A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
"Nem vagyunk világklasszisok" - állítják a Southampton játékosai, akik tíz forduló után a világ egyik legerősebb bajnokságában a második helyen állnak. Pedig a nyáron szétszedték a csapatot, a Liverpool és a Manchester United elvitte a kulcsjátékosokat, a fanatikus Ronald Koeman azonban tökéletesen igazolt a helyükre. Hozta magával például Pellét, aki szórja a gólokat, és 29 évesen megkapta első meghívóját az olasz válogatottba.

A Southampton már tavaly is megpendítette, hogy nem a kiesés elől menekülő kiscsapat, hanem az európai porondon szeretne bizonyítani, ettől két hellyel maradt el az elmúlt szezonban. Amikor az idén az első fordulóban 2-1-re kikapott a Liverpool otthonában, majd 0-0-t játszott hazai pályán a West Bromwich Albionnal, akkor a legvérmesebb Southampton-szurkolók sem gondolták, hogy néhány héttel később a tavalyi nyolcadik helyezést jócskán túlszárnyalja majd a csapat, és nemhogy az Európa-ligáról, de már a Bajnokok Ligájáról álmodoznak majd.

A WBA elleni meccs után zsinórban három győzelem jött, és bár ezt újabb vereség követte, de a Tottenham otthonában ki lehet kapni 1-0-ra. Aztán 8-0-ra kiütötték a Sunderlandet, majd újabb két győzelem jött, és most ott tartunk, hogy a Southampton a második a bajnokságban, megelőzi a két manchesteri sztárcsapatot, az Arsenalt, a Liverpoolt és a Tottenhamet is, négy ponttal van lemaradva az éllovas Chelsea-től és öt pont az előnye a negyedik Arsenallal szemben.

A Sunderland 8-0-s kiütése:

Végy egy jó védelmet!

A Clyne, José Fonte, Alderweireld, Bertrand védőnégyesről elsőre egy angol kiscsapat hátvédsorára asszociálhatnánk, ám Forsterrel a kapuban ez a védelem magasan a legkevesebb gólt kapta a Premier League-ben, tíz meccsen csupán ötöt, amely még az olasz bajnokságban is kiemelkedőnek számítana.

A tízből hat meccset is kapott gól nélkül hozott le a Southampton, ebben is a legjobb az angol bajnokságban (a Chelsea például csak három bajnokin nem kapott gólt), a szereléseket tekintve pedig messze ligaelsők, az eddigi 10 talákozón összesen 249-szer vették el a labdát az ellenféltől. Ez a mutató a listavezető Chelsea-nél például 209, a Manchester Unitednél pedig 187.

A védelem egyik kulcsembere, Nathaniel Clyne szerint edzőjüknek, a legendás védőnek, Ronald Koemannak köszönhetőek a remek eredmények. "Órákat dolgozunk minden nap a védekezésen, és bár nem vagyunk világklasszisok, de átlagos tudású hétvédekből is össze lehet rakni egy kiváló védelmet, ha jól megértik egymást a játékosok, és megfelelően vannak motiválva. Márpedig nálunk fantasztikus a hangulat az edzéseken, Koeman az elképesztő fanatizmusát is ránk tudta ragasztani" - fogalmazott Clyne.

Ronald Koeman nem csak a Sunderland kiütésével lehet elégedett Forrás: Origo

A csapat azonban nemcsak abból él, hogy - ahogy manapság mondani szokás - leparkolja a buszt a kapu elé, és gyűjti a pontokat, látványosan is játszik a csapat, és támadásban is a legjobbak közé tartozik, csupán a Chelsea szerzett több gólt nála. Pedig a drukkerek tartottak attól, hogy azzal, hogy a csapat gólzsákja, Rickie Lambert a nyáron Liverpoolba igazolt, eredménytelenek lesznek elől. Sőt, a tavalyi kulcsemberek közül Adam Lallana és Dejan Lovren is az Anfield Roadra tette át a székhelyét, Luke Shaw pedig a Manchester Unitedhez távozott.

Akkor jött Pellé és a többiek

A nyári igazolások azonban eddig beváltak a Szenteknél, szerződtették Graziano Pellét, aki az elmúlt szezonban Ronald Koemannal dolgozott együtt a Feyenoordnál, ott 28 meccsen 23 gólt lőtt, és ezt a formát átmentette az angol bajnokságra is. Az olasz csatár nem jött azzal, hogy a környezetváltás miatt időre van szüksége, hogy új neki a Premier League tempója, hogy meg kell szoknia a ködös Angliát, tíz meccsen bevágott hat gólt, és 29 évesen megkapta élete első válogatott meghívóját is.

Közben a szintén a nyáron Hollandiából, a Twentéből igazolt 25 éves szerb szélső, Dusan Tadic ugyanilyen problémamentesen illeszkedett be, szórja a gólpasszokat, hatot osztott már ki, és tökéletesen pótolja Lallanát. Pellé és Tadic az ír válogatott Shane Longgal, valamint a szenegáli Manéval kiegészülve rendkívül hatékony támadógépezetet alkot.

Graziano Pellé (középen) pályafutása csúcsán jár Forrás: AFP/Glyn Kirk

Persze a csapat eddig a nagyok közül még csak a Liverpoollal és a Tottenhammel játszott (ki is kapott idegenben mindkettőtől), nagy kérdés, hogy a vitorlába nyugodt vizeken befogott szelet Koeman bent tudja-e tartani a nagyobb hullámok alatt is. Novemberben a Manchester Cityvel játszanak a Szentek, a decembert az Arsenallal és a Manchester Uniteddel nyitják (ezt a három meccset kilenc nap alatt zavarják le), a karácsonyi második fordulóban pedig a Chelsea-t fogadják.

A Manchesterbe távozott hátvédet, Luke Shaw-t az idei teljesítményével a szurkolóknál tökéletesen feledtető Ryan Bertrand szerint, ha a második hely nem is reális célkitűzés a csapat számára, a Bajnokok Ligája-selejtezőt jelentő negyedik helyre a szezon végén odaérhet az együttes. "Saját magunkat is megleptük az idei szerepléssel, de az eddig nyújtott teljesítményünk alapján teljesen megérdemelten vagyunk ott, ahol vagyunk. Nem mondom, hogy lehetetlen küldetés a szezon végén a négybe kerülés, de térjünk vissza erre januárban!"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!