Vágólapra másolva!
Csütörtök este a magyar labdarúgó-válogatott háromgólos vereséget szenvedett Splitben a vb-ezüstérmes horvátok ellen az Európa-bajnoki-selejtező 7. fordulójában. Marco Rossi csapata ezzel a vereséggel messzebb került az Eb-szerepléstől, azonban a helyzet még mindig nem reménytelen, mivel a szlovákok hazai pályán vesztettek pontokat a walesiek ellen. A magyar csapatnak hátravan még két mérkőzése, ezért megpróbáltuk levezetni, hogy mi kellene a 2020-es Eb-szerepléshez.

A magyar válogatott hat lejátszott meccs után 9 ponttal az E csoport harmadik helyén áll a 10 pontos szlovák és a 13 pontos horvát csapat mögött. A walesieknek 7 pontjuk van, de egy meccsel kevesebbet játszottak.

A 7. fordulóban a szlovákok 1-1-es döntetlent játszottak a walesiekkel élet-halál meccsen. A döntetlen egyik csapatnak sem a legjobb eredmény, de a szlovákok ezzel lépéselőnybe kerültek a mieinkkel szemben, míg a walesiek életben tartották a továbbjutási reményeiket.

Az E-csoport állása hat lejátszott meccs után Forrás: uefa.com

A vasárnap esedékes 8. fordulóban Marco Rossi csapata Azerbajdzsánt fogadja a Groupama Arénában, győzelem esetén a magyar válogatottnak 12 pontja lenne, és két ponttal megelőzné a szabadnapos szlovákokat – akiknek azonban egy lejátszott meccsel kevesebbje lesz.

A walesiek a horvátokat fogadják Cardiffban, és ha minden jól alakul számunkra, a britek maximum döntetlent tudnak kiharcolni a vb-ezüstérmesek ellen, így továbbra is mögöttünk maradnának a tabellán. A 9. fordulóban a mieink lesznek szabadnaposak, a walesiek minden bizonnyal nyernek majd Azerbajdzsánban, míg a horvátok otthon fogadják a szlovákokat, ami szintén országos egyesnek tűnik.

Reméljük, a horvátok minden hátralévő meccsüket komolyan veszik Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Ha a magyar válogatott megnyeri az Azerbajdzsán ellen hazai meccsét, és a csoportban sem születnek bombameglepetések – az lenne, ha a szlovákok és a walesiek legyőznék a horvátokat - akkor a magyar válogatott 12 ponttal, csoportmásodikként úgy utazhat el Cardiffba az utolsó meccsre, hogy a saját kezében van a sorsa.

Ha a folytatásban papírforma-eredmények születnek, akkor az utolsó játéknap előtt így fog kinézni az E-csoport:

1. Horvátország 17 pont
2. Magyarország 12 pont
3. Wales 11 pont
4. Szlovákia 10 pont

Ezt pedig azt jelenti, hogy az utolsó fordulóban három csapat is az Eb-szereplésért játszik majd. A szlovákok hazai pályán fogadják majd az azerieket, így megelőlegezhetjük nekik a három pontot, ami azt jelenti, hogy 13 ponttal fogják zárni a selejtező-sorozatot.

Szalai Ádáméknak két meccset kell nyerniük Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mieinknek a győzelem az egyetlen jó eredmény Cardiffban, ugyanis döntetlennel 13 pontunk lenne, de mivel kétszer is kikaptunk a szlovákoktól, az egymás elleni összevetésben gyengébbek vagyunk.

Ha kikapnánk Cardiffban, akkor lemaradunk az Eb-szereplésről, csakúgy, mint a szlovákok, akik hiába győznék le az azerieket, egy ponttal kevesebbjük lenne, mint Gareth Bale-éknek.

A recept adott:

a magyar válogatott meg kell nyernie az utolsó két mérkőzését az Eb-szerepléshez.

Szavazzon!

Kijut-e Magyarország a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra?

Mindent egy helyen az Eb-ről