Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában az edzőcserén átesett Arsenal Fredrik Ljungberg vezetésével 2-2-es döntetlent játszott a Norwich City otthonában.

Az Arsenal élére ideiglenesen kinevezett svéd legenda számára talán a tabella 19. helyén álló Norwich City volt a legideálisabb ellenfél, hiszen a Kanárik a legutóbbi nyolc meccsükből csak egyet nyertek meg a Premier League-ben. Igaz, azt pont múlt héten az Everton otthonában. Persze, az Ágyúsok sem várhatták önbizalomtól duzzadva a találkozót, ugyanis a baszk Unai Emeryt pont azért rúgták ki, mert csapat hét mérkőzés óta képtelen győzni.

Fredrik Ljungberg kinevezésével az Arsenal-szurkolók úgy érzik, visszakaptak egy darabot a csapatot 22 évig irányító Arséne Wengerből, hiszen a svéd játékos a francia edzőlegenda egyik legjobb igazolása volt. A meccs előtt az észak-londoniak azt várták, hogy a 42 éves svéd szakember majd fenekestől felforgatja majd a csapatot, ennek ellenére olyan volt a kezdő, mintha Emery állította volna össze.

Kispadon az Arsenal két korábbi játékosa, Per Mertesacker és Freddie Ljungberg Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Ennek ellenére remekül kezdte a meccset az Arsenal, úgy járt a labda, ahogy Emery másféléves regnálása alatt talán egyszer sem. Az észak-londoniak már az ötödik percben megszerezhették volna a vezetést. Willock közeli lövését blokkolták a hazai védők, a labda azonban Lacazette elé pattant, aki közelről kapura pöckölt, de a holland Tim Krul hatalmasat védett.

A kilencedik percben újabb Arsenal-ziccer maradt ki. Özil szöglete után Chambers megelőzte a kapujából rossz ütemben kimozduló Krult, a csúsztatott fejesét azonban a gólvonalról kifejelte egy hazai védő.

A 18. percben egy Özil-szöglet után ismét Chambers csúsztatott kapura, Krul azonban gyönyörű vetődéssel kitornázta a labdát a bal felső sarokból.

A 21. percben a semmiből szerzett vezetést a Norwich.

Egy gyors kontratámadás végén a finn Teemu Pukki 18 méterről kapura lőtt, a labda megpattant Shkodran Mustafin, ami teljesen becsapta Bernd Lenót.

A finn támadó - aki az első öt fordulóban hat gólt lőtt - 773 perc után szerzett ismét gólt a Premier League-ben.

A hazaiak sokáig nem örülhettek a vezetésnek, ugyanis a 24. percben tizenegyest kapott az Arsenal. Özil oldalszabadrúgása után Christoph Zimmermann kézzel belekapott a labdába, a játékvezető pedig azonnal tizenegyest ítélt. A labda mögé Pierre-Emerick Aubameyang állt oda, a gaboni jobbra tartó félmagas lövését viszont Krul védeni tudta.

A holland kapus eksztázisa viszont nem sokáig tartott, ugyanis Paul Tierney játékvezető megismételtette a lövést, mert két Norwich-futballista idő előtt befutott a tizenhatoson belülre. Ezt követően Krul folyamatosan próbálta kizökkenteni Aubameyangot, a gaboni azonban másodszorra már nem hibázott, és a gólja után csendre intette a holland kapust.

Az első félidő végén ismét felpörögtek az események. Az Arsenal francia középpályása, Matteo Guendouzi kapott egy nyújtottlábas becsúszást a bokájára, de a játékvezető csak sárga lapot adott az elkövető Kenny McLeannek.

Az ápolás miatti hosszabbításban pedig újra megszerezte a vezetést a Norwich.

Egy kontratámadás végén a második hullámban érkező Todd Cantwell kapta a labdát, aki megnézte a bal alsó sarkot, és 14 méterről a kapuba tekert.

A második félidő egy tizenegyesgyanús esettel kezdődött. Megint Zimmermann kapott bele egy baloldali beadásba, de a játékvezető láthatóan nem akart kétszer is ugyanazért büntetőt ítélni a hazai csapat ellen, így hiába reklamáltak az Arsenal-játékosok.

Az 57. percben egyenlített az Arsenal.

Özil szöglete után Mustafi lövését még blokkolták, a lepattanó azonban Aubameyang elé került, aki nyolc méterről, nagy erővel a bal felső sarokba lőtt.

Az Arsenal egyenlítő gólja előtti pillanatban a Norwich-szurkolók bedobtak egy labdát a pályára, de mivel az nem zavarta az akciót, a játékvezető nem állította meg a játékot.

Két perccel később újra vezetést szerezhetett volna a Norwich. Egy labdavesztés után Kenny McLean lépett ki ziccerben, a 11 méteres lövését azonban Leno hatalmas bravúrral kapufára tolta.

A 61. percben újabb Norwich-helyzet maradt ki. Pukki közeli lövése centikkel kerülte el a bal alsó sarkot. Két perccel később a finn támadó közel járt a második gólja megszerzéséhez. Egy szép csellel megforgatta Mustafit, azonban a ziccerét Leno lábbal védte.

Az utolsó szűk félórában mindkét csapat hajtott a győzelemért, de csak a Norwichnak volt ziccere. A 91. percben Lenónak kellett bravúrral védenie James Aarons megpattanó lövését, így egy pontot megmentett az észak-londoni csapatnak.

Ezzel a döntetlennel a Norwich továbbra is a tabella 19. helyén áll, míg az Arsenal a nyolcadik és sorozatban nyolc tétmérkőzésen maradt nyeretlen. Emery elődje, a francia Arséne Wenger 1235 találkozója alatt egyszer sem volt ilyen hosszú negatív szériája a londoni csapatnak.

Premier League, 14. forduló:
Norwich-Arsenal 2-2 (2-1)
Wolverhampton Wanderers-Sheffield United 1-1 (0-1)

21GólTeemu Pukki
29Sárga lapTim Krul
44Sárga lapKenny McLean
45GólTodd Cantwell
57GólPierre-Emerick Aubameyang
66Sárga lapCalum Chambers
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről