A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

BL-selejtező helyett harmadosztály? - két csapatot is kizártak a román élvonalból

Teljes a káosz a román labdarúgásban: adósságai miatt jogerősen két csapatot, az FC Timisoarát és a CF Gloria Bistritát is kizárta a 2011-12-es bajnokság élvonalából, miután a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) licencadó testületének fellebbviteli bizottsága kedden jelezte, nem ad indulási jogot a két együttesnek.

A román bajnokságban a bajnok Otelul mögött második helyen végzett temesvári együttes hatalmas adóssága miatt nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, így nemcsak a jövő évi bajnoki szereplés, de Bajnokok Ligája-selejtezőben való indulási jogot is elbukta.

Az FC Timisoara első fokon ugyan elnyerte az indulási jogot, ám a licencadó bizottság elnöke, Viorel Duru megfellebbezte a döntést, kikérte az európai szövetség (UEFA) véleményét, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a klub sorsát.

Az UEFA ugyanis nem nézte jó szemmel, hogy a temesvári vezetők úgy akarták eltüntetni az állammal szembeni adósságaik egy részét, hogy a klubot működtető gazdasági társaságot szabálytalanul feldarabolták. Ráadásul a klub a portugál Benficának is tartozik 1,2 millió euróval a válogatott védő Sepsi László átigazolása óta.

A Krónika úgy értesült, a jogerős döntés nem csak a bánságiakra vonatkozik, ugyanis a bizottság tagjai újra megvizsgálták az összes élvonalbeli klub licenckérelmét, és mivel a 14. helyen zárt Gloria Bistritánál is rendellenességeket találtak, tőlük is megvonták a licencet.

A rendellenességek súlyossága miatt az érintett csapatokat akár a harmadosztályba száműzhetik, szerencsés esetben csak a Liga 2-be esik vissza a két együttes.

Az ítéletek jelentősen átírják a tabellát, mert így a BL-selejtezőben a bronzérmes Vaslui indulhat, míg az Európa Ligában a három bukaresti csapat, a Rapid, a Steaua és a Dinamo mellett a szászmedgyesi Gaz Metan is rajthoz állhat, története során először indulva az európai kupaporondon.

A feljutásnál is óriási a bizonytalanság, hiába szabadult fel a kizárásokkal két hely, a négy kieső közül csupán a tökutolsó Sportul Studentesc örülhet, az Universitatea Craiova és a Victoria Branesti szintén nem kapott licencet, Unirea Urziceni pedig be se nyújtotta kérelmét.

Azaz a másodosztály első csoportjából a Ceahlaul Piatra Neamt és a Concordia Chiajna biztos feljutó lesz, és miután a harmadik Sageata Navodarinak nincs feljutási joga, így a második csoport harmadik helyezettje van lépéselőnyben. Tehát könnyen előfordulhat, hogy az eredetileg két feljutó helyért még harcban lévő Petrolul, Bihar FC és Mioveni az utolsó forduló eredményeitől függetlenül feljut a Liga 1-be.

A Krónika szerint olyan variáció is lehet, hogy a román szövetség mégis megkegyelmez az élvonalból kizárt két csapatnak, ám a Temesvár ez esetben sem indulhat el a nemzetközi porondon. Az ügyben a FRF végrehajtó bizottsága fog dönteni az elkövetkező napokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!