Vágólapra másolva!
Bajba kerülhet Rafael Benítez: a Liverpool legutóbbi tíz mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, a Premier League-ben tavalyi ezüstérmesként mindössze hetedik, a Bajnokok Ligája E csoportjában csupán harmadik. A Liverpool spanyol szakvezetője mégis úgy véli: angliai állása akkor sem kerülne veszélybe, ha a Debrecen elleni BL-csoportmeccsen pontokat veszítene és kiesne a csapata. Herczeg András klubmenedzser a döntetlent a Loki-történelem legnagyobb sikerének tartaná.

Rossz formában lévő Liverpoolt fogad kedd este 20.45-kor a Puskás Ferenc-stadionban a Debrecen: az angol csapat legutóbbi tíz mérkőzéséből csak egyet nyert meg (legutóbb, szombaton 2-2-t ért el otthon a Manchester City ellen), míg a magyar bajnok két utolsó NB I-es bajnokiján (a Kecskemét, illetve a Honvéd ellen) egyaránt győzött, igaz, előtte négy mérkőzést zsinórban elveszített.

Nagy kérdés, hogy a rossz forma és a továbbjutási kényszer miképp hat a Fernando Torrest és Ryan Babelt biztosan nélkülöző angolokra, akik számára kisebbfajta tragédiával érne fel, ha nem jutnának 16 közé a BL-ben. A Liverpool menedzsere, a spanyol Rafael Benítez a pontvesztésre gondolni sem mer, még akkor sem, ha csapata egy mutatóban biztosan rosszabb, mint a Loki.

- A Debrecen öt gólt lőtt eddig a BL-ben, míg a Liverpool csak hármat. Mit szól ehhez?- kérdezte az [origo] Rafael Benítezt a BL-mérkőzés helyszínén.
- Való igaz, többet lőtt, mint mi - de többet is kapott. Tény, hogy gólképes csapat a magyaroké, ám ha jól védekezünk, akkor a támadásainkkal már nem lehet gond.

- Úgy sem, hogy Fernando Torres el sem utazott Budapestre?
- Sajnos nem sok esély volt a felépülésére, tudtuk, hogy 2-3 hetet ki kell hagynia, ám ez az idő még nem telt le. Angliában rehabilitációs munkát végez, reméljük, az Everton elleni derbin már bevethető lesz.

- Problémát okozhat, hogy Torresen kívül más kulcsjátékosok is sérüléssel bajlódnak?
- Jó lenne a legbővebb keretből válogatni, most ezt nem tehetem meg, de így is igyekszem kedd estére összerakni egy ütőképes csapatot. Ryan Babel szintén Liverpoolban maradt, elutazott viszont Budapestre a fejsérüléséből felépült Daniel Agger, de itt van Glen Johnson is, fontos lenne, hogy mindketten bevethetők legyenek. S persze Steven Gerrard, aki kicsit fáradt volt a ManCity ellen, de végül rá tudott pihenni a kedd esti meccsre, és ott lesz a kezdőben. Nem volt könnyű neki, mert három hétig nem edzett a többiekkel, de most már rendben van.

- Több BL-csodát végrehajtott már a csapattal, a csoport állását elnézve - a Lyonnak 10, a Fiorentinának 9, míg a Liverpoolnak 4 pontja van - a továbbjutás kivívása most is azzal érne fel.
- Talán csoda kell hozzá, de képesek vagyunk arra, hogy elérjük céljainkat. Ha jövő héten továbbjutási esélyekkel játszunk a Fiorentina ellen, az már fantasztikus lenne. Két éve meg kellett nyernünk az utolsó három meccsünket, míg most csak kettőt kellene. Akkor négyet-négyet lőttünk a Portónak és a Marseille-nek, míg nyolcat a Besiktasnak. Felejthetetlen volt, ám ha most is sikerülne remekül hajráznunk, akkor ugyanazt érezném, mint akkor.

- Bízik abban, hogy a már továbbjutott Lyon nem ereszt le a Fiorentina ellen? Az ugyanis a Liverpool végzetét jelentené.
- Úgy vélem, mindkét csapat élen akar végezni, ezért nem félek attól, hogy a franciák ne vennék komolyan az olaszok elleni meccset. Ez még a Lyon számára is tétmeccs lesz, az első helyért több pénzt kapnak, és egyáltalán nem mindegy, hogy hányadik helyen végeznek, a második helyről nehezebb ellenfelet kaphatnak a 16 között.

- A Liverpoolnak van egy tehetséges magyar kapusa, Gulácsi Péter. Miért nem ő ül a kispadon Pepe Reina mögött?
- Nagyon nagyra tartom, fantasztikus játékos, tényleg nagyon jó, ám nem ő a Liverpool második számú kapusa, hanem Diego Cavalieri. Péter nagyon jó srác, a munkájával is elégedett vagyok - csakúgy, mint az MTK-val, amellyel kiváló kapcsolatot ápol a klub.

- Előfordulhat, hogy egy debreceni pontszerzés esetén felállítják a kispadról?
- Nem hiszem. Inkább abban hiszek, hogy győzünk, és továbbjutunk.

Carraghert csak a győzelem érdekli

Jamie Carragher, a Liverpool saját nevelésű játékosa nem hagyta magát kizökkenteni Budapesten: csak arra koncentrál, hogy nyerjen a csapata. "A Liverpool ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy a többi eredményre is figyelnie kelljen, ám engem csak az érdekel, hogy kedden legyőzzük a Debrecent. Nem morfondírozok a jövőn, a múltba sem révedek, hisz az elmúlt négy BL-meccsnek - így a lyoni szerencsétlen befejezésünknek is - már vége, majd a BL-csoportkör hat találkozója után szeretnék mérleget vonni" - nyilatkozta a 31 esztendős védő.

Forrás: MTI

"Amit Benítez 4-5 éve tartó liverpooli edzősködése alatt elsajátítottunk, átsegíthet bennünket a nehezebb időszakokon, így a mostanin is. Nem a csodában bízunk, hanem saját magunkban. Ki szeretnék zárni minden zavaró körülményt, így nem fogok érdeklődni a Debrecen elleni meccs szünetében arról, hogy mennyi a Lyon-Fiorentina pillanatnyi állása. Majd a lefújás után visszatérünk rá" - tette hozzá Carragher.

A 34-szeres angol válogatott futballista szerint a Debrecen nem számít sötét lónak a BL-mezőnyben: "Miért lenne az? Teljesen feltérképeztük a magyarokat, megannyi dvd-t megnéztünk róluk, és hisszük, hogy megfelelő taktikával megszerezhetjük a három pontot."

Herczeg: Jó lenne egy pontot begyűjteni

Herczeg András nem könnyebbült meg a hírtől, miszerint a Liverpool egyik legjobbja, a Premier League góllövőlistán 10 találattal második Fernando Torres ágyéksérülés miatt el sem utazott Budapestre. A Loki klubmenedzsere szerint a csatár hiányától még nem lett esélyesebb csapata.

"Minden csapatnak vannak begyakorolt sémái, amit nem zavar meg egy játékos kiesése. A Liverpool, a Fiorentina vagy a Lyon klasszisai persze mindig képesek arra, hogy egy-egy váratlan lépéssel megzavarják az ellenfelet, éppen ezért nehéz ellenük játszani. Torres ugyan egy kimagasló klasszis, ám a Liverpoolnak még így is rengeteg sztárja van, akik képesek őt pótolni" - mondta a Puskás Ferenc-stadionban az [origo]-nak Herczeg.

Herczeg András és Szakály Péter nyilatkozata a meccsel kapcsolatban:


A Lokinak eddig nem sok sikerélménye volt a BL-ben, hiszen mind a négy eddigi mérkőzésén vereséget szenvedett, igaz, a legjobban talán éppen a Liverpool ellen játszott az Anfielden, ahol a hazaiak 1-0-ra nyertek. A Debrecen mestere szeretné, ha a játékosok az utolsó budapesti BL-mérkőzésen a tudásuk legjavát nyújtanák, amivel elérhető egy jó eredmény a Liverpool ellen. "Úgy érzem, az eddigi mérkőzéseknek voltak olyan szakaszai, amikor nem okoztunk csalódást a játékunkkal, ám eddig sajnos ez is kevés volt ahhoz, hogy pontot vagy pontokat szerezzünk. Jó lenne egy pontot begyűjteni, igaz, jól tudjuk, hogy más a realitás. Tudjuk, hogy a Liverpool számára ez egy sorsdöntő meccs, hiszen nyernie kell - nekünk az a feladatunk, hogy ezt megakadályozzuk" - árulta el Herczeg, hozzátéve, hogy számára a végeredmény mellett az is fontos, hogy egy jó hangulatú meccset követően a Loki-játékosok emelt fővel, míg a szurkolók boldogan távozzanak a stadionból.

De hogy mit jelentene egy esetleges pontszerzés? "Az lenne a Loki történetének az eddigi legnagyobb eredményre, igaz, ehhez mindennek össze kellene jönnie."

Forrás: MTI

Az 53 éves szakember a csapatösszeállításról annyit árult el, hogy Leandro részleges térdszalagszakadást szenvedett, így nem játszhat kedden - a helyén Fodor Marcell kap szerepet -, a régebb óta hiányzók közül viszont Mészáros Norbert már teljesen egészséges, így kezdő lesz.

Herczeg a nulla pont és az 5-14-es gólkülönbség ellenére sem érez csalódottságot: "Rengeteg tapasztalatot szerzünk, annak idején azt mondtam, én is kíváncsi vagyok, mire lehet képes a Bajnokok Ligájában a Debrecen." A vereségek okaként az NB I és a BL gyorsasága közötti különbséget említette: "A BL-ben nem tudunk olyan gyorsan visszazárni, mint a magyar bajnokságban. Itthon megengedhetjük, hogy kinyíljunk, s ha el is passzoljuk a labdát, még visszaérünk."

A Debrecen középpályása, Szakály Péter szintén a magyar és az európai foci különbségéről beszélt a mérkőzés előtt: "A BL-ben még az sem elég, ha mindenki 100 százalékot nyújt, míg a Soproni Ligában már az is győzelmet érhet, ha 5-6 ember extrateljesítménnyel rukkol elő. A BL egy sokkal magasabb szint, számunkra része egy tanulási folyamatnak. A kedd esti célunk az, hogy kiszolgáljuk a közönséget, például egy olyan támadó focival, mint a Fiorentina ellen."

Benítez manipulálja a Liverpool-szurkolókat?

Jamie Redknapp, aki 1991 és 2002 között 239 mérkőzésen 31 gólt szerzett a Liverpool színeiben, úgy véli, hogy Benítez manipulálja a csapat drukkereit. A 17-szeres angol válogatott középpályás szerint Beníteznek fel kellene hagynia felemásan működő zónázó védekező rendszerével, s kétségbe vonja, hogy Fernando Torres akar-e majd játszani az Európa Ligában (a BL-csoportkör harmadik helyezettjei a második számú kupasorozatban folytatják). "Ha a csapat kiesik az európai kupákból és kikap az Evertontól, akkor eljöhet az idő, amikor a szurkolók már nem fognak kiállni mellette" - idézte Redknappet a sportinglife.com.



Mindent egy helyen az Eb-ről