A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Neymar Barcelonába szerződésének sarkalatos pontja, hogy a másik korszakos zsenivel, Lionel Messivel megtalálja-e a közös hangot a pályán és pályán kívül. Zlatan Ibrahimovicnak már beletört a bicskája, a nem kevésbé nárcisztikus brazil csillagnak sem lesz könnyű megszokni, hogy már nem minden körülötte forog. Johan Cruyff szerint hiba két kapitányt egy hajóra tenni, Santos edzője azonban úgy véli, jól választott Neymar, mert a braziloknak jobban megy a Barcelonában, mint a Real Madridban.

A hónapok óta tartó találgatásoknak a hétvégén vetett véget Neymar, aki a Twitteren jelentette be, hogy a Barcelonában folytatja. A Santos 21 éves tehetségéért sorban álltak az európai élklubok, és bár szinte biztosra vette a szaksajtó, hogy a katalánokhoz igazol, az utóbbi időben egyre többet lehetett hallani a Real Madrid érdeklődéséről is, vélhetően Florentino Pérez egyik komoly marketingfogása volt az elnökválasztás előtt, de a jelenlegi presidente most újabb nagy hal után nézhet. A Santos is elismerte, hogy a két komoly ajánlatot a Barcelonától és a Real Madridtól kapta a klub, és Neymarra bízzák a döntést, a focista pedig a Barcát választotta, holott állítólag a királyiak nagyobb fizetést ajánlottak neki. Azt nem tudni, hogy pontosan mennyit fog keresni a katalánoknál, de évi 7 millió euróról szóltak a hírek, míg a Realnál 10 milliót kapott volna, és a madridiaknál megtarthatta volna a kereskedelmi jogai hetven százalékát is (a Realnál általában ötven százalékot engednek a játékosoknak).

"Tudom, hogy voltak klubok, amelyek nagyobb fizetést ajánlottak Neymarnak, ezért is szeretnék neki gratulálni, hogy nem a gazdasági, hanem a sportszakmai szempontokat tartotta fontosnak a választásakor" - szúrt oda egyet az ősi riválisnak Tito Vilanova, a Barcelona vezetőedzője. "Szeretném megköszönni a klub vezetésének, hogy lehetővé tették, hogy egy ilyen kivételes képességű játékossal bővüljön a keret. Két és fél éve dolgozunk azon, hogy ide csábítsuk, nagyon precíz, alapos, nagyszerű munkát végzett a vezetőség, utoljára Jordi Alba leigazolása volt ilyen bonyolult."

Neymar nem a pénzt választotta Forrás: AFP/Nelson Almeida

Neymar édesapja is nagy örömmel fogadta fia döntését: "Eljött az idő, hogy végre Európába menjen, ott pedig azt a csapatot választotta, amelynek játéka a leginkább hasonlít az ő stílusához." Muricy Ramalho, a Santos vezetőedzője szerint azért döntött jól Neymar, mert a brazilok általában jobban teljesítenek a Barcelonában, mint a Real Madridban. "Romário, Rivaldo és Ronaldo is rengeteget fejlődött a Barcánál, Kakának és Robinhónak ellenben sok gondja volt a Realnál."

Sokat féltik Neymart, miszerint a kemény európai fociban nem fog érvényesülni az ő technikás játékstílusa. Több olyan videót is lehet látni az interneten, amikor hosszú másodpercekig mozdulatlanul áll a védőjével szemben, aki nem meri megtámadni, de Európában ez másképp lesz, nem egy vélemény szerint hamarabb fogják kettétörni a lábát, mint ahogy elindítaná a kiismerhetetlen cseleit. A Santosban például botrányosan játszott a 2011-es klubvébé döntőjében a Barcelona ellen 4-0-ra elveszített meccsen, momentuma nem volt az európai védők ellen, de Vilanova nem tart attól, hogy ugyanez lesz vele a Barca játékosaként is.

"Sokan úgy gondolják, hogy Neymar egy YouTube-játékos, de ez csak azért van, mert fantasztikus dolgokra képes, parádés cselei és nagyszerű góljai vannak, persze, hogy felteszik ezeket az internetre" - fogalmazott Vilanova, akinek a legnagyobb problémát az jelentheti a következő szezonban, hogy megtalálja a helyét Neymarnak a csapatban úgy, hogy közben ne vegye el a falkavezér szerepet Lionel Messitől. Hasonló történt Zlatan Ibrahimovic esetében is, akinek általában minden csapatánál behódoltak a játékostársak, ám a svéd óriás bicskája beletört az argentin törpébe, és távoznia kellett. Igaz, akkor Messi élvezte a hűséges fegyverhordozója, Josep Guardiola támogatását is, elképzelhető, hogy Vilanova ezt jobban fogja kezelni, mindenesetre egyelőre mindenki számára talány, hogy Neymar - aki Messihez hasonlóan ahhoz van szokva, hogy köré építik a csapatot - vissza tud-e venni a nárcizmusából.

Brazíliában is volt, hogy megunták a flegmázást:


Johan Cruyff, a Barcelona korábbi legendája egy nappal Neymar bejelentése előtt így nyilatkozott a brazil klasszis esetleges leigazolásáról: "Nem kérdés, hogy remek focista, de nem jó ötlet egy hajóra két kapitányt tenni, tanulnunk kell a múlt hibáiból" - utalt az Ibrahimovic-féle konfliktusra.

Az is érdekes lesz, hogy egy csapat elbír-e két olyan játékost, akiktől általában csak örökölni lehet a labdát, lesznek-e közöttük viták, ha egy-egy helyzetben nem a passzt, hanem a cselt választják, Messi például Villának is nekiment már, amikor a spanyol válogatott csatár nem passzolt neki. Vilanova szerepe itt is kulcsfontosságú lesz, vélhetően több osztályfőnöki órát kell majd tartania jövőre. "Neymar azért választott bennünket, mert a mi játékstílusunk tetszett neki a legjobban, és ebbe szeretne beilleszkedni, márpedig ehhez alkalmazkodnia kell, és kompromisszumokat kell kötnie bizonyos helyzetekben" - ágyazott meg Vilanova a közös munkának.

Messi néhány hete, amikor még nem volt biztos a brazil csatár érkezése, csodálattal beszélt róla. "Nem tudom, hogy végül a Barcához szerződik, vagy sem, de az biztos, hogy egy egészen más dimenziót hozna a csapatba" - mondta akkor, a bejelentés után pedig röviden így kommentálta új csapattársa érkezését: "Nagyszerű játékos, egy az egy ellen szinte lehetetlen megállítani, ez pedig jelentős különbséget jelenthet két csapat között egy-egy meccsen. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen tehetségtől a csapat többi tagja is sokat tudna tanulni" - tért ki rutinosan a konkrét válaszadás elől.

Neymar sem úszta meg a kérdést, de fiatal kora ellenére rendkívül diplomatikusan felelt. "Mindenkinek van álma, valaki fogorvos akar lenni, valaki riporter, én pedig a legmagasabb szinten akartam focizni. Óriási megtiszteltetés lesz Messivel együtt játszani, ezzel valóra vált az álmom. De nem csak miatta választottam a Barcelonát, Xavival és Iniestával is nagy élmény lesz egy csapatban játszani, Dani Alvesről nem is beszélve, aki rengeteget mesélt nekem a Barcáról, gyakorlatilag ő beszélt rá, hogy ide igazoljak, már idegesített, annyit beszélt a klubról" - nevetett Neymar.

Neymar és Messi kapcsolata a jövő Barcájának nagy kérdése Forrás: AFP/Mexsport/Jorge Martinez

Dani Alves a Marca spanyol napilapnak elmondta, hogy a Barcelona tökéletes lesz Neymar számára, aki nemcsak játékban, hanem személyiségében is sokat fog fejlődni a klubnál. "Azért döntött mellettünk a Reallal szemben, mert tudja, hogy itt jól bánnak a játékosokkal, neki pedig Európába költözve pont erre lesz szüksége."

A barcelonai szerződés részleteit nem hozták nyilvánosságra, de egyes hírek szerint 54 millió eurójába kerül a spanyol klubnak a brazil csatár. A katalánok 10 millió eurót már korábban átutaltak amolyan foglalóként, most újabb 30 millió eurót kap a Santos, 9 milliót elosztanak az ügynökök André Curi, Marquinhos Malaquías és Wagner Ribeiro között, további 5 millió euró pedig különböző PR-tevékenységekhez köthető, mint például hírverő meccs a brazil válogatott és a Barcelona között, de a szerződés ezen részlete még nem tiszta.

Neymar vasárnap a Flamengo ellen 0-0-ra végződött brazil bajnokin lépett utoljára a pályára a Santosban, ahol azonban nem volt mostanában jó formában, miután 725 perce nem lőtt gólt. Legutóbb április 13-án talált be, ennél kevesebbért is feszítettek már keresztre sztárjátékost Európában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!