Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A vb-győzelem után pofozógép lett az olasz válogatottból

fara04311 Fotografia Italie Italien Italienne Italiens Italiennes Victoire Novecento Vittoria FOOTBALL SPORT 20 20e 20eme XX XXe XXeme siecle Eighties Anni Ottanta 20 20th XX XXth century VICTORY Farabola Photographie 20 20o XX XXo secolo Annees 1980 - An
championnat mondial du football en espagne en juillet 1982 .Finale Italie - allemagne , Paolo ROSSI apres son premier BUT. ©Farabola/Leemage
Vágólapra másolva!
Az 1982-es labdarúgó világbajnokság megnyerése után története egyik legrosszabb időszakát produkálta az olasz válogatott. Pedig nem váltottak kapitányt, nem cserélődött ki a keret, csak éppen az eredmények nem jöttek. Az olykor kínos döntetlenek és fájó vereségek egy Eb-részvételbe kerültek, de az olasz foci azért ettől még nem került padlóra.

Láttunk már olyat, hogy egy-egy nagy siker után, mintha kihúzták volna a dugót az addig csodálatosan teljesítő csapatból, és az aranyéremmel záruló sorozat után egyszerűen képtelen ugyanazon a fokozaton pörögni, mint akárcsak néhány hónappal korábban. Az olyan totális leállás viszont, mint amit az 1982-es foci-vb-t megnyerő olasz válogatott mutatott be, valóban ritka.

Enzo Bearzot csapata a vb előtti évben, azaz 1981-ben is csak két meccset nyert meg a kilencből, azok is meglehetősen semmitmondó győzelmek voltak: szeptemberben Bolognában verték 3-2-re barátságos meccsen Bulgáriát, decemberben pedig az utolsó, az addigra kiharcolt kijutás okán már tét nélküli vb-selejtezőn verték roppant magabiztosan 1-0-ra Luxemburgot Nápolyban.

Ez viszont különösebben senkit nem izgatott, hiszen a csapat simán jutott ki a spanyolországi világbajnokságra,

ráadásul az országot megrázó bundabotrány, a Totonero egyébként is érdektelenné tett minden mást.

A botrányban fél tucat élvonalbeli csapat volt érintett, köztük olyan sztárklubok is, mint a Juventus és az AC Milan, előbbinek az egyik legnagyobb sztárját, az 1977-78-as idény gólkirályát, Paolo Rossit három évre eltiltották.

A Juventus csatára a következő évben amnesztiát kapott, visszatért a válogatottba, de a csapat ettől nem lett jobb. 1982. június 23-ig hat meccset játszottak, de ezek közül egyet sem nyertek meg, két vereség (a franciák és az NSZK ellen, 0-2, illetve 0-1) mellett négy döntetlen volt a mérlegük. Utóbbiak közül hármat már a vigói vb-csoportban hoztak össze, sorrendben Lengyelország (0-0), Peru és Kamerun ellen (mindkétszer 1-1 lett a végeredmény). A csapat ugyan továbbjutott, de az olasz sajtó finoman szólva sem volt jó véleménnyel a látottakról. A középdöntőbe (négy csoport három-három csapattal, ahonnan az elsők jutottak be az elődöntőkbe) jutásért felajánlott 70 millió lírás prémium még az olasz parlamentben is vitatéma volt.

Mindenki biztosra vette, hogy a két dél-amerikai „szörnyeteg", a címvédő Argentína, valamint Brazília csúnyán meg fogja leckéztetni Bearzot csapatát.

A válogatottat 1975 óta irányító kapitányról is leszedték a keresztvizet, mondván, hiba volt annak idején olyan valakit a kispadra ültetni, aki addig egyetlen komoly csapatot sem irányított. Való igaz, hogy Bearzot csak a Torino ifi, a Prato és az olasz U23-as csapat élén dolgozott. „Ráérő idejében az Ajello del Friuli téren iszogatta a kávéját, és ha valaki megkérdezte tőle, merre kell mennie, gyorsan útbaigazította, és máris tanárnak nevezték" - írták róla nem túl kedvesen, a szemére vetve azt is, hogy pályára merte küldeni Rossit, aki a csoportmeccseken tényleg csak annyit tett hozzá a játékhoz, hogy megvoltak vele tizenegyen.

A középdöntőben aztán Rossi és az olasz csapat is megtáltosodott, sorrendben Argentínát, Brazíliát, Lengyelországot és az NSZK-t is legyőzték. Rossi az utolsó három meccsen hat gólt szerzett, gólkirály lett, az olaszok pedig megnyerték harmadik vb-címüket.

Paolo Rossi az NSZK elleni vb-döntőben lőtt gólját ünnepli Forrás: leemage via AFP/©Farabola/Leemage/©Farabola/Leemage

Az NSZK elleni győztes vb-döntő után aztán lejtmenetbe kapcsolt a hullámvasút. Több mint három hónap szünet után, október 27-én egy Svájc elleni barátságos meccsel tértek vissza a Mundial hősei a gyepre, és szinte a vb-döntőben pályára lépő csapattal 1-0-ra kikaptak Rómában.

Ott egye meg a fene, mikor érdekelt egy olasz válogatottat bármilyen barátságos meccs? Pláne egy győztes vb után!

Az már nagyobb baj volt, hogy az 1984-es Európa-bajnokság selejtezősorozatát három döntetlennel kezdték Bergomiék, előbb Milánóban vesztettek pontot a csehszlovákokkal szemben (2-2, kétszeri vezetés után), majd Firenzében játszottak 0-0-t a románokkal, hogy aztán szégyenszemre csak 1-1-re fussa az erejükből (és kedvükből) Limasszolban Ciprus ellen. Ez már a rémes 1983-as év februárjában volt, a ciprusi égést pedig egy bukaresti (0-1) és egy göteborgi (0-2) vereség követte, amivel az olaszok gyakorlatilag kiszálltak az Eb-részvételért folytatott versenyből. Ez utóbbi volt a 41 éves Dino Zoff utolsó meccse a válogatott kapujában.

Akkor ennyit az 1984-es Eb-ről:

A csapat végül a csoportot megnyerő Románia, valamint Svédország és Csehszlovákia mögött, csupán Ciprust megelőzve a negyedik helyen végzett. A selejtezőben csak utóbbit tudták megverni, a sorozat utolsó fordulójában Perugiában nyertek 3-1-re 1983 decemberében.

A győztes vb-döntő után 17 hónappal és 11 nappal sikerült újra tétmeccset nyernie a világbajnoknak.

Egy teljesen jelentéktelen válogatott ellen, egy teljesen érdektelen mérkőzést. A 6-12-es gólkülönbség talán a legmegdöbbentőbb, ami egyenesen arcpirító egy olasz válogatottra nézve.

Talán meglepő, de Bearzot nem bukott bele a fiaskóba. Az olasz szövetséget '83-ban jobban izgatta, hogy milyen formában kerüljön fel a harmadik csillag a válogatott mezén található címerre, a közvéleményt pedig egy évvel később már az tartotta lázban, hogy Olaszországnak adták az 1990-es foci-vb rendezési jogát. Bearzot is már azon spekulált, hogy az lenne szövetségi kapitányként a negyedik vébéje, miután az 1986-os mexikói világbajnokságon címvédőként biztosítva volt a helyük.

Enzo Bearzot 1975 és 1986 között irányította az olasz válogatottat Forrás: AFP/Ruben Ruiz

Az olaszok szerencsétlenkedése még Magyarországon is jól látható hullámokat vert. A kor meghatározó sportújságírói ragadtak tollat, vagy ültek az írógép elé, hogy kifejtsék lesújtó véleményüket a történtekről. Gellért Gábor a Magyarország, illetve a Képes Sport hasábjain is az olasz bajnokságot elárasztó külföldi sztárokban találta meg a válogatott gyengébb szereplésének okát. És ezt a nézetét maga Bearzot is osztotta (bár lehet, ez inkább fordítva volt).

– idézi Gellért az olasz kapitányt a Képes Sportban, példaként pedig a Platini és Zbigniew Boniek árnyékában csak szenvedő Paolo Rossit hozza fel.

Az idegenekkel van a baj, mondja a magyar szakíró Forrás: Arcanum

Ugyanekkor került elő az Epoca című olasz magazin oknyomozó riportja is, amit Vándor Kálmán, a vb-k történetét több könyvben feldolgozó, kiváló újságíró, népszerű slágerszövegíró tárt a magyar olvasók elé a Magyar Ifjúság 1994. évi 3. számában. A meglehetősen hajánál fogva előrángatott sztori "kameruni titkosszolgálati források" anyagaira támaszkodva a '82-es vb olasz-kameruni (1-1) meccsét állította be bundaként – tudniillik, hogy az olaszok megvették a meccset, aminek vajmi kevés értelme volt, hiszen ők az afrikaiak már nem juthattak tovább, az olaszok meg minek játszottak volna döntetlenre győzelem helyett? Egy Eb-részvétellel ez sztori biztos, hogy soha nem kerül elő.

A nagy leleplezés Forrás: Arcanum

A sikertelen Eb-selejtezőknek mindenesetre annyi „hasznuk" volt, hogy több idősebb játékos is úgy érezte, eljött az ideje visszavonulni. Így intett búcsút a válogatottnak a kapuslegenda, Dino Zoff, ahogy Giampiero Marini, Ivano Bordon, Gabriele Oriali, Francesco Graziani sem volt már ott Mexikóban, ahol még így is kilencen képviselték a '82-es csapatot. A mexikói vb előtti két évben volt idő újjá építeni a csapatot, és úgy tűnt, hogy ez sikerül is, hiszen 1984-ben és '85-ben összesen 16 barátságos meccset játszottak, és csak hármat veszítettek el ezek közül.

Bearzotnak végül nem teljesült az álma: miután Mexikóban a franciák a nyolcaddöntőben 2-0-ra legyőzték az olaszokat, a kapitánynak megköszönték tizenegy éven át tartó áldozatos munkáját. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy azt a bizonyos Ciprus elleni, 1983 decemberi győzelmet követően legközelebb csak két és fél évvel, 1986. május 31-én már Mexikóban játszott tétmeccset a válogatott (hiszen nem kellett selejtezniük a vébére). A tornát egy Bulgária, illetve egy Argentína elleni döntetlennel (mindkétszer 1-1) kezdték, majd

az említett Eb-selejtezőt követően 30 hónappal(!) nyertek újra tétmeccset,

amikor az utolsó csoportmeccsen 3-2-re verték Dél-Koreát.

Azt azonban mindezek ellenére sem mondhatjuk, hogy az olasz focit összetörte volna a válogatott viszonylagos sikertelensége. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) egymás után játszották a döntőket (1983-ban a Juventus, a következő évben az AS Roma bukott el, hogy aztán '85-ben a szörnyű emlékű brüsszeli döntőben a Juve legyőzze a Liverpoolt), 1984-ben a Juve megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK), a Serie A pedig az évtized végére a világ első számú bajnoksága lett,

Maradonával, Carecával, Gullittal, Van Bastennel, argentin, brazil, angol, német és holland világsztárokkal volt teli a mezőny.

Megjelent a bajnokságban a pénz, megszületett a valaha volt egyik legjobb klubcsapat, az AC Milan színeiben, amelyik 1989-ben és '90-ben is megnyerte a BEK-et.

Az 1990-ben mindent megnyerő AC Milan (Ruud Gullt éppen a Toyota Világkupa győztesének járó trófeát emeli magasba) csak egyike volt a kor olasz sztárcsapatainak Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Utóbbi évben a KEK-et a Sampdoria (a genovaiak már egy évvel korábban is döntőt játszottak), míg az UEFA-kupát a Juventus nyerte (ahogy '89-ben és '91-ben is egy olasz csapat örülhetett) – azaz teljes volt az olasz dominancia az európai klubfutballban, míg a válogatott bronzérmet nyert az 1990-es hazai rendezésű világbajnokságon.

Volt egy kis döccenés a '82-es győzelem után, de valójában nincs itt semmi látnivaló, lehet szépen továbbmenni, mondhatták az olaszok, és igazuk volt.

Győzelemtől győzelemig, azaz az NSZK elleni vb-döntőtől a Ciprus elleni Eb-selejtezőig lejátszott mérkőzések:
Olaszország–NSZK 3-1 (1982. július 11., vb-döntő)
Olaszország–Svájc 0-1 (1982. október 27., barátságos)
Olaszország–Csehszlovákia 2-2 (1982., november 13., Eb-selejtező)
Olaszország–Románia 0-0 (1982. december 4., Eb-selejtező)
Ciprus–Olaszország 1-1 (1983. február 12., Eb-selejtező)
Románia–Olaszország 1-0 (1983. április 16., Eb-selejtező)
Svédország–Olaszország 2-0 (1983. május 29., Eb-selejtező)
Olaszország–Görögország 3-0 (1983. október 5., barátságos)
Olaszország–Svédország 0-3 (1983. október 15., Eb-selejtező)
Csehszlovákia–Olaszország 2-0 (1983. november 16., Eb-selejtező)
Olaszország–Ciprus 3-1 (1983. december 22., Eb-selejtező)

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről