Lőw a BL-kiesésről: a bíró félszázalékos helyzetből csinált százszázalékosat

fbl TOPSHOTS Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe (L) looks on next to Paris Saint-Germain's Brazilian defender Thiago Silva at the end of the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Manchester United at the Parc des Princes stadium in Paris on March 6, 2019. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este az erősen tartalékos és esélytelennek tartott Manchester United 3-1-re legyőzte a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a végső győzelemre is esélyes Paris Saint-Germaint. A korai BL-búcsú után Lőw Zsolt, a párizsi csapat másodedzője a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy folyamatosan keresik a kiesés okait, de nem találják, mert olyan pechjük volt, ami ezerből egyszer fordul elő.

A Manchester United a PSG elleni visszavágón teljesen esélytelen volt, ugyanis kétgólos hátrányt kellett ledolgoznia idegenben – ami még soha egyetlen csapatnak sem sikerült a Bajnokok Ligájában. Ráadásul Ole Gunnar Solskjaer tíz játékosára nem számíthatott sérülés, vagy eltiltás miatt.

Lőw Zsolt a Paris Saint-Germain másodedzője és Thomas Tuchel vezetőedző Forrás: AFP/Franck Fife

„Számos útja van annak, hogy valaki veszítsen, de ahogyan mi buktunk el, az a legritkább esetben fordul elő. Százból egyszer. Vagy inkább ezerből.

A futballban van szerencse és van pech is, ám ez jóval több volt mint pech" – kezdte a magyar szakember, aki 2018 nyarán az RB Leipziget hagyta ott a Paris Saint-Germainért.

„Tudtuk, hogy a kettő-nulla veszélyes előny.

A futballban az egyik legveszélyesebb. Kapsz egy gólt, és a meccs lélektana egy pillanat alatt megváltozik. Hiába vezetsz kettő egyre, abban a helyzetben már neked van veszítenivalód, miközben az ellenfeled abban a hitben van, hogy ő csak nyerhet.

hogy félvállról vette volna a meccset, hogy ne koncentrált volna kellőképp. Volt egy elképzelésünk, amely egészen a második percig élt. Ritkán előforduló hibából rúgattunk egy gólt a Manchester Uniteddal. Ugyanakkor ez benne van a fociban. Nulla-egynél mégis átfutott mindannyiunkon: mi a franc történt? – folytatta a PSG másodedzője.

Romelu Lukaku már a meccs elején elcsendesítette a párizsi közönséget Forrás: AFP/Franck Fife

Összesítésben még mindig kettő egy volt ide, a kapott gól okozta sokk ráadásul jó hatással volt a játékosokra. Megrázták magukat, és elkezdtek úgy futballozni, ahogy tudnak. A következő harminc percben az angoloknak momentumuk sem volt.

A labdabirtoklás aránya ebben az időszakban hetvennyolc-huszonkettő volt, ezen a szinten ez már-már elképzelhetetlen különbség.

Taktikailag megvolt a meccs, amire készültünk, működött, gyorsan egyenlítettünk, mi több, második gólunk is a levegőben lógott. Egyáltalán nem volt benne a pakliban, hogy a Manchester rúg még egy gólt. Helyette mi rúgtunk magunknak még egyet.

Lőw Zsolt szerint a második manchesteri gól valósággal sokkolta a PSG játékosait.

„Egy félidő alatt két súlyos csapás ért minket. Mindenki rádöbbent: ha még egyet hibázunk, vége, kiesünk. Onnantól fogva gyakorlatilag lebénult a csapat. Senki sem mert kockázatot vállalni, senki sem mert extrát húzni. „Úristen, nehogy kiessünk" – ez volt a fejekben. S a félelem rányomta bélyegét a folytatásra. Kapufát rúgtunk, ziccerben elcsúsztunk – a stressz béklyót kötött a lábakra. Ilyenkor nagyon nehéz kívülről belenyúlni a mérkőzésbe. Majdhogynem lehetetlen."

Gianluigi Buffon potyagólja is kellett a Manchester United feltámadásához Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A magyar szakember egy bokszoló hasonlattal jellemezte a PSG szerdai kiesését.

„Az angoloknak összesen négy kapura lövésük volt, a második félidőben nem is jártak a tizenhatosunkon belül. Gratulálok a Manchesternek, ám – egy barátom hasonlatával élve –

– hát mi azt kaptunk a kilencvenegyedik percben."

Lőw Zsolt szerint a játékvezető a manchesteri tizenegyesnél félszázalékos helyzetből csinált százszázalékosat.

„Amikor Diogo Dalot ellőtte a labdát, két védőnk próbált az útjába vetődni, a harmadik felugrott, úgy igyekezett blokkolni. A labda a lelátóra szállt volna, ha nem érinti Presnel Kimpembe könyökét. A bírónak rászóltak a fülére, úgy döntött, megnézi a felvételt.

Ezzel elbuktunk egy Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt. Mit mondasz erre? Nyilván sok mindent bele lehet magyarázni, például azt, hogy nem kellett volna két kapitális hibát elkövetnünk, vagy azt, hogy már rég lerendezhettük volna a továbbjutást. Ez tény. Mint ahogy az is, hogy ami szerda este Párizsban történt, annak nem sok köze volt a labdarúgáshoz. A sportág összes szabálya, valamint a mérkőzés után kapott statisztikák szerint nekünk kellett volna nyernünk."

Bede Ferenc: Jogos volt a manchesteri tizenegyes

Az Origo szakértője szerint a Manchester United és a Porto is jogos büntetőt kapott a VAR-rendszer segítségével a szerdai BL-meccseken, ám a Roma nem kapott meg egy egyértelmű 11-est. "A PSG - Manchester United mérkőzés 90.

A magyar szakember csalódott, mert úgy érzi, a párizsi csapat óriási fejlődésen ment át Thomas Tuchel irányítása alatt.

„Ha legalább az a bizonyos kihívó egyet ütött volna, könnyebb lenne, de így borzasztó nehéz. Hét-nyolc hónapon át kőkeményen dolgoztunk azért, hogy nagyot alkossunk már az első itteni évünk végén. Óriási fejlődésen mentünk keresztül – együtt.

A csoportunkból a tavalyi BL-döntős Liverpoolt és a szenzációs Napolit is megelőzve elsőként jutottunk tovább, a nyolcaddöntő első felvonásán kettő-nullára nyertünk az Old Traffordban, teljesen megérdemelten. Aztán a visszavágón olyasmivel szembesültünk, amivel még soha."

Marcus Rashford vigasztalta Kylian Mbappét a BL-kiesés után Forrás: AFP/Franck Fife

A PSG gyakorlatilag már megnyerte a francia bajnokságot, így a BL-kiesés után a szakmai stábnak nehéz lesz motiválnia a világsztárokat.

„Most azt érzem, minden romba dőlt, amit eddig felépítettünk.

Akik ezt megélték, azokat nagyon nehéz lesz motiválni. Álljunk azzal a játékosok elé, hogy hajtsatok a bajnoki címért? Tizenhét ponttal vezetjük a bajnokságot. Valahogy mégis meg kell találnunk az inspirációt. El kell hitetnünk a csapattal, a vezetőkkel és a szurkolókkal, hogy van értelme felállni a padlóról! Mindenekelőtt azonban magunkkal kell elhitetnünk" – mondta a csalódott Lőw Zsolt, aki biztos benne, hogy a PSG egy év múlva még erősebben fog visszatérni a Bajnokok Ligájába.

Módszeresen verték szét a Real Madridot és a Paris St. Germaint

Hiába ért el nagyszerű eredményt idegenben a Real Madrid és a Paris Saint-Germain a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésein, a visszavágón hazai közönség előtt hatalmas pofont kaptak az Ajaxtól és a Manchester Unitedtől, ezzel véget ért számukra a legrangosabb európai kupasorozat. Két olyan együttes esett ki, amelyiket a végső győzelemre is esélyesnek tartottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!