Egészen elképesztő bírói hibákkal indult újra a Premier League

Horizontal
Wolverhampton Wanderers' English defender Conor Coady (L) argues with referee Mike Leslie Dean during the English Premier League football match between Burnley and Wolverhampton Wanderers at Turf Moor in Burnley, north-west England on July 15, 2020. (Photo by Clive Brunskill / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Alig egy hónapja indult újra a Premier League a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenőt követően. A világ leggazdagabb focibajnokságában eddig sem aratott osztatlan sikert a videobíró, amit azért vezettek be, hogy igazságosabb ítéletek szülessenek, de mintha rossz kezekbe került volna az irányítás és mintha még több vita és még több érthetetlen ítélet születne, mint a hagyományos időkben. Az újrakezdés óta lejátszott meccseken megannyi téves és érthetetlen ítélet született. Volt olyan játéknap, amelyiken az összes meccsen hibázott nem csak a játékvezető, de a VAR is. Összeszedtük az újrakezdés óta látott legfurcsább ítéleteket és a legnagyobb hibákat.

Amennyire várták az angol foci szerelmesei június 17-ét, legalább akkora csalódást jelentett máris az első meccs, legalábbis játékvezetés szempontjából mindenképp. A Premier League egy Aston Villa-Sheffield United összecsapással vetett véget a kényszerszünetnek.

A 0-0-s meccsen kapitális hiba történt: a sheffieldi Oliver Norwood szabadrúgása után a Villa kapusa, Orjan Nyland ügyetlenkedett egyet és egyértelműen a gólvonal mögé lépett a labdával együtt.

A mindig kifogástalanul működő gólvonal-technológia csődöt mondott, nem jelzett a szerkezet Michael Oliver csuklóján, de a játékosok többsége és a nézők a tévé előtt is láthatták, hogy egyértelműen a kapufa mögé került a labda. A VAR-szobából nem szóltak közbe, gondolván, ez nem az ő dolguk, ott van a technológia a játékvezető kezén, de talán megnézhették volna a felvételeket.

A sólyomszemet fejlesztő cég a meccs után elnézést kért, de az már soha nem derül ki, mi lett volna a meccs igazságos végeredménye,

könnyen lehet, hogy az így szerzett egy pont is kell majd a Villa bennmaradásához.

A Tottenham-Manchester United (1-1) meccsen vezetett a hazai csapat, majd Paul Pogba harcolt ki egy tizenegyest, amit Bruno Fernandes be is lőtt. Később a portugál is összerogyott a tizenhatoson belül Eric Dier mellett és talán Bruno is meglepődött, amikor Jonathan Moss habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. José Mourinho természetesen hőbörgött egy sort, de a VAR ezúttal rendet tett, szólt a játékvezetőnek, hogy semmi nem történt.

A Manchester City-Burnley (5-0) meccsen a vendégek védője, Ben Mee úgy ellátta Sergio Agüero baját, hogy az argentin azóta sem tudott pályára lépni. A belépő után azonnal le kellett cserélni, de a játékvezető nem látta az esetet, a VAR tett rendet ezúttal és szólt, hogy talán tizenegyest kellene adni.

A Tottenham-West Ham (2-0) meccs után a vendégek mestere, David Moyes értetlenkedett, mert szerinte az első gólt megelőzően Davinson Sanchez akrját érintette a labda, mielőtt Tomas Soucekről a saját kapujába pattant volna a labda.

A Chelsea-Manchester City (2-1) meccsen Fernandinho kapust játszott a City gólvonalán, de hosszú percekig kellett videózni a mindennél egyértelműbb esetet, amit a játékvezető észre sem vett. Felesleges tanakodás után jöhetett a piros lap és a tizenegyes.

Az Everton-Leicester City (2-1) meccsen 1-0-s hazai vezetésnél Lucas Digne szabadrúgása után a leicesteri Wilfred Ndidi nyújtott kézzel ütött a labdába, miközben Michael Keane fejelt volna. A játék nem kevesebb, mint két és fél percig állt, mire a VAR-szobában is mindenki felfogta, mi is történt. Az Everton szezonbeli első tizenegyesét Gylfi Sigurdsson váltotta gólra.

A West Ham-Chelsea (3-2) meccsen a hazai csapattól vettek el egy gólt, ami végül nem osztott, nem szorzott. A már fentebb emlegetett Soucek lőtt Kepa kapujába, de három és fél percnyi videózás után a VAR úgy döntött, hogy érvényteleníti a találatot, amiért Michail Antonio lesen feküdt(!) a spanyol kapus előtt.

Sheffield United-Tottenham 3-1

„Nagyon szeretném, de nem mondhatom el, amit gondolok, mert bajba kerülnék. Eltiltanának, azt meg nem szeretném.

az asszisztenssel nem beszélek, aki a síppal közlekedett ma a pályán." Természetesen José Mourinho fortyogott, miután csapta 3-1-re kikapott a Sheffieldtől.

Munkában a VAR Forrás: AFP/Glyn Kirk

A portugál azért háborgott, mert Harry Kane gólját elvette a VAR, amiért Lucas Moura kezezett korábban az akció folyamán. Mourát egyébként ellökték, ezért érintette a keze a labdát, miközben a földre került. Kane gólja akkor egyenlítést ért volna, maradt az 1-0, végül 3-1-re kikapott a Spurs.

Arsenal-Leicester 1-1

A meccsen minimum két érdekes eset is történt. Kavanagh játékvezető csak sárgát adott a 75. percben Nketiah-nak egy brutális belépőért. A VAR-szobában percekig videóztak, nem tudták eldönteni, pirosat ér-e a belépő, ezért kihívták a monitorhoz a játékvezetőt, akinek egy lassítás elég volt, vette is elő a piros lapot.

A másik érdekes eset Jamie Vardyé volt, aki esés közben talpalta arcon Skhodran Mustafit. Az angol csatár kemény megmozdulásáért lap sem járt, a VAR nem is nézte az esetet.

A Burnley-West Ham (1-0) meccsen James Tarkowski úszta meg a brutális szabálytalanságot egy sárga lappal.

Július 9-én mindhárom meccsen hibázott a bíró és a VAR, amit utólag a játékvezetői testület el is ismert.

Időrendben haladva, a Bournemouth-Tottenham (0-0) meccsen nem kapott meg egy büntetőt Mourinho csapata, miután Harry Kane-t borították fel a tizenhatoson belül, ezúttal pedig a VAR sem segített.

Az Everton-Southampton (1-1) meccsen teljesen jogtalan büntetőt kapott a vendégcsapat. Az igazságérzetünkön segített, hogy a sértett, James Ward-Prowse a lécre lőtte a labdát, de a döntés akkor is nehezen elfogadható, miután az angol középpályás nekiesett a védőnek.

A legnagyobb port talán Bruno Fernandes esete kavarta, aki a Manchester United-Aston Villa (3-0) meccsen egy Zidane-csel közben megtaposta a védőjét a tizenhatoson belül. A nézők legtöbbjében csak az volt a kérdés, hogy a védekező csapat szabadrúgása mellé kap-e valamilyen színű lapot a portugál. Láss csodát, tizenegyest kapott a Manchester United, amit Bruno be is lőtt.

0:40-től az eset:

Az Aston Villa-Crystal Palace (2-0) meccs is finoman szólva alakulhatott volna másképp. A meccs elején a Crystal Palace szerzett vezetést, Mamadou Sakho fejelni próbált, de vállal találta el a labdát, ami így jutott a kapuba, de a VAR kezezésért elvette a találatot.

Később a birminghami Jack Grealish rogyott a földre, amiért Martin Atkinson azonnal tizenegyest adott, de a VAR szólt, hogy nem eszik olyan forrón a kását, jogosan vissza is vonták az ítéletet. Grealish nemes egyszerűséggel annyit mondott a meccs után, hogy ha Bruno Fernandes ellenük tizenegyest kapott, akkor ez is egy jogos büntető volt...

Sakho elvett gólja:

A legfrisebb eset a szerda esti Arsenal-Liverpool (2-1) meccsről. Trent Alexander-Arnold Saka lábát törte majdnem ketté. A játékvezetőtől kapott egy sárgát a liverpooli védő, de a feliratok szerint a VAR rá se nézett, pedig senki nem szólhatott volna, ha piros lapot kap.

Aki a fenti olvasmányon átrágta magát, annak egyértelmű lehet a konzekvencia: valami nagyon nincs rendben az angol játékvezetéssel. A videobíró előtt sem volt és most sincs, pedig sokan azt várták, a technika végre segítséget ad majd nekik.

Nem megbántva senkit, talán egy hasonlattal lehetne érzékeltetni a mostani helyzetet: ha valaki nem tud jól autót vezetni, hiába kap a feneke alá egy Ferrarit, akkor sem lesz jobb sofőr. Hiába vártuk tehát a nagy változást. Ha nem a világ legjobb játékvezetői ülnek a monitorok előtt, akkor az egész annyit ér, mint egy Ferrari a tanulóvezető alatt.

Mindent egy helyen az Eb-ről