Nem a fertőzéstől, hanem a sérüléstől tartanak a Bundesligában

HORIZONTAL
Bayern Munich's German forward Thomas Mueller (L) and Leipzig's German forward Timo Werner vie for the ball during the German first division Bundesliga football match FC Bayern Munich v RB Leipzig in Munich, southern Germany, on February 9, 2020. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP) / RESTRICTIONS: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
A pályafutása során több Bundesliga-csapatban is megforduló Hajnal Tamás szerint a Bundesliga szombati újraindulása nem csak sportszakmai szempontból nagyon fontos, de jónéhány klubnak a jövője múlt azon, hogy folytatódik-e a bajnokság. A korábbi válogatott középpályás szerint nagyon éles harcra lehet számítani az élmezőnyben a következő kilenc fordulóban.

A korábbi 59-szeres magyar válogatott középpályás 17 éves volt, amikor Németországba került, ahol először a Schalke 04 játékosa lett. Ezt követően mintegy másfél évtized alatt számos német csapatban megfordult, így viselte a Borussia Dortmund, a Kaiserslautern, a Karlsruhe, a VfB Stuttgart és az Ingolstadt mezét. Azaz nála jobban kevesen ismerik itthonról a német labdarúgást. Ma a Fererencváros játékospolitikájának alakításában vesz részt. A németországi helyzetet napról napra követte Budapestről.

„Természetesen a mai napig szoros kapcsolatban vagyok a korábbi klubjaimmal, illetve egykori játékostársaimmal, kivel baráti, kivel pedig már szakmai formában tartom a kapcsolatot, meg a hírekből is tájékozódtam. Az biztos, hogy mindenki nagyon várja a bajnokság folytatását, és valamennyi klub, illetve a liga is hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy garantálni tudja a lehető legnagyobb biztonságot. A bajnokság egy alapos, nagyon tudatosan kidolgozott program alapján fog elindulni.

Ha ez teljesül, és sikerül minimálisra csökkenteni a veszélyt, akkor lehet játszani" – mondta Hajnal Tamás az Origo megkeresésére.

Hajnal Tamás (jobbra) a Stuttgart játékosaként korábbi csapata, a Borussia Dortmund elleni 2011-es bajnoki mérkőzésen Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A korábbi középpályás elmondta, ilyen hosszú kihagyás merőben szokatlan egy élsportoló számára, és bármilyen komolyan is vették az otthoni munkát, bizony nem ugyanolyan felkészülten fognak pályára lépni, mint azt megszokhattuk.

„Ez a helyzet nagyon komoly szakmai kihívások elé állította a játékosokat és az edzői stábokat. Bár minden klub igyekezett nagyon profin megoldani, hogy a sportolóik egyénileg tudjanak készülni, azért ezt nem lehet összehasonlítani a csapattal közösen végzett labdarúgás specifikus tréningekkel, sem gyakorlatok inenzitását és sem a változatosságát tekintve. Miután a német kormány csak ettől héttől kezdve engedélyezte a sportegyesületek számára a csoportos edzéseket, ezért látható lesz a lemaradás, illetve, ugye, amíg egy nyári felkészülés során edzőmeccsekkel hangol egy csapat a folytatásra, addig most ezekről is le kell mondaniuk. De ezekkel a hiányosságokkal mindenhol tisztában vannak."

Többször lehetett olyan véleményekkel találkozni, hogy a játékosok és az edzők is aggódnak a fokozott sérülésveszély miatt, és ez Hajnal Tamás szerint sem alaptalan félelem.

Korábbi csapatom, a Dortmund német válogatott középpályása, Emre Can az első közös edzésen szenvedett izomsérülést. De a folytatás megtervezésénél az is szempont volt, hogy a csapatoknak a meccsek között minél több idejük maradjon a regenerálódásra, ezzel is csökkentve a sérülésveszélyt."

Ismerve a német klubok anyagi lehetőségeit, gazdasági hátterét és fegyelmezett gazdálkodását, meglepő volt azokat a híreket olvasni, hogy olyan nagy klubok, mint a Schalke és a Dortmund is komoly anyagi problémákkal kell, hogy szembenézzenek.

„Nem titok, hogy a bajnokság újraindulása gazdasági szempontból is rendkívül fontos. Klub és klub között persze különbséget kell tenni, mert egy Dortmundnál nincs akkora baj, mint például egy Schalkénál, ahol valóban komoly gondok merültek fel,

A német klubok valóban fegyelmezetten gazdálkodnak, a másik oldalon ugyanakkor ott vannak a mindig hatalmas elvárások, az eredménykényszer, ami több egyesületet is arra sarkall, hogy kockára tegye anyagi biztonságát. Én azon lepődtem meg, hogy sok csapatnak milyen kicsik a tartalékai, milyen gyorsan kerültek bajba. Ez a helyzet, amibe most kerültek arra egészen biztosan jó lesz, hogy ezek a klubok átgondolják eddigi gazdálkodásuk bizonyos elemeit, és a jövőben másként álljanak hozzá a dolgokhoz.

Az élvonalbeli bajnokságból kilenc forduló van hátra (az Eintracht Frankfurt és a Werder Bremen számára eggyel több), és Hajnal Tamás szerint hiába vezet a Bayern München négy ponttal a Dortmund és öttel a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig előtt, még korántsem lefutott a verseny.

Korántsem dőlt még el a bajnoki címért folyó harc a Bayern München (a képen a bajorok játékosa, Thomas Müller lő kapura) és az üldözők között, így az RB Leipzig sem tett még le a végső győzelemről Forrás: AFP/Thomas Kienzle

„Én egy nagyon izgalmas és nagyon kiélezett versenyre számítok a következő hetekben. Nagyon sűrű az élmezőny, nagyon jó minden csapat. Ahogy ott mondják, most egy „mini bajnokság" fog következni.

Azok a csapatok fognak ebből a szokatlan helyzetből a legjobban kijönni, akik a leginkább el tudják fogadni a nehézségeket, ők fogják tudni a legjobban megoldani ezt a szituációt."

A tervek szerint május 30-án – a némethez hasonlóan zárt kapuk mögött – elindul a hazai élvonalbeli bajnokság is (a Ferencváros már korábban pályára lép, a címvédő május 23-án fogja lejátszani a DVSC elleni elmaradt bajnokiját), nyilván ilyen szempontból is érdemes odafigyelni arra, ami Németországban történik.

„Természetesen így igaz, látni fogjuk működés közben a példát. De az MLSZ is kidolgozta a maga nagyon szigorú protokollját, a munkában mások mellett a Ferencváros csapatorvosa, Pánics Gergely is részt vett. Ahogy már korábban mondtam, csak megismételni tudom, hogy a legfontosabb a biztonság, emellett pedig szeretnénk az egész társadalom számára jó példával előljárni ebben a nehéz helyzetben" – mondta Hajnal Tamás.

Mindent egy helyen az Eb-ről