A BL egyik legjobb meccsét hozta a lesajnált Juventus-Tottenham

Juventus v Tottenham - UEFA Champions League Soccer UEFA Champions League Juventus Tottenham UEFA CHAMPIONS LEAGUE EUROPE 2017/18 EUROPEAN Cup UK United Kingdom Great Britain London. Turin
Harry Kane of Tottenham celebrates scoring first goal during the UEFA Champions League Round of 16 match between Juventus and Tottenham Hotspur at the Juventus Stadium, Turin, Italy on 13 February 2018. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Juventus hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott a Tottenhammel a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. Higuaín kilenc perc lőtt két gólt, majd kihagyott egy tizenegyest. A Manchester City idegenben gurított négyet a Baselnek.

A meccs nagy kérdése az volt, hogy melyik csapat tudja ráerőltetni a stílusát a másikra. Allegri hagyta az utóbbi időben bombabiztosan szuperáló 4-3-3-at és visszaállt 4-2-3-1-re. A változtatást a kényszer szülte, az olasz edző ugyanis sérülés miatt nem számíthatott Dybalára, Matuidire, Barzaglira és Cuadradóra sem. A Tottenhamnél csak Alderweireld hiányzott.

A két kezdőcsapat:

Még csak esély sem volt arra, hogy megkapjuk a kérdésre a választ: Higuaín már a 75. másodpercben megszerezte a vezetést, majd a kilencedik percben tizenegyesből rúgott még egyet.

Kis túlzással azelőtt eldőlt a párharc, hogy elkezdődött volna – gondoltuk ekkor.

Kétgólos előnyt senki ellen nem könnyű ledolgozni, pláne nem egy olyan Juventus ellen, amely a legutóbbi 16 meccsén egy gólt kapott.

Higuaín korán megszerezte a vezetést Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Tottenham megpróbálta. A Juve tudatosan átadta a területet az angoloknak (a Spurs a Dortmundot 32, a Realt 34 százalékos labdabirtoklással verte a csoportkörben), akik a felállt fal ellen sem jöttek zavarba, és néhány Kane-ijesztgetés után meg is lett a szépítés.

A gólszerző Kane volt, aki hatodik meccsén a hetedik gólját lőtte.

Az első félidő hosszabbításában újra kettő lehetett volna közte, de a Costa ellen elkövetett szabálytalanságért befújt tizenegyest Higuaín a kapufára lőtte.

Kane szépített Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juventus a második félidőben sem szégyellt kis csapatként viselkedni, mégis közelebb volt a 3–1, mint a 2–2. Volt nagy helyzete Bernardeschinek és Mandzukicnak is. Gólt azonban a Tottenham szerzett:

egy 16-os előterében megítélt szabadrúgást Eriksen lőtt be Buffon keze alatt.

A hátralévő időben a hazaiak nem tudták felpörgetni a játékot annyira, hogy valós esélyük legyen egy harmadik gól megszerzésére (és a továbbjutásra), így maradt a 2–2. Ami annak fényében különösen fájó, hogy a kilencedik percben már kettővel mentek, és közvetlenül a szünet előtt meglehetett volna a harmadik is.

1Sípszó (kezd + vég)
2GólGonzalo Higuain
2GólGonzalo Higuain
8Sárga lapBen Davies
8Sárga lapBen Davies
9Belőtt 11-es
35GólHarry Kane
35GólHarry Kane
45Sárga lapMedhi Benatia
45Sárga lapMedhi Benatia
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lapSerge Aurier
47Sárga lapSerge Aurier
60Sárga lap
60Sárga lapGonzalo Higuain
66CsereSami Khedira
71GólChristian Eriksen
71GólChristian Eriksen
77CsereMario Mandzukic
80Sárga lap
80Sárga lap
80Sárga lapRodrigo Bentancur
83CsereDele Alli
88CsereErik Lamela
91CsereChristian Eriksen
91CsereDouglas Costa
92Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A Basel és a Manchester City hivatalos mérkőzésen még soha nem találkozott egymással, így már a kezdő sípszó előtt lehetett tudni, történjen bármi is a 90 perc alatt, történelmi lesz a svájci bajnoki címvédő és a Premier League éllovasának az összecsapása.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a Manchester City az előzetes várakozásoknak megfelelően érvényesítse a papírformát, a 14. percben Kevin De Bruyne – a belga sorozatban hetedik meccsén a hetedik gólpasszát adta – szöglete után Ilkay Gündogan fejjel volt eredményes.

Az első meccsen eldöntötte a továbbjutást a City Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Hogy a bázeli szurkolók már az első mérkőzés elején elveszítsék minden reményüket a továbbjutást illetően, arról négy perccel később Bernardo Silva szép találattal gondoskodott. A City elképesztő labdabirtoklási fölénye mellett a helyzetkihasználásra sem panaszkodhatott,

három kaput eltaláló lövésből sikerült kétszer betalálni.

Ha ennyi még nem lett volna elég a Baselnek, jött a negyedik kapura lövés és a harmadik gól: Sergio Agüero távoli lövésével már 3–0-s vendégvezetést mutatott az eredményjelző a 23. percben! Az argentin támadó a City eddigi mind a négy idegenbeli BL-meccsén betalált a szezonban. Az első félidő hátralévő részében annyi változás történt, hogy bár az angol csapat maradt támadásban, újabb gólt már nem sikerült szereznie. Bár az is igaz, hogy kaput eltaláló lövése már nem is volt.

A mellőzött Bernardo Silva is gólt lőtt Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A második játékrészre már csak az volt a kérdés, hogy a Manchester City tud-e további gólokat lőni, vagy megelégszik a 45 perc alatt rúgott hárommal. A svájciak nagy bánatára nem állt le a PL-listavezető, Ilkay Gündogan a fejese után lábbal is eredményes volt az 53. percben, nem is akármilyen csavarásból.

Pep Guardiola a folytatásban már pihentethette is a kulcsjátékosait, gyorsan le is kapta a pályáról Raheem Sterlinget és Kevin De Bruynét.

A Basel pedig hajtott a szépítőgólért, a City kicsit visszavett, így a találkozó utolsó 20-25 percében már a hazai együttes előtt is adódtak lehetőségek, de vagy Ederson volt résen, vagy centikkel eltévesztette a kaput a svájci csapat.

Újabb találat viszont már nem esett, de a manchesteri visszavágó már így is csak formalitás lesz, a City lélekben már készülhet a negyeddöntőre.

14GólIlkay Gundogan
18GólBernardo Silva
23GólSergio Aguero
38Sárga lapTaulant Xhaka
53GólIlkay Gundogan
59Sárga lapFernandinho
89Sárga lapIlkay Gundogan
89Sárga lapGeoffroy Serey Die
Összeállítások
5-4-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről