A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Szokatlan jelenetnek lehettek szemtanúi azok, akik a Liverpool-Real Madrid BL-nyolcaddöntő szünetében is figyelemmel kísérték az eseményeket az Anfielden. A hazaiak közönsége egy része, a legendás Kop ugyanis megtapsolta a Real kapusát, Iker Casillast, aki megköszönte a gesztust. Liverpoolban mindez tradíció, de nem csak a Vörösök szurkolóival fordult már elő, hogy így ismerték el az ellenfél tudását.

A Liverpool szurkolói híresek arról, hogy elképesztő hangerővel buzdítják kedvenceiket, valóságos pokollá teszik az ellenfél számára az Anfieldet, ugyanakkor a legvérmesebb fanatikusok törzshelyének számító lelátórész, a Kop képes elismerni az ellenfél kiemelkedő teljesítményét is.

A szurkolók körében még az 1960-as években vált szokássá, hogy megtapsolják az ellenfél hálóőrét, amikor az elfoglalja a helyét előttük, és ez a tradíció a mai napig él - más kérdés, hogyha valamelyik hálóőr nem köszöni meg az elismerést, akkor első számú közellenséggé válik a liverpooli fanatikusok szemében.

Így járt például a nagy ellenség Manchester United egykori dán portása, Peter Schmeichel is, aki alighanem egyfajta pszichológiai hadviselésként fogta fel mindezt, de a Chelsea jelenlegi kapusa, Petr Cech is közutálatnak "örvend" Liverpoolban. A Real Madrid kapusa, Iker Casillas viszont valószínűleg tisztában volt ezzel a hagyománnyal, mert amikor a Kop megtapsolta őt a második félidő előtt, akkor felemelt kézzel köszönte meg az elismerést.

A liverpooli drukkerek egyébként azt is elismerik, ha az ellenfél nyújt kiváló teljesítményt kedvenceik ellen. Amikor például a Bajnokok Ligája 2001-2002-es kiírásában az FC Barcelona 3-1-re nyert az Anfielden, és a katalánok harmadik találata egy fantasztikus akciót követően született, a stadion közönsége elismerően megtapsolta az ellenfelet.

A 2001-ben Dortmundban rendezett Liverpool-Deportivo Alavés UEFA-kupa-döntő minden idők egyik legjobb és legizgalmasabb fináléja volt. Az angolok hosszabbítás után 5-4-re nyertek, és a drukkereik mámorosan éltették a kedvenceiket, ugyanakkor nem feledkeztek meg a vesztesről sem: amikor a baszkoknak átadták a második helyért járó érmeket, az egész Liverpool-tábor együtt skandálta a vitóriaiakkal az Alavés nevét.

A legjellemzőbb kép azonban az volt, amikor egy vörös mezbe bújt angol fanatikus (aki a teljes meccs alatt üvöltve biztatta a 'Poolt) a mindent eldöntő öngólt követően átnyúlt a sajtópáholy korlátján, és gratulálva kezet fogott egy Alavés-mezes spanyol zsurnalisztával...


Felállva tiszteleg Ronaldónak az Old Trafford közönsége

Persze nem csak a liverpooli hívek képesek ilyen sportszerű gesztusra. A manchesteri közönség is megtapsolta a kedvenceiket 5-3-ra legyőző Real Madrid brazil csatárát, Ronaldót a 2003 tavaszán lejátszott BL-találkozó alatt. Azon a meccsen a királyi gárda 4-3-ra kikapott az Old Traffordon, de így is elbúcsúztatta a Vörös Ördögöket, a Fenomén pedig mesterhármast vágott. Amikor a brazilt a 67. percben lecserélték, az egész stadion állva tapsolta a csatárt ().

Ronaldo honfitársa, Ronaldinho viszont éppen a Real Madrid drukkereitől kapott hasonló elismerést. A brazil játékos a 2004-2005-ös idényben alighanem élete legjobb formájában futballozott, és vezérletével a Barca 3-0-ra nyert a Santiago Bernabéu stadionban. Amikor Ronaldinho megszerezte második (csapata harmadik) találatát egy pazar szólót követően, akkor a szakértő madridi közönség megtapsolta a gyönyörű gólt.


Ronaldinhót ünneplik Madridban

Hogy a Real hívei máskor is képesek elismerni a kiváló teljesítményt, még ha az csapatuk rovására is történik, azt a jelenlegi szezonban is bizonyították. A Bajnokok Ligája csoportkörében a Juventus 2-0-ra nyerni tudott Madridban, és mindkét találatot Alessandro del Piero szerezte. A csatárt aztán Claudio Ranieri mester a hajrában lecserélte, és a madridi drukkerek felállva tapsolták meg a klasszis játékost.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!