Vágólapra másolva!
Miközben a magyar labdarúgó-válogatottnak még esélye van a 2021-es labdarúgó Eb-n való részvételre, addig a 2004-ben aranyérmes görögök már biztosan nem juthatnak ki a tornára. De ugyanígy járt Románia is, amely eddig ötször vett részt ezen a tornán, míg Szlovénia és Norvégia eddig története során egyszer kvalifikálta magát Európa legjobbjai közé.

A román csapat a 2018-19-es Nemzetek Ligájában elért eredményei alapján Izlanddal csapott össze, és győzelem esetén a bolgárokat kiejtő magyar válogatottal vívott volna sorsdöntő meccset az Eb-részvételért.

De hol vannak már azok az idők, amikor Gheorghe Hagi és társai futballoztak a pályán.

A 90-es évek nagyszerű csapatának valószínűleg nem okozott volna gondot az izlandiak kiejtése, azonban a mostani nemzeti együttes nem hemzseg a klasszisoktól. Ezért nem is olyan meglepő, hogy sima vereséget szenvedtek a már 2016-os Eb-re is kijutó, és ott többek között az angolokat is búcsúztató izlandi válogatottól.

Görögország is élt már szebb napokat, már ami a futball Eb-ket illeti. A hellén együttes óriási meglepetésre 2004-ben tornagyőztes lett Portugáliában, és azóta is szerepeltek már Eb-döntőben. Ezúttal nem jött össze a kijutás, a selejtezőcsoportban Finnország csípte el az olaszok mögött a második helyet. A görögök a Nemzetek Ligájában sem alkottak maradandót, így jövőre csak otthonról szemlélhetik az eseményeket.

A 2004-es Eb-győztes görögök Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A szlovén csapat eddig önálló államként (értsd: nem Jugoszlávia részeként) egy alkalommal szerepelt Európa-bajnokságon, 2000-ben. Azóta nem sikerült a részvétel, a mostani selejtezőben csak csoportja negyedik helyén végzett, még Észak-Macedónia is megelőzte.

Az az Észak-Macedóna, amelynek a Nemzetek Ligája D-osztályából még van esély kijutni az Európa-bajnokságra (ehhez már csak a grúzok elleni utolsó mérkőzést kell megnyerniük november 12-én Tbilisziben.)

Hiába van két világklasszis kapusa is a keretben (Oblak, Handanovic), a mezőnyjátékosok terén már nem ilyen rózsás a helyzet.

Norvégia is csupán egy alkalommal szerepelt Eb-n, szintén 2000-ben, és a szlovénekhez hasonlóan a csoportkörön sem tudott túljutni. Idén azonban pótselejtezőt játszhatott az olyan fiatal, tehetséges játékosokat,

mint Erling Braut Haaland és Martin Odegaard

soraiban tudó skandináv együttes.

Erling Braut Haaland szintén csak tévén nézheti a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságot Forrás: AFP/Stian Lysberg Solum

Nem is volt esélytelen a csapat, szoros küzdelemben, hosszabbítás után maradt alul Szerbiával szemben (1-2). Ha a fiatalok beérnek, 4 év múlva még ütőképesebb együttes állhat össze.

Izrael története során eddig még nem szerepelt labdarúgó Európa-bajnokságon, viszont a Nemzetek Ligájában elért eredményei miatt idén pótselejtezőt játszhatott. Az ellenfél Skócia volt, amely ellen a gól nélküli rendes játékidő, majd a hosszabbítás végigküzdése után büntetőpárbajban maradt alul.

Érdekesség, hogy legutóbb 1992-ben fordult elő, hogy az említett csapatok közül egyik sem jutott ki az Európa-bajnokságra.

Azt ki kell emelni, hogy akkor még csupán nyolc nemzeti együttes vett részt a tornán. Ehhez már csak annyit tegyünk hozzá: ha november 12-én Budapesten Magyarország legyőzi Izlandot, akkor Marco Rossi csapata két egymást követő Eb-n is részt vehet, amire legutóbb 1964-ben volt példa.

Mindent egy helyen az Eb-ről