A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája keddi játéknapján két korábbi győztes egészen biztosan búcsúzik a sorozattól, a kiesők kiléte igazi ki-ki meccseken dől majd el. A Bayern Münchennek mindenképpen le kell győznie a Juventust, az Olympique Marseille pedig csak akkor lehet biztos a továbbjutásában, ha legalább 3-0-ra veri a Real Madridot. A Marseille és a Madrid rivalizálásban a Milan is érintett, az olaszok akkor lehetnek nyugodtak, ha győznek Zürichben.

Az Olympique Marseille jelenleg csak harmadik csoportjában az AC Milan és a Real Madrid mögött, viszont kedd este a spanyolok látogatnak a Vélodrome stadionba. A francia együttes bármilyen arányú győzelemmel is továbbmehet, amennyiben a milánóiak nem nyernek Zürichben - ebben azonban nem érdemes bízni, hiszen a svájciak eddig mindkét otthoni mérkőzésüket elveszítették. Igaz, a Giuseppe Meazza stadionban győzni tudtak, de az még egy másik Milan volt. A piros-feketék azóta összekapták magukat, Leonardo megtalálta az ideális taktikai felállást, amelyben Ronaldinho és Alexandre Pato is jól érzi magát. A csapat legutóbbi öt bajnokiját megnyerte, igaz, a BL-ben az előző két találkozóján egyaránt 1-1-es döntetlent játszott. Ez az eredmény pedig most kevés lehet, ha a Marseille megveri a Realt - ha viszont a madridiak nem kapnak ki Marseille-ben, akkor Clarence Seedorfék akár veszíthetnek is.

Mint látható, a helyzet viszonylag bonyolult a C csoportban, de az biztos, hogy az OM-nek mindenképpen bravúrra lesz szüksége, és ha a marseille-iek nem akarnak fél szemmel a csoport másik mérkőzésére figyelni, akkor vagy 3-0-ra kellene nyerniük, vagy minimum négygólos különbséggel - mivel Madridban 3-0-ra kaptak ki. Didier Deschamps persze tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi kell a Real legyőzéséhez, hiszen 2004-ben ő ült az AS Monaco kispadján, amikor a nagyhercegség csapata a negyeddöntőben kiverte a spanyolokat.

"Mindenkinek a maximumot kell nyújtania, és egyben reménykednünk abban, hogy a Real játékosai erre nem lesznek képesek" - adta meg a receptet Deschamps, akinek csapatában alighanem ott lesz Gabriel Heinze is, aki a nyáron éppen a Realtól igazolt Marseille-be. Egy másik régi ismerős Fernando Morientes lehet, aki korábban éveket töltött Madridban, ugyanakkor 2004-ben ő is ott volt a Realt búcsúztató Monacóban. A spanyolok számára óriási fiaskó lenne a vereség, arról nem is beszélve, hogy elméletileg még akár ki is eshetnek - egy 3-0-s vereség és a Milan zürichi győzelme ezt jelentené. A madridiak nem számíthatnak a sérült Kakára, ugyanakkor a hétvégi bajnokiról eltiltás miatt hiányzó Lassana Diarra visszatér a csapatba, amelyben minden bizonnyal Cristiano Ronaldo is ott lesz.

Az A csoportban már csak egy továbbjutó hely kiadó, hiszen a Girondins Bordeaux korábban bebiztosította elsőségét. A második pozícióért viszont két igazi nagyágyú küzd: a Juventus és a Bayern München. A torinóiak helyzete a kedvezőbb, hiszen a Juve egy ponttal megelőzi a bajorokat, ami azt jelenti, hogy hazai pályán egy pont is elég a továbbjutásához. Fabio Cannavaróéknak ráadásul a szombati, Internazionale elleni győzelem után alighanem megjött az önbizalmuk, rossz hír ugyanakkor a szurkolók számára, hogy a bajnokin is arcvédőben futballozó Giorgio Chiellini a hírek szerint nem tudja vállalni a játékot. Az olaszok 16 mérkőzés óta veretlenek hazai pályán a Bajnokok Ligájában, és a németek ellen különösen jól megy nekik a nemzetközi porondon: összesen 22 otthoni találkozóból csak négyet veszítettek el. A bajorok számára nincs hibázási lehetőség, sokak szerint a korai BL-búcsú egyben Louis van Gaal állásába kerülhet. A holland edző már számíthat a sérüléséből felépült szélsőre, Arjen Robbenre, aki kijelentette: szeretne a kezdő tizenegyben játszani, ám a német források szerint Van Gaal csak a kispadra ülteti a villámgyors futballistát, aki így szükség esetén csereként beállva adhat új lendületet az együttesnek.

Forrás: AFP
Chiellini (középen) játéka kérdéses

A Bayern Münchenhez hasonlóan a másik kedden játsszó német csapatnak, a Wolfsburgnak sem lesz könnyű dolga. A zöld-fehéreknek a Manchester Unitedet kellene megverniük - vagyis legalább olyan eredményt kiharcolniuk a MU ellen, mint amilyet a CSZKA Moszkva elér a török Besiktas ellenében. A manchesteriek legyőzése rendkívül nehéz feladat, ám a Vörös Ördögök elképesztően tartalékosan utaztak el Németországba: nincs ott a keretben Edwin van der Sar, Gary Neville, Rio Ferdinand, Nemanja Vidics, Wes Brown, Ryan Giggs, Dimitar Berbatov és Wayne Rooney sem - helyettük Oliver Norwood, Magnus Ekrem, Matte James, Cameron Stewart és Oliver Gill léphet pályára. Így mindjárt más a helyzet, de a jelek szerint Sir Alex Fergusont az sem érdekli, hogy kétgólosnál nagyobb gólkülönbségű vereség esetén akár a csoport második helyére is szorulhat csapata. A manchesteriek tartalékos felállása alighanem a CSZKA Moszkvát zavarja majd legjobban, hiszen az oroszok csak akkor juthatnak tovább, ha a MU nem kap ki Wolfsburgban.

A D csoportban az első két hely sorsa már korábban eldőlt, de így sem lesz tét nélküli a forduló, hiszen az APOEL Nicosia és az Atlético Madrid is szeretné megszerezni az Európa Liga-indulást jelentő harmadik pozíciót. Erre a madridiaknak van nagyobb esélyük, hiszen az APOEL csak akkor lehet harmadik, ha nyer a Stamford Bridge-en a Chelsea ellen, miközben az Atlético nem győzi le a Portót.

A keddi program:
A csoport: Juventus - Bayern München, Maccabi Haifa - Girondins Bordeaux
B csoport: Besiktas - CSZKA Moszkva, VfL Wolfsburg - Manchester United
C csoport: Zürich - AC Milan, Olympique Marseille - Real Madrid
D csoport: Chelsea - APOEL Nicosia, Atlético Madrid - Porto

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!