Igazi fociünnep és Fradi-győzelem a derbin

Budapest, 2015. április 12.
Az FTC szurkolói a Népligetben a Ferencváros - Újpest FC labdarúgó-mérkőzés kezdete előtt 2015. április 12-én. A két csapat ultrái bojkottálják a labdarúgó OTP Bank Liga első számú rangadóját, a szervezett szurkolói csoportok m
Budapest, 2015. április 12. Az FTC szurkolói a Népligetben a Ferencváros - Újpest FC labdarúgó-mérkőzés kezdete előtt 2015. április 12-én. A két csapat ultrái bojkottálják a labdarúgó OTP Bank Liga első számú rangadóját, a szervezett szurkolói csoportok mindkét oldalon több ezer embert vártak a meccs idejére szervezett népligeti és újpesti meccsnézésre, tüntetésre. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán több mint 21 ezer néző előtt magabiztos játékkal, Hajnal Tamás és Varga Roland góljával 2-0-ra legyőzte az ősi rivális Újpestet, így feljött a tabellán a második helyre. A stadionon kívül, a Népligetben a mérkőzéseket bojkottáló ultrák teremtettek fantasztikus hangulatot, de ezúttal a Groupama Arénában sem lehetett panasz a szurkolásra. Sok ilyen meccs kellene a magyar focinak.

OTP Bank Liga, 23. forduló:
Ferencváros - Újpest FC 2-0 (0-0)
Groupama Aréna, 21 217 néző, v.: Solymosi
Ferencváros: Dibusz - Dilaver (Batik, 36.), Nalepa, Mateos, Ramírez (Bönig, 74.) - Varga R., Gera, Hajnal (Busai, 80.), Somália, Lamah - Böde
Újpest FC: Balajcza - Nego, Heris, Litauszki, Forró - Andric (Bardhi, 79.), Nagy I. G., Balogh B., Stanisavljevic, Suljic - Perovic (Ojo, 60.)
gólszerzők: Hajnal (61.), Varga R. (71.)
piros lap: Suljic (70.)
sárga lap: Perovic (19.), Stanisavljevic (31.), Nego (83.)

„Végre, mint a régi szép időkben” – ölelkezett össze két fradista a népligeti villamosmegállóban. Másfél órával a Ferencváros-Újpest meccs előtt valóban fantasztikus hangulat volt a stadion környékén. A Népligetben az ultrák, a mérkőzéseket bojkottáló szurkolók gyűltek össze, hogy kivetítőn nézzék meg a derbit.

Sokan tartottak attól, hogy rendbontások lesznek a Népligetben, ám a verőfényes napsütésben békésen piknikeztek, sörözgettek a szurkolók, és persze énekelték a különböző fradista rigmusokat. Közel egy órát töltöttünk el az ultrák között, de egy pillanatig nem éreztük magunkat veszélyben, még úgy sem, hogy szinte folyamatosan durrantak a környéken a petárdák.

Békés volt a demonstráció Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

„Persze, szokás azt mondani ránk, hogy csürhe, meg hogy csak balhézni járunk a meccsekre, de láthatod, hogy mi csak vérbeli szurkolók vagyunk, akiknek tényleg mindene a Ferencváros, és akiknek nem kell leírni papírfecnire az indulókat, mint a stadionban ülőknek” - mondta az Origónak Gyula, aki Hajdúböszörményből érkezett a meccsre.

Ilyen volt a hangulat a Népligetben a meccs előtt:

Amikor azt kérdeztük egy másik szurkolótól, Jánostól, hogy nem tartanak-e attól, hogy egyszerűen nem lesz rájuk szükség, és kiszorulnak a stadionból, ahol nélkülük is telt ház van, így felelt: „Gondold el, mi lenne, ha mi lennénk ott bent, nem ezek a színháztöltelékek. A játékosok egyébként nagyon jól tudják, hogy kik az igazi Fradi-szurkolók. Ha minden meccsen telt ház lesz, nekik akkor is hiányozni fogunk."

Békét akarunk!

A stadion felé sétálva, a népligeti aluljáróban a Ferenczvárosi C Közép szurkolói csoport felhívásába ütközünk: „Békét akarunk! Összefogást! Párbeszédet! Vedd elő a kendőt a 0. percben” - mellette pedig az ultracsoportok követelései.

A fradisták követelései Forrás: Origo

Ahogy közeledünk a stadionhoz, úgy váltják fel az örömittas, sörözdobozzal a kezében éneklős szurkolókat a kisgyerekekkel érkező családok, a zakóban sétáló férfiak és a magassarkúban tipegő hölgyek. Fél órával a mérkőzés előtt még rengetegen álltak sorban a stadion kapui előtt, de senki nem tűnt türelmetlennek, sőt, a lila majmokat áruló árusnak oda is szóltak: „Na, megnőtt a kereslet a majmok iránt, mi?”

Lila majmot vegyenek! Forrás: Origo

A stadionba érve remek hangulat fogadta a szurkolókat, más, mint ami a Népligetben uralkodott, de abszolút nem érhette szó a ház elejét, mintha jó néhány ultra bejött volna a Groupama Arénába, néha olyan volt a hangulat. Többször felcsendült a Mocskos lilák rigmus, mire a vendégszektort mintegy negyedig megtöltő Újpest-szurkolók a „Hol a csirke?” rigmussal válaszoltak, utalva az új Fradi-sasra. A hazai szurkolóktól azért nem lehetett azt elvárni, mint a kint ragadt Tábortól, de kitettek magukért. Az igazi Fradi-Újpest hangulathoz azért kellett volna egy újpesti tábor is, de a lila ultrák is bojkottálták a meccset, és a stadionon kívül, a Szent István Téren nézték ugyancsak kivetítőn a derbit.

Ilyen volt a hangulat a stadionban a bevonuláskor:

A hivatalos nézőszám 21.217 volt a mérkőzésen, amelyet a Ferencváros nagy iramban kezdett, Böde már a 40. másodpercben helyzetbe került, de a lövése szögletre pattant. Az 5. percben Hajnal gyönyörűen csavart ballal, centikkel a kapu mellé.

A kezdeti ferencvárosi rohamokat azonban nem követték újabbak, sőt, Dibusznak kellett két hatalmas bravúrt is bemutatnia, előbb Andric majd Perovic lövését védte a Ferencváros kapusa. A másik oldalon Lamah veszélyeztetett, de a félidőben maradt a 0-0.

Nem lehetett bírni a Fradi nyomását

A második félidő ugyanúgy kezdődött, ahogy az első, a Fradi a kapuja elé szegezte az újpestieket, Balajczának tíz perc alatt három bravúrt kellett bemutatnia, előbb Böde fejesét, majd Lamah lövését és újra Böde csúsztatását tolta ki, mind a három hatalmas helyzet volt. Balajcza ekkor már elkezdte húzni az időt, pedig még fél óra hátra volt.

Így örültek a Népligetben a Fradi vezető góljának Forrás: MTI/Marjai János

Ezúttal azonban nem állt le a Fradi, mint az első játékrészben, tovább nyomott, sorra dolgozta ki a helyzeteket. Hajnal a 60. percben még centikkel tekert egy szabadrúgást a kapu mellé, egy perccel később azonban megszerezte a vezetést a Fradinak. Böde remek labdájával Lamah ment el, egy az egyben vitte a kapusra, Balajcza még nagy bravúrral védeni tudott, de a kipattanóra érkezett Hajnal, és kapásból a kapuba lőtt. (1-0)

Hajnal gólja:

A mérkőzés a 70. percben dőlt el, amikor a csereként beállt Ojo fejesét Dibusz valami földöntúli bravúrral a gólvonalról kitolta, és jött a kontra. Lamah remekül ugratta ki Bödét, aki egy az egyben vitte volna a kapusra a labdát. Suljic üldözte őt, ám Böde rendkívül rutinosan beállt elé, a nála 20 kilóval könnyebb újpesti kapálózott mögötte, de csak lerántani tudta, Suljic pirosat, a Ferencváros pedig szabadrúgást kapott. Varga állt a labda mögé, és pazarul tekert a rövid felsőbe. (2-0)

Varga gólja:

Az utolsó húsz perc igazi örömünnepet hozott mind a stadionban, mind a stadionon kívül. Az újpesti játékosokon és a szurkolókon is azt lehetett látni, hogy nagyon várják a végét, a Fradi pedig nyomott még ugyan, de lehetett érezni rajtuk, hogy tudják: zsebben a meccs és a három pont. Győzelmével Thomas Doll együttese megelőzte az MTK-t, és feljött a második helyre a tabellán.

Minden NB I-es fordulóra ilyen meccset!

A szurkolókat sok kritika érte a görögök elleni Eb-selejtezőn, mondván, nem sikerült komoly hangulatot varázsolniuk a Groupama Arénába. Most ez azért máshogy történt, az nem kérdés, hogy néhány száz méterrel odébb, a Népligetben teljesen másfajta szurkolás zajlott, de ezúttal a stadionon belül is úgy érezte magát az ember, mintha egy focimeccsen lenne. Nem feltétlenül egy Fradi-Újpesten, de egy remek hangulatú bajnokin.

Mindent egy helyen az Eb-ről