Messi újra történelmet írt, hiába duplázott a Salzburg csodatinije

Messi
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi walks over the pitch during the UEFA Champions League football match between SK Slavia Prague and FC Barcelona in Prague, Czech Republic on October 23, 2019. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája-csoportkör harmadik fordulójának szerdai játéknapján a Barcelona megszenvedett a Slavia Praha otthonában, de végül győzelmet ünnepelhetett a cseh fővárosban, Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig a Zenit elleni sikerrel vezeti a csoportját. Szoboszlai Dominik ezúttal csere volt a Napolitól ötgólos meccsen vereséget szenvedő Red Bull Salzburgban, nyert a Liverpool, a Chelsea és az Inter is. Íme, a szerdai játéknap érdekességei és a főszereplők nyilatkozatai.

E csoport

Szoboszlai Dominiket ezúttal csak a kispadra jelölte edzője, Jesse Marsch, a magyar középpályás végül nem is kapott szerepet a Napoli elleni találkozón, amelyen

hiába duplázott ezúttal is a norvég csodagyerek, Erling Braut Haaland, a szintén kétgólos Dries Mertens vezérletével az olaszok mindhárom pontot elvitték Salzburgból.

"Letaglózott minket, hogy miután másodszor is egyenlítettünk, rögtön gólt szerzett a Napoli, amellyel meg is nyerte a mérkőzést.

- értékelt meccs után Haaland, aki hat góllal vezeti a BL-góllövőlistáját.

Erling Braut Haland hiába szerzett két gólt, a Salzburg pont nélkül maradt a Napoli ellen, a norvég támadó viszont vezeti a BL góllövőlistáját Forrás: AFP/Barbara Gindl

- kezdte a Napoli mestere, Carlo Ancelotti. "Izgalmas mérkőzést játszottunk, a Salzburg remek csapat, de szerencsére a végjáték a mi szájízünk szerint alakult. Ahhoz azonban, hogy továbbjussunk, két hét múlva hazai pályán is le kell győznünk az osztrákokat, ami nem lesz egyszerű, ezt a mai meccs is bebizonyította."

A meccs hőse vendégoldalról egyértelműen a belga Dries Mertens volt, aki szintén duplázott, ezzel pedig

a Napoli örökös góllövőlistáján megelőzte Diego Maradonát, és már csak Marek Hamsík áll előtte.

A Liverpool könnyedén, 4-1-re verte idegenben a Genket, Oxlade-Chamberlain szintén két gólt szerzett, a második találata ráadásul egészen elképesztőre sikerült.

"Az első félidő annak ellenére sem sikerült jól, hogy megszereztük a vezetést. A másodikban sokkal jobban játszottunk, és bár a bekapott gól miatt kár, de a győzelmünk a legfontosabb. Remek csapatmunka volt, a találataim már csak afféle bónuszt jelentettek a számomra" - mondta a duplázó angol középpályás." Érthetően a liverpooliak edzője, Jürgen Klopp is dicsérte együttesét. "Csodálatos gólokat szereztünk, szerintem mind a négy élményszámba ment.

Több könnyű labdát elszórtunk viszont a középpályán, ezen a téren mindenképpen javulnunk kell, de összességében ez egy remek eredmény."

F csoport

Előzetesen talán Dávid és Góliát csatáját várta mindenki a Slavia Praha-Barcelona találkozón - nem csoda, hiszen a katalánok játékoskerete nagyjából 30-szor annyit ér, mint a cseh csapaté. A prágaiak azonban óriásit küzdöttek, és megnehezítették a spanyol bajnok dolgát, ennek ellenére nem sikerült bravúrt elérniük. Köszönhetően elsősorban Marc-André ter Stegennek, aki ezúttal is remekül védett, és akit Ernesto Valverde sem győzött dicsérni.

Marc-André ter Stegen bravúrjaira ezúttal is nagy szüksége volt a Barcának Forrás: AFP/Joe Klamar

"Nem becsültük le a Slaviát, pontosan azt kaptuk a pályán ellenfelünktől, amire számítottunk tőlük. Agresszívan támadtak le, veszélyes támadásokat vezettek,

jobban kell kontrollálnunk a jövőben az ehhez hasonló meccseket, és a helyzetkihasználásunkon is javítani kell, nem voltunk elég higgadtak a kapu előtt"

- zárta értékelését a katalán mester.

A Barca első gólját Lionel Messi szerezte,

aki ezzel történelmet írt, sorozatban 15. BL-szezonjában volt eredményes, ami korábban egyetlen játékosnak sem sikerült.

A prágaiak gólszerzőjének vegyes érzelmei voltak a lefújás után. "Büszke vagyok a csapatunkra, mert a meccsen több alkalommal is a kapuja elé szegeztük a Barcelonát, ez pedig nagyon keveseknek sikerül, mégsem szereztünk pontot, ezért természetesen csalódott vagyok.

- mondta Jan Boril.

A nap rangadóján az Inter a 22. percben szerezett vezetést Lautaro Martínez találatával, és bár az argentin a hajrában büntetőt hibázott, az utolsó percekben Antonio Candreva bebiztosította a milánóiak sikerét. "Győznünk kellett, ez volt a legfontosabb, hiszen így újra nyílt lett a továbbjutás kérdése.

Az edzőnk, Antonio Conte minden nap azt hangsúlyozza, hogy fejlődnünk kell, ezen a meccsen szerintem szintet léptünk, ezen az úton is kell tovább haladnunk"

- mondta Martínez a lefújás után.

Conte így értékelt:

Gagliardini, Barella és Brozovic hihetetlen munkát végzett, védekezésben és a támadásokban is kulcsszerepet vállaltak. Nem mi vagyunk a csoport esélyesei, de ezzel a győzelemmel újra saját kezünkbe vettük a sorsunkat, ez a legfontosabb."

G csoport

Az előzetesen legkiegyenlítettebb négyesnek titulált csoport nem hazudtolja meg önmagát, a négy csapat három ponton belül áll a táblázaton. Ehhez kellett a

Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig Zenit elleni sikere is,

ráadásul a lipcseiek talán az idei BL-szezon eddigi legszebb góljával győztek, amelyet Marcel Sabitzer lőtt.

"Nagy volt rajtunk a nyomás, hiszen az előző játéknapon kikaptunk, de jól kezeltük a helyzetet, sőt azt is, hogy az ellenfél szerzett vezetést.

- mondta az osztrák középpályás, aki először talált be a legrangosabb európai kupasorozatban.

Lisszabonban az eddig pont nélkül álló Benfica Rafa Silva révén már a meccs elején megszerezte a vezetést a Lyon ellen, egy szép akció végén viszont Memphis Depay a 70. percben egyenlített.

A vendégek portugál kapusa, Anthony Lopes azonban óriásit hibázott a hajrában,

ez pedig a pontszerzésébe került a francia csapatnak.

"Ez első félidőben nem játszottunk jól, a másodikban viszont ritmust váltottunk, és jobbak voltunk a Benficánál. Nekünk voltak a nagyobb helyzeteink is, egy egyéni hiba miatt azonban a döntetlen is elúszott, pedig az egy pontra minimum rászolgáltunk volna" - értékelt a vendégek edzője, Rudi Garcia.

A portugálok mestere, Bruno Lage szerint megérdemelt győzelmet aratott a csapata. "Nagyszerűen játszottunk az első félidőben, megvoltak a helyzeteink akár ahhoz is, hogy 45 perc alatt lezárjuk a találkozót.

H csoport

Az előző kiírás meglepetéscsapata, az Ajax idei két meccsén egyaránt 3-0-ra verte a Lille-t és a Valenciát, így jó esélyekkel várhatta a Chelsea elleni összecsapást is.

Promes az első félidőben egy megpattanó lövés után meg is szerezte a vezetést az amszterdamiaknak, amelyet azonban a VAR-technika igénybevételével érvénytelenített a játékvezető - centiken múlt a dolog.

A második félidőben jobban játszottak a vendégek, és végül

Frank Lampard csodacseréinek köszönhetően a győzelmet is megszerezték, Christian Pulisic passzát Michy Batshuayi bombázta Onana kapujába.

"Nagyon boldog vagyok. Nemcsak a győzelem, a mutatott játékunk miatt is. Amszterdamban nyerni óriási fegyvertény, az pedig csak fokozza az örömünket, hogy gólt sem kaptunk a legutóbb BL-elődöntőig menetelő Ajaxtól" - kezdte értékelését az angolok menedzsere. "Egyértelműen ez volt az eddigi legnagyobb közös sikerünk, de remélem, ez még csak a kezdet. Pulisic és Batshuayi is remekül szállt be, a gólt is ők hozták össze, minden edző boldog, ha ilyen játékosokat tud bedobni a kispadról.

- zárta sorait Lampard.

Jorginho sajátos gólörömmel üdvözölte Batshuayit, az érintett később a közösségi oldalán tette fel olasz csapattársának a kérdést: Miért?

- mondta sportszerűen az amszterdamiak támadója, Quincy Promes. "Sajnos ma nem játszottunk jól, kevés helyzetet alakítottunk ki, mégis nagyon fájó egy késői góllal elveszíteni egy ilyen fontos mérkőzést" - mondta a holland futballista.

A Valencia sokáig győzelemre állt a Lille otthonában,

a 95. percben azonban kicsúszott a kezéből a győzelem, az akkor már emberelőnyben játszó francia alakulat Jonathan Ikone révén egyenlített,

így megszerezte első pontját a csoportban.

Hosszabbítás

Végül a megszokott módon jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Lionel Messinek a Slavia Praha volt a 33. csapat, amelynek betalált a Bajnokok Ligájában, az örökranglistán ebben az összevetésben utolérte az eddig vezető Raúl, Cristiano Ronaldo duót
  • A Red Bull Salzburg csatára, Erling Haaland csupán a második 20 éven aluli játékos, aki első három BL-meccsén gólt szerzett, korábban ez csak Karim Benzemának sikerült
  • Haalandhoz hasonlóra azonban még egyetlen játékos sem volt képes, nevezetesen, hogy az első három meccsén hat találatot szerezzen a Bajnokok Ligájában
  • A 2017-18-as szezon óta senki nem osztott ki több gólpasszt, mint a liverpooli Roberto Firmino, a brazil támadó 11 asszisztnál jár
  • Alex Oxlade-Chamberlain emlékezetes második gólja a Genk ellen a Liverpool történetének 200. találata volt a legrangosabb európai kupasorozatban - Jürgen Klopp csapata a Manchester United, az Arsenal és a Chelsea után negyedik angol csapatként érte el ezt a mérföldkövet
  • Cesar Azpilicueta az Ajax elleni meccsen 350. alkalommal szerepelt a Chelsea csapatában

VÉGEREDMÉNYEK

E csoport: Genk–Liverpool 1-4, Salzburg–Napoli 2-3
F csoport: Inter–Dortmund 2-0, Slavia Praha–Barcelona 1-2
G csoport: RB Leipzig–Zenit 2-1, Benfica–Lyon 2-1
H csoport: Ajax–Chelsea 0-1, Lille–Valencia 1-1

Folytatás két hét múlva, november 5-én és 6-án, amikor

a mostani párharcok ismétlődnek majd meg, csak fordított pályaválasztással.

Mindent egy helyen az Eb-ről