Vágólapra másolva!
Thomas Tuchelt egy bő évtizede mindenki Jürgen Klopp reinkarnációjaként emlegeti. Tuchel ugyanis folyamatosan a Liverpool edzőjének útján jár, és reméli, hogy ezt néhány nap múlva is elmondhatja magáról. Edzőként Mainzban Kloppot követte. Dortmundban szintén. Majd a nagy előd külföldi szerepvállalása után nem sokkal ő is Németország határain kívül vállalt munkát. Klopphoz hasonlóan egy nagy bajnokság, nagy csapatánál. Klopp tavaly Bajnokok Ligáját nyert a Liverpoollal. Ezen teljesítmény lemásolásához Tuchelnek már csak két meccset kell nyernie az elitsorozatban.

Tuchel munkásságának ezt a részét mindenki ismeri. Ám arra nagyon kevesen emlékeznek, hogy a sérülés miatt hamar derékba törő játékos-pályafutása után hol kezdte edzői karrierje említésre érdemes részét. A bajorországi Augsburg amatőr csapatánál.

Gulácsi Péter élete első BL-elődöntőjére készül Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

Mindössze 33 éves volt akkor. A 2007-2008-as szezonban kapta azt a feladatot. Tuchel itt lett edzője annak az intelligens, fiatal hátvédnek, aki tizenéves korában az 1860 München korosztályos csapatának kapitánya volt. 19 évesen igazolt az Augsburghoz, és komoly karriert jósoltak neki. Ám egy súlyos sérülés miatt nem tudott megragadni még az amatőrök között sem. 20 évesen le kellett mondania álmáról, hogy profi labdarúgó legyen.

mondta évekkel később a balszerencsés ifjú.

Ám az edzője, Thomas Tuchel felkereste a betegágyánál. Ó igazán átérezte a fiatalember tragédiáját. Neki is térdsérülés miatt kellett idő előtt elbúcsúzni a játéktól. És mivel a fiatalember törekvő és értelmes volt, Tuchel felkarolta őt. Megkérte, hogy segítsen neki feltérképezni az Augsburg II leendő ellenfeleit. Elemezze azok játékát, készítsen neki feljegyzéseket játékosairól. A 33 éves Tuchel nagyszerű segítőt talált a játékos karrierjéről lemondani kényszerülő srác személyében.

emlékezett vissza a sorsát eldöntő 2008-as beszélgetésre a fiatalember, akit Julius Nagelsmannak hívnak.

Kedden a Bajnokok Ligájának elődöntőjében, ellenfélként találkozik ez a két sportember. Tuchel a Paris Saint-Germain, Nagelsmann a RB Leipzig vezetőedzője. A kontinens hivatalosan négy legjobb csapatából kettőt ők irányítanak. Nem először küzdenek egymás ellen a kispadok mellől.

Tuchel egy év közös munka után 2009-ben lépett a már említett kloppi útra. 2014-ig Mainzban dolgozott, majd 2015-től Dortmundban. 14 évvel fiatalabb pártfogoltja pedig 2016-ban mutatkozott be a Bundesligában vezetőedzőként. A Hoffenheim csapatánál. 2016 februárjában a 20. forduló után vette át a reménytelen helyzetben lévő csapatot a rutinos Huub Stevenstől. Úgy volt 17. a csapat, hogy 7 pontra volt a legrosszabb bent maradótól.

Erre szokták a szaksajtóban azt írni: szinte reménytelen a helyzet. Nagelsmann 28 éves volt akkor.

Harmadik meccsén rögtön Tuchelékhez, Dortmundba kellett utaznia csapatával. Először találkozott egymással ellenfélként az akkor 42 éves mentor és 28 éves pártfogoltja. Nagelsmann Hoffenheimje sokáig vezetett, ám Tuchel Dortmundja a hajrában fordított. A rutin győzött. Ám a 27. fordulóban már nem állt kieső helyen Nagelsmann csapata, majd a szezon végén a Frankfurtot, Stuttgartot, Hannovert maga mögé utasítva bennmaradt a Bundesliga1-ben.

Ha Julius Nagelsmann BL-döntőbe vezeti a Lipcsét, az az évtized meglepetése lesz Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Sven Sonntag

Első teljes szezonjában, a 2016-17-esben pedig a negyedik helyre vezette a 3400.lakosú falu, a Hoffenheim csapatát. Tuchel ellen hazai pályán 2-2-t játszott, Dortmundban pedig 2-1-re nyert Tuchel csapata.

emlékezett Nagelsmann azokra az időkre.

A Dortmund a bajnokság végén két ponttal előzte meg a Hoffenheimet, így az előbbi közvetlenül felkerült a Bajnokok Ligája főtáblájára, míg az utóbbinak selejtezőt kellett játszania azért. Ám ne feledjük, hogy ezt a sikert Nagelsmann még huszonévesen produkálta. Számtalan játékos álmodik erről ebben a korban, ő viszont edzőként érte ezt el. A sorsolásnál viszont óriási balszerencséjére a Jürgen Klopp vezette Liverpool akadt az útjába - a csoportkörbe jutásért. Klopp később döntőt vívó csapata útját állta a fiatal edzőnek.

A következő szezonban azonban már elérte Nagelsmann a Hoffenheimmel a harmadik helyet, így szerepelhetett a BL főtábláján. Bombaerős csoportba került. Az idén egymás ellen BL-negyeddöntőt játszott Manchester City és Lyon, valamint az idei Európa-ligában elődöntős Sahtar Donyeck mellé. Három döntetlennel és három verséggel esett ki, de egyrészt történelmet írt a kis csapattal, másrészt egyértelműen bebizonyította, hogy már most, harmincas éveinek elején is a világ labdarúgásának meghatározó edzői közé tartozik.

A bulvárlapok folyamatosan a Bayern Münchennel akarták összehozni, de valóban furcsa lett volna, ha van Gaal, Heynckes, Guardiola és Ancelotti után ő utasítgatta volna a nála idősebb Riberyt vagy Robbent.

Állítólag komoly szinten nem is merült fel a müncheni munkavállalás lehetősége, de az várható volt, hogy élete végéig nem marad Hoffenheimben. Harmadik ottani szezonjának tavaszán meg is egyezett a Leipziggel. Azzal a csapattal, amely még a Hoffenheimnél is később csatlakozott a Bundesligához. Eleve 2009-ben jött létre, ám az, hogy ennyi idő alatt nemzetközi porondig jutott, bizonyítja, hogy a csapat mögött álló üzleti vállalkozás komoly eredményeket vár el. És a motivált, sikerorientált játékosállomány mellé kellett egy ambiciózus edző is. Nagelsmann ezért volt a lehető legjobb választás tavaly nyáron.

Nagelsmann utolsó hoffenheimi évadában, a 2018-19-esben egykori mentora, Tuchel átvette a Paris Saint-Germain nagy terveket szövögető együttesét. És rögtön bajnok is lett vele. De ez az alap volt az esztelen költekezésbe kezdő klub vezetőinél. A Bajnokok Ligája szereplés viszont csak a nyolcaddöntőig tartott. Csoportját megnyerte a Liverpool, Napoli, Crvena Zvezda trió előtt, úgy, hogy a későbbi győztes angol gárdát otthon legyőzte. Ám a legjobb 16 között hiába nyert 2-0-ra a Manchester United otthonában, Párizsban 3-1-re kikapott és kiesett.

Thomas Tuchel (jobbra) és Julian Nagelsmann 2016-ban egy Dortmund-Hoffenheim Bundesliga-mérkőzésen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

Amíg Németország éltette Nagelsmannt a csoportkörben szereplésért, addig Franciaország kiátkozta a német Tuchelt a nyolcaddöntős kiesés miatt. Az idei kiírásban Tucheltől már nem is titokban várják a BL-győzelmet. Nagelsmannt pedig csodaedzőként állítják be az elődöntőbe jutás miatt. A PSG úgy nyert meg öt meccset a csoportban, hogy azokon gólt sem kapott, ám a tavasz már nem volt ilyen diadalmenet. Dortmundban olyan hátrányba kerülhetett volna, hogy kiesik, de a még a BL leállása előtti visszavágón meggyőző volt. Az Atalanta elleni negyeddöntőre pedig még mindenki élénken emlékezhet: a sírból hozta vissza a mérkőzést, köszönhetően annak, hogy az új szabályok szerint fél csapatnyi új játékost küldhetett fel a hajrában.

A Leipzig a csoportjában a Lyont megelőzve lett első, bár korántsem volt olyan meggyőző, mint a PSG. Tavasszal viszont simán ütötte ki a tavalyi döntős, Tottenhamet, majd az Atlético Madrid ellen sem voltak nehézségei. Utóbbi találkozón már nem szerepelt Timo Werner. Az Aranycipőért folytatott verseny negyedik helyezettjét ugyanis eladta a csapat, és bár játszhatna a lisszaboni végjátékban, mégsem teszi.

Thomas Tucheltől most egész Franciaország BL-döntőbe jutást vár Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

A meccs esélyese a papíron jobb játékosállománnyal rendelkező PSG, de a RBL szurkolóinak reményeit az erősítheti, hogy az idei szezonban csapatuk az egyetlen, mely kétszer is játszott a Bayern Münchennel, és nem kapott ki tőle. A péntek este a Barcelona ellen gálaelőadást tartó bajorok a szezonban 24 csapattal játszottak három színtéren, és csak a Leipziget nem tudták legyőzni.
Nagelsmann egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen a Leipziggel. És ezen az úton egyáltalán nem lehet tekintettel egykori mentorára, Thomas Tuchelre.