos a hispánoknak) lejátszott három viadalon csak kétszer végzett európai együttes dobogón: 2000-ben a spanyolok ezüst-, legutóbb pedig az olaszok bronzérmet szereztek. Sikeresebbek viszont az afrikai országok (1996-ban Nigéria, 2000-ben pedig Kamerun diadalmaskodott), a legutóbbi, athéni játékok pedig dél-amerikai fölényt hoztak: a döntőben Argentína és Paraguay találkozott, és az argentinok végül kapott gól nélkül, százszázalékos teljesítménnyel szereztek meg az aranyérmet.

Argentínában a 2008-as pekingi tornát is nagyon komolyan veszik, ezt jól jelzi, hogy az országban nemrégiben külön szakembert neveztek ki az olimpiai válogatott élére Sergio Batista személyében, és ő máris megjelölte, hogy melyik három túlkoros játékost vinné szívesen magával Pekingbe. A tavaly az U20-as világbajnokságon aranyérmet nyert válogatottra épülő argentin olimpiai csapatban a nagyválogatottban is rendszeresen pályára lépő Fernando Gago, Pablo Zabaleta, Sergio Agüero vagy Lionel Messi még csak túlkorosnak sem számít, vagyis az együttes már alapból is rendkívül erősnek számít. Hozzájuk csatlakozhat még a három, idősebb focista, aki a jelenlegi állás szerint Juan Román Riquelme, Javier Mascherano és Martín Demichelis lehet. Az együttes február 6-án játssza első előkészületi mérkőzését Guatemala ellen, és az ideálisnak tartott gárdából csak Messi hiányzik majd, akit klubja kérésére nem hívtak meg.

Az argentinok legnagyobb riválisa Pekingben a brazil csapat lehet, amely a legutóbbi olimpiára nem jutott ki. Brazíliában az olimpiai tornát még a szokásosnál is nagyobb jelentőségűnek tartják, hiszen ez az egyetlen trófea (figyelembe véve a korosztályos világ- és kontinensbajnokságokat is), amely hiányzik a Brazil Labdarúgó-szövetség vitrinjéből. A brazilok minden egyes alkalommal a végső győzelmet tűzték ki célul az olimpián, de a csapat valahogy mindig elbukott. 1984-ben és 1988-ban egyaránt a döntőben kapott ki; 1996-ban a Didával, Roberto Carlosszal, Ronaldóval, Rivaldóval, Bebetóval felálló együttes az elődöntőben veszített 4-3-ra a későbbi győztes Nigériával szemben; négy évvel később pedig hiába volt a gárdában Edú, Alex és Ronaldinho, a negyeddöntőben Kamerun jobbnak bizonyult.

A braziloknál az olimpiai csapat mestere ugyanúgy Dunga, mint a felnőtt válogatotté, és a jelek szerint az ötkarikás játékokra együttesének nem is lesz külön felkészülése. A szakvezető így a nagyválogatott meccseit használhatja fel arra, hogy kialakítsa a gárdát, amely győzelmi esélyekkel vághat neki a pekingi viadalnak, és ennek megfelelően a februári, Írország elleni barátságos mérkőzésre tíz olyan labdarúgót is meghívott, akik megfelelnek az U23-as kitételnek - közülük Renan, Breno, Rafinha, Hernanes és Thiago Neves még nem szerepelt a selecaóban.

A másik nagy kérdést, hogy ki legyen a három túlkoros, még mindig nem döntötték el Brazíliában, de a pletykák szerint például a Bayern München védője, Lúcio szívesen játszana az olimpián - aminek a bajorok nem nagyon örülnek, hiszen rajta kívül Brenót és Demichelist is el kellene engedniük Kínába, és így egyszerre három középhátvédjükre nem számíthatnának.

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről