Nego álomszép malmői gólja kincset érhet a jól focizó MOL Vidinek

Felcsút, 2018. július 17. A fehérvári Loic Nego a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában játszott Vidi FC és a luxemburgi F91 Dudelange visszavágó mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. július 17-én. A magyar bajnok 2-1-re győzött és 3-2-es összesítéssel bejutott a selejtező második fordulójába. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A nagyszerűen játszó MOL Vidi 1-1-es döntetlent ért el az FF Malmö otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén. Nego álomgólját sokszor nézzük még majd. A Vidi idegenben is betalált, ez pedig kincset érhet az egy hét múlva esedékes felcsúti visszavágón.

Ha Magyarországon azon sóhajtozik pár százezer ember, hogy mennyire meleg van, akkor mit mondjanak a svédek? Kedden Malmöben és Koppenhágában egyaránt 33 fokot mértek, amely errefelé szinte értelmezhetetlen időjárás. A dologban az a legszebb, hogy Skandináviát hetek óta fogva tartja a hőség - akárhány svéddel beszéltem, mindegyik olyan volt, mint egy angol; azonnal az időjárásról kezdett el dumálni.

Nagy kérdés volt, hogy mindez milyen hatással volt az FF Malmö csapatára. A MOL Vidi játékosai odahaza sokkal jobban hozzászoktak a kánikulához, ez a svédekre egyáltalán nem mondható el. A mérkőzés kezdetére, este negyed nyolcra lejjebb ment a nap és feltámadt a szél is, így egészen elviselhető körülmények közepette indulhatott el a BL-selejtező első mérkőzése.

A Bajnokok Ligájában magyar klubcsapat legutóbb 2009-ben játszott ennyire fontos és nagy téttel bíró mérkőzést. Kilenc évvel ezelőtt a Debrecen el is jutott a BL főtáblájára. A Vidi Malmöben két lépésre volt az álmok birodalmától, miközben azt is tudta mindenki, hogy a magyar bajnok továbbjutása már biztos Európa Liga-főtáblás pozicíót jelentene a fehérvári csapatnak. Mondanunk sem kell, hogy óriási volt a tét és nagyon nagy a feszültség a mérkőzést megelőzően.

Az már pár perccel a mérkőzés megkezdése után látszott, hogy a svéd csapat nagyon egyszerű módszerekkel műveli ezt a játékot. A MOL Vidi roppant fegyelmezetten védekezett, de ami ennél sokkal örömtelibb volt, hogy a támadások lehetőségét sem adta fel. A Malmö csapatának az első 45 percben két veszélyes helyzete volt. A 11. percben egy svéd beívelés után Marcus Antonsson vette le a labdát öt méterre a Vidi kapujától, azonban Kovácsik Ádám remekül zárta a szöget és védeni tudta a svéd csatár közeli lövését. Ez valóban nagy helyzet volt.

Fiola Attila, a MOL Vidi jobbhátvédje a labdával. Az első félidőben kiválóan játszott Forrás: molvidi.hu

A Malmö feltűnően tanácstalanul focizott, a magyar bajnokcsapat pedig pontosan azt játszotta, amit egy idegenbeli BL-mérkőzésen kell. A 16. percben a szlovén játékvezető akár tizenegyest is ítélhetett volna a Vidinek, mert a védők földbe gyalulták Kovács Istvánt - a szlovén sporttárs nagyvonalúan továbbot intett. A 25. percben Lazovic szögtelét Stopira fejelte mellé. Egy percre rá jött az első félidő legnagyobb kimaradt svéd helyzete: Safari bal oldali beadására a teljesen egyedül hagyott Marcus Antonsson érkezett középen, hat méterről kapu fölé fejelt. Ezt megúsztuk.

A 29. percben újabb formás Vidi-támadás. Kovács István lőtt passza után Lazovic sarkazott Scepovichoz, aki elhúzott az alapvonal felé, középre lőtte a labdát, de Nego lemaradt róla. A 44. percben Kovács István tálalt remek labdát Boban Nikolov elé, aki egy cselt követően ziccerbe került, 12 méteterről lőtt, azonban az utolsó pillanatban Lasse Nielsen belevetődött a labda útjába. Az idő múlásával a bátran futballozó magyar csapat egyre több időt töltött a svédek térfelén, az első félidő hosszabbításában szinte ki sem tudott jönni a kapuja elől a Malmö.

A kék mezes FF Malmö sokszor nem tudott mit kezdeni a MOL Vidi remek védekezésével Forrás: MOL Vidi

Az első félidőben tehát remek teljesítményt nyújtott a Vidi, a svédek pedig perceken át nem tudtak mit kezdeni a magyar csapattal.

A második félidő elején alaposan felpörögtek az események. Az 51. percben Lazovic keresztpassza után Nikolov került helyzetbe, éles szögből tudott csak kapura lőni, de Johan Dahlin zárta a rövid sarkot és elakadt benne a labda. Nagy Vidi-helyzet volt. Válaszként Oscar Lewicki indult meg a kapu felé, Nikolov 21 méterre a kaputól akasztotta. Sárga a Vidi-játékosnak, szabadrúgás a Malmönek. Rosenberg a közeli szabadrúgással telibe találta a sorfalban álló Vinícius Paulót. Ekkor még fellélegeztünk. Aztán a 61. percben megszerezte a vezetést a Malmö. Bachirou átadása után Anders Christiansen kihasználta, hogy kinyílt a Vidi védelme, és kilenc méterről higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt. 1-0.

A 66. percben óriási egyenlítési lehetőség maradt ki. Egy 18 méterről megítélt magyar szabadrúgást

Danko Lazovic lőtt kapura és szinte kettétörte a kapufát.

Dahlin kapus mozdulni sem tudott. Ekkor még megúszták a svédek, nem úgy a 71. percben. Egy előreívelt labdára Nego startolt rá, a Malmö tizenhatosán belül két védő között megszerezte a labdát, majd egy befelé cselt követően a jobb felső sarokba bombázott.

A fehérvári Loic Nego elképesztő gólt szerzett Malmőben Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Ez a gól minden gólszépségversenyen dobogós lenne.

1-1, megvan a hőn áhított idegenben szerzett találat, amely nagyon sokat érhet.

A svéd közönség a gól után üveget dobott a pályára, a szlovén bíró akkurátusan hozta le az odalvonal mellé. A teljesen megzavarodott Malmö csak nézte, hogy a Vidi három a kettőben kontrázott, Scepovic indította volna a ziccerben kiugró Negót, azonban Oscar Lewicki még a passz előtt hátulról felborította. Sárga lap a hazai játékosnak. Ezt a támadást sem lehetett volna szebben megrajzolni, kár, hogy a Malmö futballistája az utolsó pillanatban szabálytalankodni tudott.

A 88. percben egy jobboldali szabadrúgásra Soren Rieks érkezett a hosszú oldalon, de becsúszva nem tudta kapura irányítani a labdát.

Nagy helyzetet hagytak ki a svédek.

A 90. percben Rosenberg 17 méteres bombája veszélyesen csapódott a jobb alsó sarok irányába, de Kovácsik még a kezét is visszahúzta, mert érezte, hogy nem megy kapura.

A meccs hátralvő idejében a MOL Vidi roppant fegyelmezetten futballozott és a kapuja elé szorulva hősiesen tartotta az 1-1-es döntetlent. Ezzel a végeredménnyel a magyar bajnokcsapat kedvező helyzetbe került, mert az egy hét múlva esedékes felcsúti visszavágón akár egy 0-0-s döntetlennel is továbbjuthat.

1Sípszó (kezd + vég)
12Sárga lapBehrang Safari
12Sárga lapBehrang Safari
23Sárga lapFouad Bachirou
23Sárga lapFouad Bachirou
32CsereRasmus Bengtsson
46CsereArnor Ingvi Traustason
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
53Sárga lapBoban Nikolov
54Sárga lapBoban Nikolov
62Gól
62GólAnders Christiansen
71Gól
71GólLoic Nego
75Sárga lapOscar Lewicki
75Sárga lapOscar Lewicki
78CsereIstván Kovács
80CsereMarcus Antonsson
82CsereMarko Scepovic
89CsereDanko Lazovic
95Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-4-2
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről