Vágólapra másolva!
Egy meglehetősen viharos és eseményekben gazdag szezont zár a Sevilla FC, amely a kezdeti nehézségek után viszonylag jól teljesített, és az idény előtt kitűzött minimális célját sikerült is elérnie. A klub két év után megint trófea nélkül maradt, és "csak" az UEFA-kupában való indulás jogát harcolta ki - ami könnyen a legnagyobb sztárok távozásához vezethet. A jelek szerint viszont a szakvezető, Manolo Jiménez marad a kispadon...

Az andalúziai gárda az előző két idényben egyaránt UEFA-kupát nyert, a spanyol kupát is elhódította, és története során először kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára - minden adott volt tehát, hogy a klub tovább folytassa az előrelépést, és stabilizálja a helyét az európai labdarúgás élcsapatai között.

Ősszel azonban rengeteg negatív esemény történt az egyesület háza táján, kezdve Antonio Puerta tragédiájától egészen Juande Ramos mester váratlan távozásáig. Némileg érthető tehát, hogy a gárda teljesítménye elmaradt a várakozástól, 14 forduló után például a csapat csak a 12. helyen állt a tabellán - igaz, a Bajnokok Ligájában sikerült kiharcolni a továbbjutást a csoportkörből.

Szép lassan azért az új tréner, a tartalékcsapattól felhívott Manolo Jiménez vezérletével az együttes megindult felfelé a tabellán, ami jórészt annak volt köszönhető, hogy a szakember szakított a korábban megszokott rotációs szisztémával, és igyekezett stabilizálni a kezdő tizenegyet, és maximálisan kihasználni a játékoskeret erősségeit.

Ennek megfelelően a Sevilla a klasszikus 4-4-2-es felállásban játszott, és elsősorban a szélsőjátékra épített: a két oldalon a két saját nevelésű "villámember", Jesús Navas és Diego Capel rohamozott, a jobb szélen a hátvéd Daniel Alves is rengeteget húzódott előre, a csatársorban pedig Frédéric Kanouté és Luís Fabiano pazar hatékonysággal használta ki a beadásokat.

Különösen a brazil volt elemében, 28 fordulót követően 22 gól állt a neve mellett - mégpedig úgy, hogy csak 21 bajnokin szerepelt, vagyis gólátlaga jobb volt a meccsenkénti egy találatnál! Az idő tájt az együttes már tartósan a hatodik helyen állt a tabellán, és az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy mégis csak odaér a BL-indulást érő negyedik helyre. Azonban a nagy lehetőség kapujában rendre megremegtek a sevillai lábak: az Atlético Madrid elleni, sorsdöntőnek ígérkező összecsapáson 2-1-es vereséget szenvedett a gárda, de még ez is belefért volna, ha a 33. játéknapon nem kap ki ugyancsak otthon az Almeríától 4-1-re.

Ez a vereség szinte megmagyarázhatatlan volt, és összességében elmondható, hogy a Sevilla elsősorban azért maradt le a BL-indulásról, mert a Ramón Sánchez Pizjuán-stadionban a kötelezőnek tűnő győzelmek közül többet is elszalasztott. A sevillaiak otthon ugyan megverték a Real Madridot, döntetlent játszottak az FC Barcelonával, ám vereséget szenvedtek az Almería mellett az RCD Mallorcától és az RC Deportivótól is.

Egy másik fontos tényező még, hogy az andalúziai gárda nagyon kevés döntetlent játszott, mindössze négy alkalommal ikszelt, ugyanakkor 14 vereséget szenvedett - ebből is látható, hogy a Sevilla játékéra nem nagyon jellemző a taktikai küzdelem, az együttes a nyíltsisakos küzdelem híve.

Jól mutatja ezt az a tény is, hogy a Primera Divisiónban a Sevilla FC mérkőzésein született a legtöbb gól ebben a szezonban: az együttes meccseire kilátogatók összesen 119 találatot láthattak, ami jobb a meccsenkénti hármas átlagnál. Daniel Alveséknél több találatot csak a Real Madrid szerzett, ugyanakkor a piros-fehérek több gólt kaptak, mint például a kiesés ellen küzdő CA Osasuna.

Forrás: Getty Images

Kanouté és Luis Fabiano itt ugyan egymás ellen harcol, de a pályán nagyon hatékony párost alkottak

A következő szezonban tehát a Sevilla visszatér kedvenc európai színterére, az UEFA-kupába, a kérdés már csak az, hogy ezt milyen szakmai stábbal és kerettel teszi. Ami a trénert illeti, a nagy közönségkedvencnek számító Manolo Jiménez (akinél több mérkőzésen játékosként senki sem húzta fel a klub mezét) a jelek szerint marad.

A spanyol sajtóban ugyan az utóbbi hetekben a Getafe CF dán szakvezetőjét, Michael Laudrupot hozták kapcsolatba a piros-fehérekkel, de az egyesület elnöke, José María del Nido a minap megerősítette Jiménezt a posztján. A focistákkal kapcsolatban már sokkal nagyobb a bizonytalanság, hiszen a kulcsemberek közül többeknek is van kérője.

Daniel Alvest a legutóbbi hírek szerint az FC Barcelona vinné, sőt, a katalánok a brazil jobbhátvéddel együtt a mali középpályást, Seydou Keitát is szeretnék megszerezni. A Barca állítólag 35 millió eurót adna a két futballistáért, Del Nido viszont 45 milliót szeretne kapni...

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről