A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az első, kevésbé sikeres próbálkozás után a FIFA 2005-ben indította ismét útjára a klubvilágbajnokságot, amely tulajdonképpen a Világkupa utódja. Már csak azért is, mert 2005 óta minden egyes klubvébé döntőjében ugyanaz volt a párosítás, mintha a Világkupát rendezték volna meg, vagyis a dél-amerikai és az európai bajnok csapott össze. Óriási meglepetés lenne, ha ez a sorozat éppen idén szakadna meg.

Az nem is lehet kérdéses, hogy jelenleg a világ labdarúgását Európa és Dél-Amerika határozza meg, nem csoda, hogy a két kontinens legjobbjainak, azaz a Libertadores-kupa és a BEK győztesének összecsapása rögtön felmerült lehetőségként a dél-amerikai sorozat elindulása után. Az első ilyen párviadalra még 1960-ban került sor, és az Interkontinenális, majd Világkupának nevezett trófea sorsáról eleinte két mérkőzés döntött, majd 1980-tól kezdve már csak egy, Japánban rendezett találkozón dőlt el, hogy hivatalosan melyik a világ legjobb klubcsapata.

Mindez remekül működött, azonban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség irányítói úgy érezték, hogy ebben nagyon jó üzleti lehetőség rejlik - ráadásul a Világkupa nem számított a nemzetközi szervezet hivatalos rendezvényének. Így aztán létrehozták a klubvilágbajnokságot, amelynek első kiírása egyáltalán nem bizonyult sikeresnek: a 2000-es, brazíliai esemény tulajdonképpen a FIFA és az UEFA hatalmi harcaként is felfogható volt. A következő tornát 2001-ben kellett volna rendezni, azonban ebből semmi sem lett, és a klubvébé egészen 2005-ig pihent, amikor is a FIFA immár nem a Világkupa mellett, hanem ahelyett indította el - hasonló időpontban, mint a korábbi párviadalt, azonban kibővített mezőnnyel. A kontinensbajnokok mellett a rendező Japán egyik csapata is indulhatott, a FIFA nem kis pénzdíjat osztott ki a résztvevők között, és igyekezett a lehető legkomolyabban kezelni a tornát.

Az idei viadal annyiban különbözik az eddigiektől, hogy nem Japán, hanem az Egyesült Arab Emírségek a helyszín, így ezúttal nincs japán együttes az indulók között - a házigazdákat az Al-Ahli képviselte. A múlt idő oka, hogy a nyitómérkőzésen Óceánia bajnoka, az új-zélandi Auckland City legyőzte a hazaiakat 2-0-ra, amivel rögtön sporttörténelmet is írt - hiszen az óceániai csapat eddig még nem nyert találkozót a klubvébén.

Az Auckland City újabb győzelme még nagyobb szenzáció lenne, hiszen a negyeddöntőben a mexikói Atlante lesz az ellenfele. A 2007-es esztendő kivételével a CONCACAF-zóna képviselője mindig eljutott az elődöntőig, és az Atlante számára most is ez a minimális cél. A klub még a 2007-es bajnokság megnyerésével, majd a CONCACAF Bajnokok Ligája 2008-as elhódításával harcolta ki a részvételt, de 2009 őszén még csak a rájátszásba sem tudott bekerülni a mexikói ligában. A mexikóiaknál öt argentin légiós futballozik, akik közül az egykoron a Real Madridban és az Interben is megfordult Santiago Solari a legnagyobb név, ám a kapus és egyben csapatkapitány Federico Villar személye még nála is fontosabb. Villar érdekes módon hármas mezben futballozik, és a legjobb latin-amerikai hagyományoknak megfelelően kitűnő szabadrúgáslövő.

Az Atlante a győzelem esetén az elődöntőben az FC Barcelonával találkozik majd, és a hírek szerint a katalánok nagyon komolyan veszik a klubvébét. Ez persze érthető, hiszen a Barca trófeagyűjteményéből hiányzik ez a kupa. Ebből a szempontból nem jött jól Lionel Messi sérülése, aki a Dinamo Kijev elleni BL-meccsen kapott rúgást - az argentin támadót a hét végi, Espanyol elleni bajnokin Josep Guardiola pihenteti majd annak érdekében, hogy Abu-Dzabiban már mindenképpen számíthasson rá. A tornán mutatkozhat be egyébként a Barca színeiben nemzetközi mérkőzésen Dmitro Csihrinszkij, aki a BL-ben nem léphet pályára.

A másik ágon a negyeddöntőben az afrikai és az ázsiai bajnok csap össze. Az, hogy Ázsiából a Pohang Steelers szerepel a klubvébén, nem meglepetés, hiszen a dél-koreai egyesületek mindig is meghatározók voltak. A klub, amelynek színeiben az 1990-es évek elején Mészöly Géza is játszott (a csapatot akkor még Posco Atomsnak nevezték), idén először tudott diadalmaskodni az Ázsiai BL-ben, a brazil kapcsolatokra épít. Kispadján immár 2005 óta Sérgio Farías ül, és a csapatban két honfitársa, Vaguinho és Denílson szerepel. Utóbbi nem azonos az 1998-as vébén is látott csatárral: ez a Denílson egy 33 esztendős támadó, aki Afrika kivételével már minden kontinensen megfordult, és Dél-Koreában azzal lett híres, hogy góljait követően rendre egy helyi humoristát utánoz.

A Pohang mindenképpen esélyesebb, mint ellenfele, a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett TP Mazembe, amelytől már az is hatalmas bravúr volt, hogy eljutott idáig, hiszen az elmúlt években az afrikai klubkupákban az északi egyesületek domináltak - az eddigi öt tornából háromszor például az egyiptomi Al-Ahli indult. A Mazembe első aranykorát az 1960-as években élte, amikor kétszer is Afrika legjobbjának bizonyult, mostani diadala hatalmas meglepetés. A csapatot a francia Diego Garzitto irányítja, a legnagyobb sztárnak pedig a csapatkapitány Trésor Mputu számít, akit az ország válogatottjának szövetségi kapitánya, a francia Claude le Roy a kameruni Samuel Eto'óhoz hasonlított. Mputut az Afrikai BL legjobb játékosának választották, és alighanem bízik benne, hogy teljesítményével felhívja magára néhány európai egyesület figyelmét.

Négy között a Pohang Steelers

A dél-koreai Pohang Steelers 2-1-re győzött pénteken a kongói Mazembe ellen, ezzel bejutott az elődöntőbe az Abu-Dzabiban zajló klubvilágbajnokságon. Az ázsiai gárda az argentin Estudiantes együttesével találkozik a fináléba kerülésért.

negyeddöntő:
Pohang Steelers (dél-koreai) - Mazembe (kongói) 2-1 (0-1)
gól:
Denilson (50., 78.), illetve Bedi (28.)




Nagy meglepetés lenne, ha a fináléban nem a Barcelona és az Estudiantes találkozna - ami alapján felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme volt kibővíteni a tornát, ha a döntőben így is ugyanazok a csapatok szerepelnek, mintha "szimplán" Világkupára kerülne sor. A válasz persze egyszerű: a FIFA így elmondhatja magáról, hogy lehetőséget kínál a többi kontinens legjobbjainak is - nem mellékesen jóval nagyobb bevételt generál -, és a meglepetés lehetőségét sohasem lehet kizárni, még ha a valószínűsége nagyon alacsony is.

A program

negyeddöntő:
december 12.: TP Mazembe (kongói DK-beli) - Pohang Steelers (dél-koreai)
december 13.: Atlante (mexikói) - Auckland City (új-zélandi)

elődöntő:
december 15.: Estudiantes (argentin) - Pohang Steelers
december 16.: FC Barcelona (spanyol) - Atlante/Auckland City

december 18.: az ötödik helyért

december 19.: a harmadik helyért és döntő

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!