Vágólapra másolva!
Az előző szezonban a Bayern Münchentől elküldött szakvezetőt, Felix Magathot sokan kritizálták amiatt, hogy túlságosan is unalmas futballt játszat a csapataival, de egyvalamit nem lehet elvenni a mestertől: bárhol is dolgozik, csapata előrébb lépett a korábbiakhoz képest. Az edző jelenleg éppen a VfL Wolfsburgnál bizonyítja, hogy érti a szakmáját, hiszen a Farkasok akár történetük legjobb szereplését is elérhetik, de hogy javítani fognak az előző pontvadászathoz képest, az egészen biztos.

Magathot tavaly februárban menesztették a Bayern Münchentől azok után, hogy két szezon alatt kétszer is duplázott, azaz a bajnokságot és a kupát is megnyerte a gárdával - igaz, a legutóbbi pontvadászatban már nem ment ilyen jól az együttesnek.

A szigorúságáról híres tréner nem sokáig maradt munka nélkül, mert a VfL Wolfsburg a nyáron szerződést ajánlott neki, ráadásul nem is akármilyet: nem csak szakvezetőnek, hanem sportigazgatónak is megnyerték, ami tulajdonképpen azt jelentette, hogy szinte teljhatalmat kapott.

Ez egyáltalán nem túlzás, mert a klub mögött álló autókonszern nem sajnálta a pénzt a célokra, így Magath a nyáron szinte teljesen új csapatot építhetett. Olyan, korábban húzóembernek számító focistákat adott el, mint Mike Hanke, Diego Klimowicz, Kevin Hofland vagy Juan Carlos Menseguez, ugyanakkor új szerzeményekben sem volt hiány: összesen 14 játékos érkezett, akik közül a brazil csatár, Grafite volt a legdrágább (7,5 millió euró), és a wolfsburgiak összesen közel 28 millió eurót költöttek a holtszezonban.

Ennek megfelelően a vezetőség részéről az elvárás egyelőre "csak" az volt, hogy Magath alakítsa ki egy olyan együttes alapjait, amely a következő években kiharcolhatja a nemzetközi kupaporondon való részvételt (amely egyébként évek óta nagy vágya a klubnak). A kiesés elleni küzdelemből viszont mindenféleképpen szerettek volna kimaradni a zöld-fehérek, ami érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a legutóbbi két szezonban egyaránt csak 15. lett az egyesület a Bundesligában.

Az őszi szezon úgy is alakult, ahogyan azt többé-kevésbé sejteni is lehetett: Magath igyekezett megtalálni az ideális kezdő tizenegyet, és meglehetősen gyakran cserélgette a játékosokat, miközben a gárda a középmezőny második felében szerepelt.

Az évet a Wolfsburg a 11. pozícióban zárta, mindössze öt pontra a kieső helyektől, és a szakvezető a téli szünetben tovább folytatta a gárda "finomhangolását". A legnagyobb visszhangot azt váltotta ki, hogy a tartalékok közé száműzte az első számú kapust, Simon Jentzschet: a portást a 15. fordulóban, az Eintracht Frankfurt ellen a szünetben lecserélte, és innentől kezdve egyszer sem vetette be.

Viszont helyettesében, André Lenzben sem bízhatott, mert a télen leigazolta a svájci válogatott Diego Benagliót a portugál CD Nacionaltól. Nem a helvét volt az egyetlen érkező januárban, hiszen a Farkasok még kölcsönvették a VfB Stuttgart szerb csatárát, Danijel Ljuboját is, illetve szerződtették a japán Urava Red Diamonds középpályását, Haszebe Makotót - viszont megváltak a nyáron nagy reményekkel megvett két romántól, Sergiu Radutól és Vlad Munteanutól, aki nem váltak be.

Az idei esztendő jól kezdődött a wolfsburgiak számára, hiszen idegenben 1-0-ra verték az Arminia Bielefeldet, de valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy ezzel egy parádés tavaszi szezon veszi kezdetét. A Farkasok ugyanis idén eddig mindössze két bajnokin kaptak ki, viszont hétszer is nyerni tudtak, és a 2008-as esztendőben egyedül a Bayern München szerepel jobban náluk a Bundesligában!

Ennek köszönhetően pedig egészen a hetedik helyre jöttek fel a tabellán, és immár a nemzetközi kupaszereplést érő pozíciók is elérhető közelségben vannak. Más kérdés, hogy Magath igyekszik reálisan nézni csapata esélyeit: ahogyan nem esett kétségbe akkor sem, amikor a Wolfsburg közel került a sereghajtókhoz, úgy most sem esik eufóriába. "Még nem értük el azt a színvonalat, mint az első hat csapat. Nem vagyunk elég stabilak, még legalább egy szezon hiányzik, hogy valóban utolérjük az élmezőnyt" - mondta a mester.

A német szaksajtó mindenesetre egyértelműen a tréner személyének tudja be a Wolfsburg jó szereplését. Magath igazolásai (a két román kivételével, akikkel viszont már a szakember érkezése előtt megegyezett a klub) egytől egyig bejöttek, és a viszonylag bő keretben nincsenek pótolhatatlan focisták - majd mindegyik posztra akad két, azonos képességű futballista. Ráadásul a mester a taktikai repertoárt is kibővítette: míg az ősszel a Farkasok többnyire a 4-2-3-1-es felállást alkalmazták, addig tavasszal leginkább 4-3-1-2-es taktikával futballoztak - de gond nélkül tudnak váltani akár meccs közben is.

A hétközi fordulóban a VfL Bochum ellen hazai pályán elszenvedett 1-0-s vereség valamennyire igazolja Magath szavait: a csapat egyelőre még nem képes egyenletesen jó teljesítményre, de a wolfsburgiak ezen botlás ellenére is tartják magukat a középmezőny első felében. Az előző két idényhez képest biztosan előrelépnek, és azt sem lehet kizárni, hogy megismétlik az egyesület történetének legjobb eredményét: az 1998-1999-es pontvadászatban a Wolfsburg újoncként hatodik lett, ami akkor UEFA-kupa-indulást ért el. Ez most sem lenne másként...

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről