A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nyolcéves koráig igazi labdát sem látott a Barca új tini zsenije

FC Barcelona v Real Betis - Liga Spain Barcelona FOOTBALL FC Barcelona Real Betis Balompie La Liga FCB Betis Camp Nou Stadium Liga Santander soccer news sports nurphoto
31 Ansu Fati of FC Barcelona during the La Liga match between FC Barcelona and Real Betis Balompie in Camp Nou Stadium in Barcelona 25 of August of 2019, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Vasárnap a Betis elleni 5-2-es siker alkalmával negyedóra játéklehetőséget kapott a Barcelonában Ansu Fati, a La Masía új csillaga. A 16 éves fiú a mezítláb rugdosott utcai rongylabdától jutott el a katalánok első csapatáig.

A Bissau-Guineában született Fati 16 évesen és 298 naposan mutatkozott be a Barcelonában, ezzel a klub történetének második legfiatalabb játékosa lett. Fati 2002. október 31-én született Bori Fati és María de Lurdes Vieira második gyerekeként. Nem meglepő, hogy a roppant szegény nyugat-afrikai országban a Fati család dőzsölt, mivel a családfő Portugáliába járt dolgozni, így Ansu egészen 2010-ig szinte egyáltalán nem találkozott vele – ekkor költözött a família a Sevilla közelében lévő Herrerába. Ansu itt került először egy egyesület kötelékébe.

"Amikor megérkezett, elmesélte, hogy még soha nem játszott igazi focilabdával, otthon zoknikból csináltak maguknak labdákat – mondta Jordi Figueroa a katalán Sport című lapnak, hozzátéve, hogy első dolguk volt összerakni egy csomagot mezekből, cipőkből és labdákból, majd elküldeni Bissau-Guineába.

Ha töretlen marad a fejlődése, Ansu Fati lehet a Barcelona következő nagy csillaga Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

"Az első perctől lenyűgözött a tehetsége, valóságos tanár volt a kortársai között. Semmi mást nem akart, csak focizini. És hihetetlenül önzetlen volt, megcsinálta magának a gólhelyzetet, majd lepasszolta a labdát egy csapattársának, hogy az lője a gólt" – adott jellemzést a fiatal tehetségről Figueroa.

Fati így hamarosan már a régió legjobb húsz játékosát felvonultató Peloteros nevű csapatban találta magát, majd elvitte a helyi nagy csapat, a Sevilla. Innen vitte el a Barcelona,

a Sport szerint "szörnyű haragra gerjesztve" a Sevilla elnökét, José María del Nidót.

Kezdetben itt is voltak azért nehézségei, hiába volt remek fizikuma, nem tudta kihasználni, és több edzője is nehezményezte, hogy gólhelyzetben a lövés helyett inkább passzolni akart még egyet.

"Az egyik tornán annyira pocsékul rúgott egy tizenegyest, hogy azt mondtam neki,

Képes rá, hogy a legfontosabb meccseken játsszon a legjobban" – mondta róla egyik első barcelonai edzője, Marc Serra, hozzátéve, hogy Fati "a legtehetségesebb srác, akit valaha láttam az akadémián".

"Technikailag tökéletesen képzett játékos, aki három különböző támadó pozícióban is képes játszani. Kevés hozzá hasonlóan komplex játékost láttam a La Masíán" – mondta róla Franc Artiga az ificsapat edzője. Az ugyancsak az ifiknél dolgozó korábbi Barca-kapus, Victor Valdéz is elmesélt egy sztorit, ami még egy nyári edzőmeccsen történt, ahova Fati a lábát fájlalva érkezett meg: Gondoltuk, megoldjuk a dolgot, megkértem, mutassa meg a cipőjét. Kész katasztrófa volt, nyilvánvaló, hogy emiatt fájt a lába. Fogtuk magunkat, elmentünk, és vettünk neki egy pár új cipőt" – mesélte Valdéz a Marcának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!