Vágólapra másolva!
A Manchester United a többi élvonalbeli klubhoz hasonlóan csak a harmadik fordulóban, azaz 2011 januárjában csatlakozik az FA-kupa mezőnyéhez, de a novemberi első körben így is volt miért izgulniuk a manchesterieknek. A klub egykori szurkolói által alapított FC United of Manchester ugyanis eljutott eddig a fordulóig, sőt, sikerrel vette az akadályt, így még mindig fennáll a lehetősége, hogy januárban összesorsolják a "nagy testvérrel".

Régen kísérte olyan nagy médiaérdeklődés Angliában az FA-kupa első fordulóját, mint idén. Ebben a korai fázisban az első- és másodosztályú klubok még nem szerepelnek (csak a harmadik körben csatlakoznak a mezőnyhöz), a szurkolók egy része azonban máris ezzel a fordulóval, illetve a sorsolással foglalkozik.

Az FCUM nevű egyesület ugyanis még mindig versenyben van, és fél Anglia azért szorít, hogy összesorsolják a Manchester Uniteddel. Az FCUM rövidítés feloldva ugyanis FC United of Manchester - a csapatot azok a manchesteri szurkolók alapították, akik elégedetlenek amiatt, hogy kedvenc klubjukat az amerikai Glazer-család irányítja.

Hatezer néző a tizedik vonalban

Malcolm Glazer 2005 nyarán lett a Manchester United tulajdonosa, és a csapat hívei a mai napig ellenségesek vele szemben - a tiltakozás egyik módjaként az utóbbi időben egyre többen viselik a klub jogelődjének, a Newton Heathnek a színeit, vagyis a sárga-zöld kombinációt. Néhány fanatikus azonban ennél is tovább ment a tulajdonosváltás után: ők úgy érezték, hogy a klubot elvették tőlük, éppen ezért elhatározták, hogy újat alapítanak.

Az FC United of Manchester 2005. június 14-én jött létre, és az angol szövetség értelemszerűen a lehető legalacsonyabb divízióba osztotta be. Ez a North West Counties Football League, ami a tizedik osztálynak felel meg. A csapat első bajnokiján 2590 drukker jelent meg, a szezon végén, a bajnokavatás során pedig már 6023 nézőt regisztráltak - ez azóta is rekord az FCUM-nél.

A klub az első két évben magabiztosan nyerte meg a bajnokságot, majd a harmadik szezonjában második lett, és playoffon keresztül jutott újabb osztállyal feljebb. 2008 óta a Northern Premier League-ben vitézkedik, ami az angol futballpiramis hetedik vonala - itt jelenleg a középmezőnyben szerepel a csapat, amelynek alapítása óta Karl Marginson a trénere.

www.fc-utd.co.uk/
Az FCUM játékosai a Rochdale ellen háromszor ünnepelhettek

Az egyesület igyekszik a lehető legdemokratikusabban működni: a tagsági díj évi 12 font, aminél természetesen lehet többet fizetni - de az összeg mértékétől függetlenül mindenkinek egyetlen szavazata van a közgyűlésen. A gárdának jelenleg nincsen saját pályája (hazai meccseit a Bury otthonában a Gigg Lane-en játssza), de a tervek szerint 2012-re elkészül a saját stadion, mégpedig Newton Heathben. Az ötezres aréna egy jelenlegi sportcentrum mellett épülne 3,5 millió fontból, amelynek közel felét adományokból szeretnének összegyűjteni.

Fergusont nem érdekli a szurkolók csapata

Ez a jövő, de a csapat jelenleg is az érdeklődés középpontjában áll, köszönhetően annak, hogy az FA-kupában eljutott a második fordulóig. Az amatőr gárdának négy meccset kellett nyernie az előselejtezők során ahhoz, hogy pályára léphessen az első körben, ahol a harmadosztályú Rochdale volt az ellenfele, mégpedig idegenben. A mérkőzést a televízió is közvetítette, így az egész ország látta, amint a manchesteriek 2-0-s vezetést szereznek, majd a Rochdale-nek sikerült egyenlítenie (az egyik gólt az előző idényben még a Ferencvárosban szerepelt Anthony Elding szerezte), azonban a 94. percben az FCUM csatára, Michael Norton megszerezte a továbbjutást érő gólt.

A Vörös Lázadók (mert az angol sportsajtóban gyakran ezen a néven illetik a csapatot) tehát bejutottak a második körbe, ahol a Brighton és a Woking párviadalának győztese lesz az ellenfelük. Az angol futballközvélemény egy része azonban már előre tekint, és arról álmodik, hogy januárban, a harmadik fordulóban összesorsolják az együttes a Manchester Uniteddel.

"Észbontó lenne, üres vendégszektor az Old Traffordon. A szurkolóinknak ugyanis az a véleményük, hogy egyetlen pennyt sem fizetnek a MU kasszájába, amíg Malcolm Glazer a tulajdonos. A drukkereink hűek az elveikhez" - jelentette ki a csapat edzője. Sir Alex Fergusontól viszont nem érdemes megkérdezni, hogy mit gondol a szurkolók alapította gárdáról: a MU szakvezetője többször is kifejtette, hogy ezek a drukkerek elárulták a klubot, és csak a nyilvánosságot keresik, amikor pedig egy alkalommal az FCUM-ról kérdezték egy sajtótájékoztatón, "Nem érdekel" felkiáltással kiviharzott a teremből. Fergusonnak annyiban igaza van, ahogy az FCUM-nak hivatalosan valóban semmi köze nincsen a Manchester Unitedhez.

Két Wimbledon egymás ellen

De nem csak a Vörös Ördögök szurkolóinak van hasonló csapatuk Angliában, hanem a Liverpoolnak is. Az AFC Liverpoolt 2008-ban hozták létre olyan fanatikusok, akik úgy érezték, hogy az Anfielden túlságosan drágák a belépők. Ők kifejezetten hangsúlyozták, hogy a saját együttes megalapításának semmi köze nincsen ahhoz, hogy a Liverpoolnak amerikai tulajdonosai vannak, sőt, szeretnék, ha az LFC amolyan kistestvérként kezelné őket. A klub hivatalosan semmilyen lépést nem tett, de az AFC Liverpoolt a Vörösök több korábbi játékosa, például John Aldridge, Vegard Heggem és Erik Meijer is patronálja.

A szurkolói futballcsapatok prototípusát Angliában az AFC Wimbledon jelenti, amelyet 2002-ben hoztak létre a Wimbledon FC csalódott drukkerei, mivel kedvenc gárdájukat az új tulajdonosok Milton Keynesbe költöztették. Az 1988-ban FA-kupát nyert Wimbledon jogutódját ma Milton Keynes Donsnak hívják, és a harmadosztályban szerepel, míg az AFC Wimbledon felküzdötte magát a Conference-be, vagyis az ötödik vonalba.

www.zimbio.com
Az AFC Wimbledon tavaly a Millwall ellen esett ki az FA-kupából

A két együttes között tehát már csak két osztály a különbség, ám november 27-én kiderülhet, hogy melyik csapat a jobb. Az FA-kupa második fordulójában ugyanis összesorsolták őket, igaz, előbb mind a két gárdának sikerrel kell vennie az előző kört: az AFC Wimbledon az Ebbesfleet Uniteddel, az MK Dons pedig a Stevenage-gel mérkőzik.

Kupadöntő házon belül

Angliában nem fordulhat elő, hogy egy klub a saját tartalékcsapatával játsszon tétmérkőzést, a második számú gárdák Európában azonban számos országban ugyanúgy tagjai a futballpiramisnak, elméletileg tehát megtörténhet, hogy egy klubnál házirangadót vívnak. Erre már Magyarországon is volt példa: az előző idényben a kupa harmadik fordulójában a Videoton ellenfele a Videoton II volt - a nagycsapat végül 3-0-ra nyert.

Németországban háromszor történt hasonló eset. Az 1976-77-es szezonban a Bayern München amatőrjei a nyolcaddöntőben 5-3-ra kaptak ki a profiktól (az amatőrök között játszott a későbbi világbajnok Klaus Augenthaler is), az 1997-98-as idényben a Kaiserslautern 5-0-ra verte saját tartalékgárdáját, a 2000-2001-es évadban pedig a Stuttgart nyert 3-0-ra a tarcsi ellen - amelyben Kevin Kuranyi is pályára lépett.

Ezt követően azonban a német szövetség úgy döntött, hogy a továbbiakban nem engedélyezi a hasonló meccseket, vagyis a német kupában nem sorsolhatják össze ugyanazon klub profi és amatőr csapatát. Spanyolországban az 1979-80-as idény hozott egészen faramuci helyzetet. A kupadöntőbe ugyanis a Real Madrid mellett a Castilla került - azaz a királyi klub tartalékcsapata.

A Castilla az idő tájt a másodosztályban szerepelt, és négy élvonalbeli gárdát búcsúztatva jutott el a fináléba, ahol aztán a Santiago Bernabéu-stadionban 6-1-re kikapott. Mivel azonban a Real megnyerte a bajnokságot, így a Castilla másodosztályúként elindulhatott a KEK-ben. Az európai labdarúgásban csak egyetlen olyan példát tudunk, amikor a tartalékcsapat megverte az első számú gárdát: a szlovák kupa 2006-2007-es kiírásában a Slovan Bratislava B csapata a második fordulóban 2-0-ra legyőzte a Slovan legjobbjait.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről