A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Vidi nagyot küzdött, de a Chelsea ellen kell kiharcolni a csodát

BATE Boriszov, MOL Vidi, Huszti Szabolcs
Huszti Szabolcs volt a MOL Vidi legveszélyesebb játékosa az első félidőben
Vágólapra másolva!
A MOL Vidi FC 2-0-ra kikapott a fehérorosz BATE Boriszov vendégeként az Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában, így a magyar bajnoknak két hét múlva az angol Chelsea együttese ellen kellene kivívnia a továbbjutást a Groupama Arénában. A lényeg: több pontot kell szerezni a Chelsea ellen, mint amennyit a BATE szerez Görögországban. Mivel még a PAOK-nak is komoly esélye van a továbbjutásra, egy döntetlen akár elég lehet. De, természetesen, a Chelsea ellen az óriási bravúr lenne.

A magyar bajnokcsapat idegenben és a Groupama Arénában is legyőzte a görög PAOK Szaloniki csapatát, így kedvező helyzetből várhatta a folytatást, és abban a tudatban lépett pályára a Boriszov Arénában, hogy győzelem esetén bebiztosítja a továbbjutását az Európa-liga L csoportjából.

Marko Nikolics csapata számára kedvezőtlen előjel volt a mérkőzés előtt, hogy a magyar csapatok még sosem tudtak nyerni Boriszovban. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a Debrecen 2012-ben 1-1-es döntetlent játszott, 2014-ben 3-1-re kikapott, a Videoton FC pedig 2015-ben 1-0-s vereséget szenvedett.

Marko Nikolics csapata jó előjelekkel készült a mérkőzésre Forrás: MTI/Illyés Tibor

Marko Nikolics, a MOL Vidi edzője a találkozó előtt elmondta, hogy a zord időjárási körülmények nem jelenthetnek gondot, mert Székesfehérváron is fagypont körül edzettek. Ami fontos, az a pálya állapota, az pedig mindenkinek egyforma lesz. Az adrenalin pedig sokat fog majd segíteni.

A mínusz kilenc fokban kezdődő találkozó első perceiben a fehéroroszok nekirontottak a székesfehérváriaknak.

A harmadik percben kis híján megszerezték a vezetést. Mirko Ivanics kiugratása után Mikalaj Szihnevics került ziccerbe, tizenegy méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de szerencsére csak a labda a külső kapufán csattant. A hetedik percben a BATE Boriszov ismét közel állt a gólszerzéshez. Kovácsik Ádám egy balról belőtt labdát Anel Hadzic hátára paskolt, ami így visszapattant a kapu felé, azonban Vinícius Paulo a gólvonalról menteni tudott.

A BATE Boriszov óriási iramot diktált az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első Vidi-helyzet a kilencedik percben jött el.

Ekkor Huszti Szabolcs nagyszerű szólóval megindult a fehérorosz kapu felé, kicselezett két védőt, majd kilenc méterről a kapusba lőtt, ráadásul a játékvezető is megállította a támadást, mert úgy látta, hogy Huszti túl erőszakosan hámozta át magát Aleksandar Filipovicson.

A 23. percben megszerezte a vezetést a BATE Boriszov.

Ihar Sztasevics bal oldali szögletére Szihnevics robbant be a Vidi kapuja elé, és hat méterről védhetetlenül fejelt a bal alsó sarokba.

A gól után felpörgött Vidi, amely igazán komoly lehetőséget a 39. percben tudott legközelebb kialakítani. Marko Scepovics gyönyörű lefordulás után indította Georgi Milanovot, a bolgár támadó kapura tört, azonban a tizenhatos vonala előtt Egor Filipenko elkaszálta. A 17 méteres szabadrúgáshoz Huszti Szabolcs állt oda, a kőkemény lövése elsuhant a sorfal alatt, de a BATE kapusa, Denis Scherbitski bravúrral védett.

Huszti Szabolcs volt a MOL Vidi legveszélyesebb játékosa az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidőt a Vidi kezdte támadó felfogásban, míg a BATE Boriszov visszahúzódott, hogy kontrázhasson. Az 53. percben ismét Huszti Szabolcs végzett el szabadrúgást, de a labda elakadt a sorfalban felugró Szihnevicsben, aki gondosan ügyelt rá, hogy a keze szorosan a testéhez legyen szorítva, így nem kapott tizenegyest a székesfehérvári csapat.

A 64. percben Marko Nikolics kockáztatott:

levette a pályáról a középső középpályás Pátkai Mátét, a helyére beküldte a bosnyák támadót, Armin Hodzsicst, míg a francia Loïc Negót Kovács István váltotta.

A 71. percben majdnem egyenlített a Vidi.

Huszti bal oldali szögletére Hodzsics robbant be a rövid oldalon, azonban Denis Polyakov megelőzte, és kis híján a saját kapujába csúsztatta a labdát.

A Vidi óriásit küzdött az egyenlítésért a második félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 79. percben formás akciót vezetett a székesfehérvári csapat.

A csereként érkezett Kovács István tökéletes labdát tálalt a jobb oldalon elfutó, szintén frissen beállt Boban Nikolovnak, a macedón középpályás élesen középre lőtt, de az érkező Marko Scsepovics elől Polyakov tisztázni tudott.

A 85. percben a semmiből megszerezte a második gólt a BATE Boriszov, és eldöntötte a három pont sorsát.

Mirko Ivanics kapott remek átadást, a montenegrói támadó betört a tizenhatoson belülre, majd Juhász Roland takarásában 14 méterről a kapu jobb oldalába bombázott.

Az utolsó percekben a Vidi még hajtott a szépítő gólért, de az eredmény már nem változott. Győzelmével a BATE Boriszov feljött a csoport második helyére, ugyanis pontszámban beérte a MOL Vidit, és az Európa-ligában pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt, az pedig jelen pillanatban a fehérorosz csapat felé billenti a mérleg nyelvét.

Két hét múlva, az utolsó fordulóban a MOL Vidinek a továbbjutást már korábban kiharcoló Chelsea ellen kellene bravúrt elérnie a Groupama Arénában, míg a BATE Boriszov Szalonikiben fog pályára lépni a PAOK vendégeként. Mivel csütörtök este a görögök simán kikaptak Londonban, a Vidinek egyszerűen több pontot kell szereznie, mint amennyit a BATE szerez. Mivel hármas holtverseny esetén a PAOK lenne a második (jobb egymás elleni gólkülönbséggel), a görögök nem fogják olcsón adni a meccset a fehéroroszoknak, így a Vidinek a papírforma alapján egy döntetlen is elég lehet. Bár természetesen az is óriási bravúr lenne.

1Sípszó (kezd + vég)
22GólNikolay Signevich
22GólNikolay Signevich
38Sárga lapEgor Filipenko
39Sárga lapEgor Filipenko
45Sípszó (kezd + vég)
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereEgor Filipenko
49Sárga lapAleksandr Hleb
49Sárga lapAleksandr Hleb
64CsereMáté Pátkai
65Sárga lapNikolay Signevich
65Sárga lapNikolay Signevich
66CsereAleksandr Hleb
67CsereLoic Nego
76Sárga lapVinicius
85Gól
85GólMirko Ivanic
89CsereIgor Stasevich
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!