Vágólapra másolva!
A hétvégén újabb bajnokit nyert meg rendkívül meggyőző játékkal a Barcelona labdarúgócsapata. Az Atlético Madrid ellen mindhárom gólt Lionel Messi szerezte, de a katalánok komplett csatársora (Messi, David Villa, Pedro) szenzációs formában van. A triót Spanyolországban csak MVP-nek nevezik, együttesen már több gólt szereztek, mint a topligás csapatok többsége.

Az Atlético legyőzésével a Barcelona újabb rekordot állított fel: sorozatban a 16. bajnoki mérkőzését nyerte, amire a Primera Divisiónban még nem volt példa. Az előző csúcsot a Real Madrid tartotta még az 1960-61-es idényből: akkor a Puskás Ferenc és Alfredo di Stéfano nevével fémjelzett együttes egymás után 15 találkozón diadalmaskodott.

Nem csoda, hogy az Atlético edzője, Quique Sánchez a lefújást követően Messit éppen a Real Madrid egykori sztárjához hasonlította: "Messi a 21. század Di Stéfanója, a Barca pedig jelenleg a legjobb csapat, valósággal hipnotizálja az ellenfeleket" - jelentette ki.

Hárman eredményesebbek, mint a legtöbb csapat

Messi teljesítménye valóban lenyűgöző, de ugyanez elmondható a katalánok teljes csatársoráról, amelyet a spanyol sportsajtóban a három támadó (Messi, Villa, Pedro) nevének kezdőbetűje alapján egyre többször neveznek MVP-nek.

Hárman 50 gólt szereztek 22 forduló alatt, ami példátlan Európában. Nem hogy ilyen eredményes csatártriót nem lehet találni a topligákban, de még csapat sem nagyon akad, amelyik ennél több találatot ért volna el. A Premier League-ben csak a Manchester United és az Arsenal volt 50-nél többször eredményes, a Bundesliga listavezetője, a Borussia Dortmund csak 46 gólig jutott (igaz, nem 22, hanem 21 mérkőzésen), a Serie A-ban pedig az Inter a leggólképesebb (44).

Spanyolországban a Barca mögött második Real Madrid 52 gólnál jár, a többi együttes viszont mind kevesebb gólt ért el, mint az MVP-trió.

A három csatár közül természetesen Messi a legeredményesebb, ő 24 gólt ért el, Villa 14-nél, Pedro 12-nél jár. Hogy mennyire érzik egymást, azt jól mutatja, hogy nem csak a gólszerzésben, hanem a gólpasszokban is jeleskednek.

Messi 22 mérkőzés alatt 14 asszisztot adott, ebből négyet Pedrónak, hetet pedig Villának; Pedro a maga hét gólpasszából hármat az argentin, egyet pedig a spanyol társának osztott ki; de még Villa is három asszissztal járult hozzá Messi, eggyel pedig Pedro gólterméséhez. Ezen kívül Villa és Messi is egy-egy tizenegyest harcolt ki.

Rugalmasan és hatékonyan

A Guardiola-éra csatártriói közül a jelenlegi a legeredményesebb. Az előző szezonban a legtöbbször a Messi, Ibrahimovic, Pedro hármas szerepelt, amely az egész idény során csupán 62 gólt szerzett, vagyis csupán tucatnyival többet, amit az MVP 22 forduló alatt.

Egy évvel korábban, a 2008-2009-es szezonban a katalánok tripláztak, és a bajnokságban új rekordot állítottak fel a szerzett gólok tekintetében: 105-ször voltak eredményesek. Ebből a Messi, Eto'o, Henry hármas 72-et vállalt, és 22 forduló alatt a trió 49-ig jutott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az MVP két tagjáról, Messiről és Villáról általános a vélemény, hogy világklasszisok, azt viszont kevesen gondolták volna, hogy Pedro is felnő majd melléjük. A 23 esztendős játékos azonban szinte tökéletesen kiegészíti társait: abszolút kétlábas lévén a támadó alakzat bármelyik posztján bevethető, és ez tette lehetővé Guardiola számára, hogy Messit behozza középre, amolyan árnyékékként játszatva az argentin zsenit.

Messi ebből a pozícióból ugyanolyan sokat ér fel a kapu elé, viszont visszább lépve magával húzza a védőket, helyet teremtve Villának és Pedrónak, akiket aztán remek passzokkal hoz helyzetbe. A triónak éppen az az egyik legfőbb erőssége, hogy egyikük sincs poszthoz kötve, hanem nagyon rugalmasan értelmezik a szerepüket, és rengeteget változtatják a helyüket, ami rémálom az ellenfél védőinek.

Arról nem is beszélve, hogy a villogás mellett kiveszik a részüket a védekezésből is: ez főleg Pedróra igaz, aki nagy mezőnymunkát végez. Ennek ellenére a szezon elején Guardiola nem benne látta az ideális megoldást: az első hét fordulóban csak háromszor volt kezdő, egyszer pedig Villa nem játszott eltiltás miatt, így az MVP trió csupán kétszer állt össze.

A nyolcadik forduló óta viszont csak egyszer fordult elő, hogy a Barca nem ezzel a támadóhármassal szerepelt: az idei első bajnokin Messi pihenőt kapott. A katalánok az idény során kétszer veszítettek pontot, és az MVP csatársor egyiken sem kezdett.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről